Stor assistanshärva utreds – misstänks lurat till sig 40 miljoner

BROTTSLIGHET. Inom kort väntas ett åtal i en omfattande bedrägerihärva i Göteborg, där ett stort antal personer misstänks ha lurat myndigheterna på uppemot 40 miljoner kronor via ett assistansbolag. Alla nekar till brott, enligt Sveriges Radio.

Foto av Matheus Bertelli Pexels.com

Under nästan tio år misstänks personerna bakom assistansföretaget ha hittat på eller kraftigt överdrivit vårdbehov och fått ut ersättning från Försäkringskassan och Göteborgs kommun. Förutom tre huvudmisstänkta väntas många personer att åtalas.

Företaget har importerat utom-europeisk arbetskraft med löfte om permanenta uppehållstillstånd och riktiga löner men utnyttjat folk som slavar.

-Pettersson säger att det troligen inte bara är invandrare som utför assistansbedrägerier i stor skala, men det är nästan bara invandrare som åtalas och döms. Förra året krävde Försäkringskassan återbetalning av 460 miljoner och jag misstänker att de flesta bedragare klarar sig tack vare slapphet från regeringen…

TIDIGARE 2021-02-11. Rekordstor assistanshärva: ”Miljonerna bara rinner ut”

BROTTSLIGHET. Fler än 130 personer har förhörts och mellan 40 och 50 personer riskerar att åtalas för delaktighet i vad som beskrivs som den största härvan med assistansbedrägerier någonsin i Sverige, skriver Göteborgs-Posten bakom betalvägg.

Det handlar om en assistansfirma i Göteborgsområdet som har försett personer med assistenter trots att personerna i fråga inte har haft någon assistansberättigad sjukdom. På det sättet har firman fått in stora summor pengar från staten.

– Ersättningsmässigt handlar det om uppemot 40 miljoner kronor, sett till de brukare som vi utrett, säger åklagare Petter Lundgren till GP oh fortsätter: – Miljonerna bara rinner ut och folk har inte agerat.

-Pettersson säger att åklagare Petter Lundgren har fel. Det är inte miljoner som rinner iväg utan miljarder och politikerna verkar ha accepterat denna typ av i huvudsak invandrarrelaterad brottslighet.

Cyniska människor utnyttjar ett system avsett för samhällets svagaste. Det är vidrigt.

Läs gärna om drygt tio års assistansbedrägerier på bloggen…

De hånskrattar åt oss
Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Stor assistanshärva utreds – misstänks lurat till sig 40 miljoner

 1. Undra vad dessa kommer från?
  Och myndighetspersoner är inblandade är vad jag tror
  När man lyssnar på dessa maktgalna individer som bara tänker på sig själva och vad dom kan lura av folket som har riktiga arbeten

 2. Rebecca Weidmo Uvell skriver om ett sammanbrott för tilltron till samhället, – att hon bevakat många former av slöserier och tjatat i i sex år nu, citat: ”System, alla system, som ger bidrag, måste ha kontrollerna inbyggda. Och alla system i Sverige bygger på en enda sak. Jag hade önskat svaret var kontroll, men det är tillit: ”Jag försäkrar på heder och samvete”. Den meningen vilar hela vårt välfärdssystem på. Medger man att det fuskas medger man att tillitssystemet kollapsat och man riktar också fingret mot stora väljargrupper som framför allt Socialdemokraterna, men även Vänsterpartiet vilar på. Alltså gör man ingenting. Hundratals miljarder försnillas genom att välfärdssystemet läcker som ett såll och ingen politisk vilja finns hos Socialdemokraterna och deras fyra lydpartier (L, C, V och MP) att göra något åt det för att S inte vill. De skulle tappa majoriteten av sina väljare om de stramade upp bidragssamhället.

  Rebecca W. Uvells artikel där hon ger förslag till åtgärder:
  https://uvell.se/2019/12/12/tillitssamhallets-kollaps/

  ”Välfärdsfusket hotar demokratin”
  Ur texten: ”Systemen läcker på ett oräkneligt antal sätt och det är ingen hejd på fantasirikedomen hos dem som utnyttjar detta faktum. Ideella föreningar startas enkom i syfte att begära utbetalningar från olika välfärdssystem, falska läkarintyg används för att göra anspråk på sjukpenning, uppblåsta årsredovisningar lämnas till Bolagsverket, samtidigt som anställningsavtal och lönespecifikationer fabriceras för bedrägerier mot lönegarantin. Falska röntgenbilder används för att begära statligt tandvårdsstöd. Studiebidrag och studielån tas i bedrägligt syfte, ibland för att skickas till terroriststämplade organisationer. Problemen med folkbokföringen och falska identiteter, kvarstår. Det handlar om identitetsstöld, falska id-handlingar, falska uppgifter i folkbokföringen såsom felaktiga adresser eller oriktiga åldersuppgifter”.
  https://skattebetalarna.se/wp-content/uploads/2020/06/Tema-2-20-Fusk-och-kriminalitet-i-v%C3%A4lf%C3%A4rden-1.pdf

 3. Är det mer än jag som mins inslaget i TV för många år sedan.
  Inspelad med dold kamera. Där en läkare från främmande land lovade en garanterad sjukpension för 10 000 kontant
  Den inspelningen ledde till åtal.
  Den i valstugorna gav Guldspaden pris

 4. Trötta tjänstemän ska ut på fritiden gratis och jaga fuskare.

  Sköter dom inte sitt jobb så ska dom ut med fötterna före och på studs, utan lön.
  Bara för att någon annan(skattejonen)betalar deras lön så ska man inte vara utan ansvar, gäller alla bidragskonsumenter….

  Gummilagarna i Sverige är patetiska.

  • Jovisst, och läkaren som nyligen fick jobb i Göteborg skriver gärna intyg om allt och alla.

 5. Det verkar som raketforskarna gett sig in i omsårjsbranchen. S o MP vill ha hit ännu fler trots att 675 000 invandrare lever på sk sosialhjälp på pengar som vi i dag lånar……

  • Gett sig in?

   Jag har drivit bloggen i drygt tio år och det har varit samma problem hela tiden. Det är obegripligt att regeringen inte gör något medan miljarderna far iväg till kriminella.

 6. fan vet om inte den styrande idioten skrattar åt oss när han
  sitter hemma i fåtöljen och bälgar i sig en maffig drink?

  • Tror faktiskt inte det T. Han är totalt omedveten om allt
   När ingen talar om för honom så vet han inte.

 7. Bidrag och tycka synd om syndromet har förstört vårt land i samma stil som våra ynkliga s. k. ledare gjort.
  Tur att vi har ett sjuhelsikes bra curlinggäng som kan sprida lite glädje och visa att Sverige ännu kan ett och annat.

 8. Häpnadsväckande hur tröga regerande partier verkar vara att rejält genom olika lagar och förordningar sätta ner foten för sådan här verksamhet. T.ex. genom att tillåta samkörning av olika register, kolla samordningsnummer m.m.

 9. Mycket enkelt att åtgärda, om viljan finns. Till att börja med kan man sätta upp villkor för att få åtnjuta välfärdssystemen. Att man exempelvis har varit självförsörjande i ett visst antal år. Att man inte anställer ”arbetslösa” släktingar och bekanta. Att personen är född i landet.

  Men främst måste vi räckviddsbegränsa asylrätten och ställa kvalifikationskrav på arbetskraftsinvandring.

 10. Igen…. Tål att upprepas. Det är bidragen som göder kriminaliteten. Knarket är bara kryddan.

Kommentera