Stäng

Ensam person pekas ut som ansvarig för nedskjutning i Iran

UTRIKES. Den 8 januari 2020 sköts ett plan från Ukraine International Airlines ned utanför Teherans huvudstad i Iran. Samtliga 176 ombord, varav 17 personer var ”svenskar” enligt svenska mediers första rapporter dödades då planet besköts och därefter störtade. I slutet av december kom besked om ersättning till anhöriga, efter utdragna diskussioner. Familjerna till alla de personer som dödades får motsvarande 1,2 miljoner kronor.

Ukraine airlines Boeing 737-800. CC-Licens

Nedskjutningen skedde i ett läge då Iran hade hög beredskap sedan landets mäktige general Qassem Soleimani dödats genom en amerikansk drönarattack vid Bagdads internationella flygplats den 3 januari 2020. Generalen var ledande i iranska insatser utomlands, och hade intensifierat Irans kontakter med olika proiranska grupper i flera länder i regionen. Teheran lovade att hämnas Soleimanis död. Iran utförde en robotattack mot en amerikansk militäranläggning i Irak den 8 januari, samma dag som nedskjutningen av det ukrainska planet. Vid robotattacken skadades ett 60-tal amerikanska soldater på basen som då hyste 1 500 soldater. De flesta hade tagit skydd i skyddsrum sedan man förvarnats om den förestående attacken.

Nyligen kom iranska myndigheter med rapporten om nedskjutningen. Rapporten pekar ut en person som hanterade en luftvärnskanon vid flygplatsen i Teheran som ensam ansvarig.

”Planet uppfattades som ett fientligt mål av luftförsvarsoperatören . . . nära Teheran och två robotar avfyrades”, konstateras i rapporten enligt nyhetsbyrån Reuters.

En enskild soldat skulle alltså vara ansvarig enligt Iran. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kommenterar rapporten som ett ”cyniskt försök att dölja de verkliga anledningarna till kraschen”.

Ombord på Ukraine International Airlines plan fanns 17 svenska medborgare och personer som hade uppehållstillstånd i Sverige. Samtliga 176 passagerare och anställda dog.

-Pettersson kan inte Irans luftförsvar men jag har svårt att tänka mig att enskilda soldater har ansvar för var, när och mot vilka luftvärnsrobotar ska avfyras.

***

TIDIGARE 2020-01-09. Åtta ”ensamkommande flyktingbarn” dödades i flygkraschen i Teheran

UTRIKES. I går publicerade vi listan på de passagerare som var ombord på  Ukraine International Airlines, fligth PS752 och som alla omkom i kraschen utanför Teheran i Iran.  

Nedan en kort sammanfattning över de personer som omkom och var bosatta i Sverige.

Sammanlagt omkom 17 personer som var bosatta i Sverige. Alla var inte svenska medborgare och ett antal var inte personer som varit medborgare under hela sitt liv.

Vi har en svensk-iransk familj med pappa Mikael och mamma Raheleh och deras pojkar Emil, född 2012, och Erik, född 2010. En iransk familj skriven i Sverige dödades också, nämligen paret Azadeh och Siavash, jämte deras barn Paria, född 2004.

Två lite äldre personer med rötter utanför vårt land omkom vidare i kraschen. Det handlar om Mitra A, född 1973, och Mahdi E, född 1959.

Den största gruppen dödade var dock de åtta ensamkommande flyktingbarn med rötter i Afghanistan som var på väg tillbaka till Sverige efter att ha semestrat i Iran hemma hos släkt och vänner. Det handlar om Mehdi M, född 1999, Mahdi R, född 2000, Mahdi T, född 1999, Rahimi K, född 1999, Alireza N, född 2001, Hossain R, född 1999, Zeinolabedin S, född 2000 och Shamram T född 1998.

Steget efter

Det är fasansfullt och tragiskt när människor dör, men det får inte hindra oss att diskutera den felaktiga migrationspolitiken.

-Pettersson säger att de ”ensamkommande flyktingbarnen” är ett av de största bedrägerierna i vår historia och ansvaret vilar tungt på de politiker och journalister som låtit det ske. Det är inte de ljugande unga männens fel, men hur kan de tillåtas dra valser för myndigheterna att de flytt från krig i Afghanistan när de är från Iran och har föräldrar och släkt där som de regelbundet hälsar på, ofta finansieras resorna med bidrag.

Som vanligt följer inte svenska myndigheter lagen, hade de gjort det och behandlat alla lika hade problemet med de 9000 afghanerna, som bara är en liten del av alla, inte funnits. 9000 är c:a som var aktuella för det ”pyttelilla” undantaget från svensk lagstiftning som kallades gymnasielagen.

0 procent hade giltiga id-handlingar när de sökte asyl.
0 procent har tappat sina mobiler som de har för kontakt med släkten.
99,4 procent är män.
49 procent har själva uppgett att de bott i Iran i minst ett år innan de kom till Sverige. I snitt uppgav dessa personer att de bott i Iran i 10 år.
2 procent av dem som uppgav att de bott i Iran säger att de någon gång rekryterats av den iranska krigsmakten till kriget i Syrien.
78 procent har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.
52 av de c:a 9000 är kvinnor.
Varför inte följa Dublin-förordningen om första asylland?
Varför inte följa Sveriges lagar?

Varför sitter ”ensamkommande flyktingbarn” på ett flyg ifrån det land vilket de redan flytt en gång?

Merit Wager Twitter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 reaktioner på “Ensam person pekas ut som ansvarig för nedskjutning i Iran

 1. Japp, och den meniges namn var Jar-Jar Binks. Som de prompt hängde efteråt och brände liket.

 2. Jag tror myndigheterna hela tiden går utanför lagarna om hur allmänna medel får användas. Att ge bidragsturister asyl-skydd ska naturligtvis vara olagligt. Att söka asyl utan rätta orsaker ska betraktas, som ett allvarligt brott mot asyl-skyddet och resultera i livstids utvisning. Sverige behöver ett genomgripande omtag kring reglerna och lagarna för flyktingpolitiken och invandringen. Det är så oförskämt att med skattetvång belasta svenska medborgare med den obegränsade invandringspolitiken, utan seriösa begränsningar och kontroller.

 3. Får familjerna dela på 1.2miljoner? Eller är det per död person? Det är rätt stor skillnad på om de får dela på den summan eller om varje familj får den summan.

  1. Det är en utopi att påstå att de får arbeta längre, med vadå?
   På sjukkassan eller A-kassan eller blir det bara på vanligt försörjningsstöd?

 4. Som vanligt är det en mening som hängs för dådet, den officer som gav ordern slipper undan. Allah u Akbar!

   1. Inte bara islam även Socialdemokraterna och andra socialistiska idéer som Nazism ock Kommunism.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: