Iran invalt i FN:s kvinnokommission

UTRIKES. Iran har valts in i FN:s Kvinnokommission efter att en överväldigande majoritet av FN:s medlemsstater röstat för beslutet. Kvinnokommissionen har huvudansvaret för policyutvecklingen ifråga om jämställdhet mellan kvinnor och män och att följa upp hur kvinnors rättigheter efterlevs i medlemsstaterna. Nu kritiseras beslutet av organisationen UN Watch och har väckt reaktioner på sociala medier, skriver Dagens Nyheter.

Stefan Löfven och iranske presidenten Hassan Rohani i Iran. Bild Khamenei.ir

Förenta nationernas kvinnokommission är en aktiv kommission som arbetar under FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC), som är huvudorganet i FN. Syftet med kvinnokommissionen är att den enbart ska ägna sig åt kvinnorättsfrågor och verka för att kvinnors rättigheter i världen ska förbättras.

Iran har många lagar som inskränker kvinnors rättigheter, något de kritiseras för av bland annat organisationen Human rights watch. Iranska kvinnor får inte lämna landet utan en manlig förmyndares tillåtelse. De tillåts inte utöva sporter och i oktober 2019 släpptes iranska kvinnor för första gången in på en fotbollsmatch sedan 1981. Sen den islamiska revolutionen i landet 1979 råder absolut slöjkrav för kvinnor som vistas på allmän plats.

-Pettersson säger att sådana här beslut visar att FN inte fungerar. År 2017 röstade till och med Sverige för att Saudiarabien skulle väljas in i FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Den svenska regeringen säger en sak på hemmaplan till väljarna och agerar tvärtom ute i världen. Det är dags att dra in det mesta av bidragen och betala medlemsavgiften på miniminivå som Schweiz gör.

Sveriges feministiska regering måste ha svårt att hitta några mer kvinnoförnedrande polare…

Sverige och Margot röstade för detta gäng…
Iran före den islamska revolutionen 1979

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Iran invalt i FN:s kvinnokommission

 1. Det var ju en demokratisk omröstning men 43 av 54 som sa ja till Iran.

  Beroende av vilka andra länder som sitter med så kan det vara bra att de får lära sig hur fel Iran har i dessa frågor om kvinnors roll i samhället.

  Det är alltid bättre att samtala med än om, en part som hyser enligt majoriteten fel uppfattningar.
  Som jämförelse se Sverige och dess PK sfär som inte är demokratiska då de håller SD utanför, utan att egentligen veta vad SD vill i alla frågor.

  • Jag har inte hört något fördömmande om detts från vår regering så jag utgår från att de röstade för. Detta i förlängningen innebär att de är positivt inställda till sådant som stening t.ex. jag skulle vilja höra vår justitieminister förklara vad som är så bra med just stening t.ex.

  • Om vi nu går ur FN så ser jag ingen anledning till att vi ska betala något alls.

   • Sa inte gå ur. Vi kan fortfarande vara medlemmar bara dra tillbaka allt engagemang och behålla rösträtten samt sätet i kammaren. Inga mer extra pengar, inget material, inget manskap.

Kommentera