Flygskola med elever från Mellanöstern i konkurs


FLYGSÄKERHET. År 2011 skrev bloggen om att iranska pilotstudenter slängs ut från flygskola efter terroristhot, för ett år sedan kom rapporten nedan att sju pilotelever från Mellanöstern stängdes av efter fusk och nu rapporterar SVT att flygskolan Tellus vid flygplatsen Skavsta i Nyköping gått i konkurs och att utländska elever från Mellanöstern förlorar 100.000-tals kronor.

Devanshu Mahato, Ali Al-azzawi och Mohamed Radhouane Dhahri är tre elever som investerat stora summor i en flygutbildning. Nu har skolan ansökt om konkurs och elevernas utbildning har stoppats. Foto: Albin Aghamn/SVT

Skolan, som bytte namn från Skies förra sommaren, utbildade elever till att bli piloter på den kommersiella marknaden världen över.

Den 18 september förra året beslutade Transportstyrelsen att skolans tillstånd inte längre skulle få gälla för flera bärande delar i de mest omfattande utbildningarna som skolan gav. Myndigheten hade hittat säkerhetsbrister i utbildningen.

-Pettersson ser att Mellanöstern är en gemensamfaktor i pilotutbildningen, det behöver inte betyda något men med tanke på det låga säkerhetstänket i Sverige så…

TIDIGARE 2020-04-25. Sju fuskande pilotelever med bakgrund i Mellanöstern stängs av

FLYGSÄKERHET. Transportstyrelsen beslutade i februari 2019 att stänga av sju elever vid en pilotskola i Nyköping från att skriva teoriprov, eftersom de ansågs ha fuskat. Kammarrätten har nu bedömt att det var rätt att stänga av eleverna. Inför teoriprov för trafikflygarexamen (ATPL) som skulle avläggas i januari 2019, bedömde Transportstyrelsen att det fanns risk för fusk och satte därför in extra kontrollåtgärder. I efterhand har myndigheten bedömt att ett systematiskt och utbrett fusk har förekommit, skriver Kammarrätten i ett pressmeddelande

Stockholm-Skavsta flygplats utanför Nyköping. CC-licens

De avstängda eleverna hade enligt Transportstyrelsen försökt att få en otillåten fördel genom att ta med mobiltelefoner till provet eller genom att föra ut provfrågor ur provlokalen. Avstängningstiden för eleverna bestämdes till 18 månader. De underkändes också på sina tidigare godkända delprov.

Eleverna överklagade besluten till Förvaltningsrätten i Linköping. Förvaltningsrätten upphävde avstängningarna i fyra av fallen och avslog de övriga tre elevernas överklaganden. Alla domarna från förvaltningsrätten överklagades till kammarrätten, som nu har bedömt att det var rätt att stänga av samtliga elever. För en av eleverna sänktes avstängningstiden dock till tolv månader.

– Kammarrätten hade en annan uppfattning än förvaltningsrätten om vad det innebär att avslöjas med att fuska. Det var främst därför som kammarrätten inte dömde på samma sätt som förvaltningsrätten, förklarar kammarrättslagmannen Ola Holmén.

 • Kammarrättens domar kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Ovanstående avser Mål: 2941-2947-19

-Pettersson har inte så mycket att tillägga mer än att de sju eleverna lystrar till förnamnen nedan och att de kan göra ett nytt försök om 18 månader i syltryggarnas land. Jag undrar också varför elevernas bakgrund inte nämns av TT och deras följa John-gäng?

 • Shaymaa
 • Shahad
 • Hussein
 • Mohammad
 • Abdullah
 • Hussein
 • Osamah

Nu säger jag inte att flickorna och pojkarna ovan är blivande terrorister, men piloter som fuskar sig genomutbildningen känns inte så trygg och vi kan också påminna om att kaparna i attackerna den 11 september 2001 var 19 män anslutna till terrororganisationen al-Qaida. Femton av de 19 var medborgare i Saudiarabien, två var från Förenade Arabemiraten, en från Libanon och en från Egypten. Kaparna organiserades i fyra lag, var och en ledd av en pilotutbildad kapare med tre eller fyra andra, som utbildades för att hjälpa till att dämpa piloterna, passagerarna och besättningen. De förberedde sig under flera år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Flygskola med elever från Mellanöstern i konkurs

