Stäng

Utredare säger nej, men miljöminister Per Bolund ska införa mer symbolpolitik

EKONOMI. Regeringens utredare gör tummen ned för pant på småel. Ett sådant pantsystem anses bli för komplicerat. Men klimat och miljöminister Per Bolund (MP) tänker köra på ändå, kosta vad det kosta vill.

Per Bolund pressbild Miljöpartiet.

Trots att utredaren kommit fram till att det är komplicerat att införa ett pantsystem för mobiler och annan småelektronik, och att det finns bättre lösningar, så vill miljöminister Per Bolund (MP) ändå gå vidare med planerna.

Han påpekar att kravet på pant för småelektronik finns med i januariavtalet mellan regeringen, C och L.

Regeringens särskilde utredare Gunnar Fredriksson hade fått i uppdrag att föreslå ett nationellt system med pant på småel, som till exempel mobiler och surfplattor. Syftet är att öka insamling, återanvändning och återvinning av elavfall och på så sätt bidra till giftfria, resurseffektiva kretslopp och en cirkulär ekonomi.

Men utredaren tror att det finns bättre lösningar än ett pantsystem. – Vi ser en pant som komplicerad att införa och det löser bara en begränsad del av de problem som vi identifierat, säger Fredriksson.

Fredriksson förordar i stället ett utökat producentansvar för de som tillverkar mobiltelefoner och annan småel. Enligt det förslaget ska producenterna själva utforma åtgärder för att få konsumenter att lämna in småel i till exempel butik och åtgärder för att sortera ut telefoner och annat som kan återanvändas respektive återvinnas.
Ett sånt system skulle grovt räknat göra en mobiltelefon 30-40 kronor dyrare, enligt Gunnar Fredriksson, pengar som behövs för att finansiera ett insamlingssystem.

En utmaning, enligt utredaren, är att många konsumenter inte vill lämna in sin telefon eftersom den innehåller personlig information. Även elektronikbranschen tycker det är bättre med ett utökat producentansvar, i stället för ett krångligt pantsystem.

Men det tycker inte Per Bolund. Krav på pant för småelektronik finns med i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen, Centern och Liberalerna, poängterar han.

– Vi ska införa ett pantsystem. Det är det spåret vi kör efter, säger Bolund, i samband med att utredningen presenterades på måndagen.

Pressmeddelande

-Pettersson kan sympatisera med tanken på återvinning, men undrar varför regeringen har utrett en sak de redan bestämt sig för att genomföra? Mer dyr symbolpolitik som subventionerade elcyklar och plastpåseskatt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 reaktioner på “Utredare säger nej, men miljöminister Per Bolund ska införa mer symbolpolitik

 1. Varför inte en extra skatt för att vara miljöpartist när man ställer till så mycket jävulskap för vanligt folk……

 2. I morse handlade jag för Påsken för att slippa trängsel. Det blev mycket grönt av olika slag. Således sju bruna grova papperspåsar med lite i botten i varje. Förr hade det varit sju små genomskinliga plastpåsar som tog liten plats bland det brännbara.

  Nu blev det som Bolund säger är så bra. Han har nog inte suttit i en kassa och öppnat och kikat ner i papperspåsar medan kön växer. För att inte peka på Covidrisken i den kön. Jag tror inte heller att han har gjort någon konsekvensanalys av hur många träd som måste fällas åt påsfabriken. Träd som han samtidigt säger är viktiga koldioxiduppsamlare.

 3. Det är bara att gratulera Jeff Bezos (amazon.de) och liknande då kundtillströmningen lär öka exponentiellt. RIP svensk elektronikhandel.

 4. Nästa steg är väl pant på batteribilar. Köparna är ju per definition redan pantade

 5. Det är väl ingen som fortfarande bryr sig om vad svenska politiker och myndigheter säger, får man hoppas.

  Nu ska vi ut och slänga påsar i sjön.

 6. Obs. en pant skall ju också betalas. När sedan prylen lämnas tillbaka skall panten återbetalas till konsumenten.
  Det här handlar bara om mer pengar in till staten. Tappet från utebliven plastpåseskatt behöver kompenseras.

  Notera att det är Löven som är ansvarig för denna cirkus. Han är väl medveten om vad det ”kostar” i minskat antal väljare, att slå sig samman ett extremparti som MP.
  (Jonna Sima yrade idag i Aftonslasken något om S som arbetarparti. Har hon fullständigt missat vad som hänt och händer i opinionen?)

 7. Ja, försvåra, högt beskatta den arbetande
  produktiva delen av folket. I normala
  länder försöker stat o kommun
  UNDERLÄTTA livet för sina skötsamma
  innevånare. Nänä, däremot de tynger ner
  systemet, de favoriseras i alla lägen.
  Arma land.

 8. Hur mycket skit i luften hade man sparat ifall bilbränderna hade halverats, men det har väl inte PerBolund räknat på, för bilbränder är ett icke existerande problem för miljödårarna, genom att inte lotsas om det så försvinner problemet tycks dom resonera, och ändå brinner det tonvis med plast vid dessa tillfällen. men Per Bondlurk sysslar visst uteslutande med skattehöjningar! Inte konstigt att han är den partiledare med lägst förtroende hos folket!

 9. Alla som har barn har sannolikt mött detta desperata sättet att få sin vilja fram, jag vill, jag vill jag ska jag ska.
  Synd bara att inte alla våra påtvingade ministrar har passerat detta stadie.

 10. De som anser att återvinning är en vinst för miljön återvinner ändå, utan extraordinära åtgärder. De som sitter på sina fungerande gamla mobiler m.m. kommer knappast att ge bort den för 30-40 fjuttiga kronor.
  För att en pant skall ge resultat måste den vara lönsam, för konsumenten.

  En rabatt däremot, för inlämnad mobil vid köp av en ny, måste vägas mot vad den har för värde hos kunden. Det kan variera, rädslan för att nån kan få ut information ur den, känslomässigt hos vissa, ”bra att ha i fall att” hos andra, skälen kan säker vara flera, ni fattar.

  Såååå, hur högt kan du gå Herr Minister Bolund?
  Under 500:- får den ligga kvar i lådan, min gamla Galaxy S5

 11. Ett och ett halvt år kvar i riksdagen. Snart får vi sommar och fint väder. Efter sommaren har dom bara ett år kvar. Vi kan snart börja se ljuset i tunneln.
  Snipp snapp snut, snart kan vi dansa MP ut.

 12. Det var inte mp som kom med plastpåseskatten.

  Det var folkpartiet.. eller ”L” eller vad f-n de nu kallar sig. Partiet med en fallos som logotyp.

 13. En… Riktig Demokrati….. Skall ha en författningsdomstol, som kan solla ut avarterna…. Övriga kommentarer blir överflödiga. //Tyska Författningsdomstolen har stoppat EU lånen// så blir det när utbildning o förnuft får råda.

 14. Nästa gång jag ska byta mobil, så ska Bolund få min gamla…..där solen aldrig lyser

Kommentera

%d bloggare gillar detta: