SVT ska “modernisera” Saltkråkan

MEDIA. Vi på Saltkråkan är en svensk komediserie från 1964 i regi av Olle Hellbom, med manus av Astrid Lindgren. Trots att det inte fanns färg-TV i Sverige när den spelades in, filmades den i färg. År 1968 klipptes delar av materialet ihop till en långfilm. Numera att serien kult i generation efter generation.

Bild från SVT

Tjorven, farbror Melker och de andra folkkära öborna återuppstår i nutid när SVT spelar in en modern version av ”Vi på Saltkråkan”. Serien visades för första gången i SVT 1964 och har med tiden blivit en nationalklenod. Nu, nästan 60 år senare återvänder SVT till den fiktiva skärgårdsön och gör en nyversion.

– ”Saltkråkan” är en serie som har berört många starkt. Det är en skildring av barns lek, en kärleksförklaring till skärgården och till sommaren. Det är en klassiker som vi vill lyfta fram och göra till en ännu starkare klassiker för kommande generationer, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

-Pettersson misstänker att när SVT “moderniserar” så plockas det in några invandrare i skärgårdsidyllen, det fylls på med några mörkhyade plus lite genustrams och några bögar och de vanliga vänsterblivna åsikterna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

34 thoughts on “SVT ska “modernisera” Saltkråkan

 1. Det blir spännande att se hur rollerna kvoteras i nya Saltkråkan.
  Båtsman, som tidigare spelades av en sankt bernhard,
  får väl gestaltas av en afghan.

 2. Igår sändes en lysande skildring om Tumba idrottslegendens liv. Se den! Den har inslag som visar hur nazismen “bestämde’ över regeringen och i den Tyska Skolan.
  Tumba var en kille jag gillade när jag var ung. De ränderna har inte ändrats men jag ogillar än mer socialdemokraternas hyckleri.
  Så som någon skrev: “Hellre rasist än idiot” Toppen av idioti är s+mp

 3. 1964 var Sverige ett av världens tre rikaste länder i termer av välstånd och livskvalitet. Vi har nog aldrig haft det bättre i Sverige än på den tiden och det är självklart något SvT inte vill påminna sina tittare om, därav en nyinspelning.

 4. Undrar om ”Gamla” Saltkråkan kommer att plockas bort och göras nästan omöjlig att se när den nu ersätts med den ”moderna” PK versionen

 5. Det enda förnuftiga vore väl att försöka skapa en helt ny serie, inte att “modernisera” en gammal som enligt dem inte duger för dagens publik. Men nej, de kan inte låta bli att förstöra precis allting. Suck och dubbelsuck.
  Har v-sidan verkligen ingen kreativ författare som skulle kunna skriva nåt nytt och “passande”?

 6. Vi kommer inte känna igen oss med separerade badtider och badande burkinispöken uj uj. Och en tandlös fiskhandlare med fez på huvudet. Vi får väl se…

 7. Svt tycker jag ska lämna sverige och flytta rill påskön.
  Bara slick…slickar du mig.så gör jag det samma på dig.
  Hur kan dom sova utan piller..man undrar

 8. Man får snart inte vara förvånad för något.
  I dagens PK feministiska Sverige.
  Kanske dags att måla om Anders Zorns oljemålningar på kvinnor också.
  Det har gått för långt nu med allt fjant.

 9. SVT måste ju kommunistanpassa Saltkråkan så att den faller Löfven på läppen.

 10. För min del tror jag att G r e t a kommer få en av huvudrollerna.
  Hon ska nu visa hur man kan påverka vädret till Solsken året om,ute på Saltkråkan. Naturligtvis blir blå/gula fanan ersatt av bögarnas mångfärgade.
  Detta skall bli som det var i dåtida Sörgården,innan bilarna förstörde allt vad som idag kallas “klimat” !! 😉

 11. Det enda som inte kommer att visas är brottsligheten och bidragsberoendet.
  Det kommer att bli några som är utsatta för de ”hemska” krav Sverige ställer!

 12. Det sorgliga är att när det kommer till nyproduktion på SVT så har man oftast dåligt med egna idéer. De överbetalda programmakarna där, har ingen egen fantasi för att hitta på något nytt.

 13. SVT inser väl att deras “modernisering” kommer innebära att det blir en produkt för ingen alls. De enda som vill se slutresultatet kommer vara en handfull kommunistiska feminister som jobbar på SVT. Det är hela publiken.

 14. Kan dom inte göra om serien Rötter till Svenska förhållanden,
  där Svenska jobbare o fattigpensionärer blir “Rötters” Slavarbetare?
  Det är ju ändå mot det hållet dom strävar, både regeringen och dess
  understödjare SVT?

 15. Varför ska dom göra om en serie till nutid? Den gjordes för fan i dåtid???

  Det om något visar på att SVT har för mycket pengar att slösa med!

 16. Nu ska man in och peta på Saltkråkan också.Kan man inte komma på något nytt ? Den ska moderniseras och man undrar ju varför det ? Kan man inte hålla sina vänsterklåfingrar borta från någonting längre ? Man har ju redan varit inne och ” moderniserat ” Pippi Långstrump.Vad det kommer att bli för soppa av det här behöver man ju inte vara Einstein för att begripa.

 17. Jag tycker att det är för djä..igt att Astrid Lindgren aldrig fick Nobelpriset.
  Men, hon fick ju folkets pris istället.
  Hanna Stjärne kan istället ägna sig åt att modernisera koranen, så gör hon mindre skada.

  • Det enda pris Astrid fick var 102% i skatt, vilket han med remmen och hängslena inte trodde på, och många företag drog från monismanien Sverige.

   Det är nog snart dags för massflykt/nedläggning av både f-tag och genuina Svenskar som kan tänka än?

 18. Nu när SVT fått smak på att förstöra gamla klassiker så kommer härnäst “Abdul i Lönneberga” och “Pippi Långtält”. Tätt förjda av “Bröderna Baibars” äventyr i Jungfru-dalen.

  • Ja lite transor och homofiler HBTQ certifierade, lite svarta,
   ett och annat huckle kommer säkert att få ta plats,
   ut åker väl Farbror Melker, han ersätts av en kat tuggande
   individ, hunden försvinner nog med och ersätts av en kamel.

 19. Finns det inget som är heligt?
  Hur kan Astrid Lindgren AB tillåta detta. Man tjänar väl rejält med pengar redan?

 20. Jaha, ska då farbror Melker vara en pedofil och springa å pilla på barnen, och då är Tjorven är en svart flata, som försöker få alla andra att bli svarta och flator, samtidigt som Malin genustramsar och lilla Lisa går hand i hand med ett gäng ifrån BLM och ska kulturberikas. Tjorven är nu en kåt svart hund, och håller på att bestiga Pelle, medans alla applåderar och tycker det är så viktigt att alla får leva ut sina känslor.

  Detta ”låter” sjukt…men samhället är på väg att bli ännu sjukare än detta.

 21. Tusan du han före Pettersson, det kommer vimla av nysvenskar, tack vare Hanna, gode gud. PK patrasket kommer jubla, men hur skall dom lära muslimerna att simma? gilla Båtsman? blir det måhända en kamel istället? vem får rollen som Malin ngn i sopsäck? Frågorna är många svaren vet vi redan.

Kommentera