 • Rolf

  Om kraven sänks till säkerhetsnivå två, så kommer dom också att klara sin pilotutbildning.
  Vilket innebär att när det gäller den praktiska utbildningen, så skall man på ett säkert sätt kunna avgöra skillnaden mellan fronten på ett enmotorigt propellerflygplan och bakdelen av en afgansk bergsget samt även kunna beskriva en hög byggnad.
  Och den teoretiska utbildningen skall innefatta konsten att kunna gestikulera med armarna som en propeller, skrika i falsett, s.k. högtalare samt att i ett nödläge också kunna anropa alla..
  Var försiktig, flyg lågt och sakta!

  Gilla

 • janne

  Araber ska inte hålla på med flyg det är för invecklat för dom,
  dom ska hålla sig till kameler som dom gjort i 2000 år det är säkrast.

  Gilla

 • hllviken

  Har Transportstyrelsen skärpt sig nu? När den landsförrädiska läckan genomfördes var dönmeh M Kaplan chef…

  Gilla

 • Olof.p

  Vill man hitta fuskare på universitetet är studenter från Mellanöstern och Afrika ett säkert kort.
  Av någon anledning ökar fusket med den ökade flyktinginvandringen.

  Gilla

 • Fjodor

  Sänk kraven på examen som man gör på polis och brandkår. Då slipper de här offerkoftorna hängas som fuskare av otäcka rasist- fascist-nazister.
  Flygsäkerhet är sekundärt när någon kan känna sig kränkt.
  (Detta är ironi men jag skulle inte bli förvånad om det hände i Sverige/Absurdistan)

  Gilla

 • Argus

  Jag skulle vilja veta i förväg om flygplanet jag ämnar borda spakas av kapten Muhammed och styrman Ahmed.

  Just sayin’. 😚

  Gilla

 • ruben

  Jag såg inslaget igår och förvånades över att det var så många arabiska namn. Varför finns det flygskola i Sverige med så många elever från mellanöstern? Varför vill de fuska så ihärdigt och inte respektera yrket? Inget av fusket nämndes i SVT. Visst tänker man helt osökt på elfte september-attacken, vem skulle inte det? Jag hoppas fuskarna står under strikt dold övervakning och utredning av internationella myndigheter. Sverige har väl också myndigheter fortfarande, som vill skydda fredliga medborgare hoppas jag.

  Gilla

  • eva

   Allt och alla som styr och ställer i Sverige älskar allt som kommer från Mellanöstern och från arabländerna. Jag räknar också in nordafrika i den kompotten. Kärleken till denna del av klotet och det som kommer därifrån är för mig helt obegriplig. Men som sagt: smaken är som baken delad.

   Gilla

 • Kungen

  Det var ju bra och ingen överraskning. Dessutom är behovet av piloter obefintligt framöver. Massor med piloter är ju arbetslösa redan och måste omskola sig. De som är kvar har fått gå ner i lön för att behålla jobbet. Flygbranschen har sina bästa dagar bakom sig.

  Gilla

 • Lisa.

  Vad ska de med utbildning till?
  Allihop var ju redan raketforskare, är de nu analfabeter plötsligt.

  Gilla

  • Cirkus Sverige.

   Och förvånande är att de är ju baaaaarn, och tillika hjärnkirurger, raketforskare och det av Socialdemokraternas kända sjuka uttalande: EN VINST FÖR SAMHÄLLET.

   Ps.
   Läste på Aftonlögnen nu idag, att dessa baaaaarn är en vinst för samhället.
   Är det då inte fel av Socialdemokraterna att ”sno” dessa ”vinster för samhället” ifrån länder som just behöver dessa ”vinster för samhället”.

   Fråga:
   Är det rätt mot deras länder och invånarna ? Att ”sno” dessa vinster.

   Dum PK-media fortsätter… 🤮

   Gilla

 • Karl

  Det var verkligen skönt att höra.
  Utbildning av potentiella terrorister ska vi inte ägna oss åt i Sverige.
  Bara att se hur det gick i USA.
  Vi klarar ju inte av att hålla ordning på dom nere på marken, hur skulle
  det se ut om dom började flyga ovanför oss, farligt farligt farligt !!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: