Majoriteten av inlagda på norska sjukhus är utrikesfödda

INVANDRING & SJUKVÅRD. I går läste vi om att moskébesökare i Göteborg struntade i att hålla avstånd och följa reglerna under pandemin trots att de får böter. Nu får vi uppgifter från Norge att över hälften av alla covidpatienter som vårdades på sjukhus i Norge förra veckan var utrikesfödda, enligt landets folkhälsomyndighet Folkehelseinstituttet, rapporterar Aftenposten bakom betalvägg.

Bild: Marvin Halleraker marvin@marvin.no

Omkring 60 procent av alla som vårdades på sjukhus förra veckan var födda utanför Norge, samtidigt som andelen utrikesfödda står för 39 procent av alla bekräftade smittfall. Enligt överläkaren Sheraz Yaqub vid Oslos universitetssjukhus kan det finnas en genetisk förklaring till att utlandsfödda blir mer allvarligt sjuka.

– Det är forskning som visar att generna kan ha en påverkan på hur hårt drabbad man blir av sjukdomen, säger Yaqub.

-Pettersson säger att smittan är nio gånger högre bland pakistanier än bland norrmän och att det i Norge diskuteras om generna kan ha betydelse. I Sverige är standardsvaret som vanligt socioekonomiska effekter även när de inte följer reglerna i moskén.

Dessutom tvivlar jag på att det förs noggrann statistik på vilka som drabbas i Sverige och utan öppenhet är det svårt att anpassa råd och regler så att de träffar där infektionen är störst och där sjukdom och död drabbar hårdast.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Majoriteten av inlagda på norska sjukhus är utrikesfödda

 1. Det är nog samma här. När tv filmar på iva ser man ofta att det är mörkhyade som ligger där.

  • Jo även om PK-pressen inom EU,med alla medel söker mörka denna nyhet, (kring deras Importerade ”guldklimpar”) framkommer ju allt mer sanning !!
   I NRW som är Tyskland största delstat med c:a 16 miljoner invånare,finns jordens alla arter representerade. Här lär nära 90% av dem som belagt IVA-platser på deras sjukhus,tillhöra den ”nytyska” gruppen.
   Detta enl, BILD landets största boulevard-tidning. Därför är siffrorna från Norge o Sverige inte sensationella.
   I slutändan får vi tacka Merkel för allt detta elände,efter öppningen av EU-gränsen 2015 !! ’
   Hennes ord ”vi klara det”,har nu många yrkesgrupper fått lida för !

 2. Kära nån !
  Detta med genernas inverkan,har vi ju vetat i snart 100 år.Att vi A r i e r står över andra arter är också bekant !
  Själva är ju vi i Södra delen av landet,ännu ett steg högre som tillhörande ”Hög ädel Arier”.. Redan Piraten nämndes oss ”Äran och Hjältarnas folk”….. 😉

 3. Kan det inte vara så att man drar sig på smittan när man besöker landet man flytt ifrån och när man återvänder till Norge/Sverige så blir problemet stort p.g.a. D-vitaminbrist hos invandrarna?

 4. ”– Det är forskning som visar att generna kan ha en påverkan på hur hårt drabbad man blir av sjukdomen, säger Yaqub.”

  Fast nu verkar det gälla vissa gener som har betydelse i sammanhanget:

  ”Melaninet i huden produceras av en celltyp som kallas melanocyter som finns i överhuden. Människor av skilda färger har ungefär samma koncentration av melanocyter i huden, men melanocyterna hos mer mörkhyade människor uttrycker mer av vissa gener som gör så melanin produceras. Vissa individer hos både människor och djur har inget eller mycket lite melanin i kroppen – detta kallas albinism.” (Wikipedia)

  ”Hudfärg påverkar också synteshastigheten. Om en ljushyad person solar avklädd tills huden börjar rodna av solbränna (15–20 minuter) bildas minst 250 mikrogram (=10 000 IE; 10 mikrogram=400 IE) D-vitamin (rekommenderat kostintag är 7,5 mikrogram/dag). Mörkhyade personer behöver 5–10 gånger längre tid i solen för att uppnå samma mängd. (https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/2007/03/d-vitaminbrist-kanske-vanligare-an-vi-trott/)

  På ren svenska är de inte skickade att bo på höga latituder. Det är inte för inte som de flesta av oss är ljushylta.

  • Lite som en Björk då?

   Träd har oftast mörka stammar, men det gäller inte björkar. … Vit eller ljus bark är en fördel för träd som växer långt norrut. Den vita barken innebär att en större del av solens strålar reflekteras från stammen än om barken är mörk, och därför kan björken på vintern lättare hålla en konstant låg temperatur.

  • Rätt så. Corona visar på brister i den migration vi har. Det spelar roll flytta folk hit från syd till nord. Negativt. I USA är detta känt sedan länge med D-vitaminbristerna hos svarta o latinos. Och det har verkligen följder som kronisk ohälsa, negativa kognitiva och mentala förmågor. Där finns säkert en förklaring kring den sociala situationen också.

   Det här med att alla människor faktiskt är olika är verkligheten och naturens politik : )

   Om Sverige gjorde som vi är ålagda göra, att grundligt utvärdera stora politiska skeenden som invandring, det ökade antalet våldtäkter, skulle vi kunna bli ett föredöme genom att skapa en ny politik där nya grepp tas kring just migration, brottsbekämpning, vad det är att ”hjälpa” och inom vilka områden.
   Men det kräver att medborgarna får den forskningsinformation som finns kring gener, olika folkgrupper, skapade migrartionsmönster och fler förklaringsmodeller ut i media.

   Så media, media, media gör ert jobb. Låt riktiga undersökande journalister få utrymme. Förr eller senare kommer verkligheten ikapp och utvecklingen nu, ja den accelererar rätt ner i Hel.

 5. Hoppsan, där trillade gener och överrepresentation in i diskussionen. Undrar om generna kan ha ett samband med överrepresentation även i andra sammanhang?

  • Säkert, numera när många studieintresserade har flyttat större städer. Så klart att generna skiljer sig mellan wishan och stan.

Kommentera