Anders Lindberg: Det råder diktatur i Ungern sedan 2010

DEMOKRATI. Ungern har c:a 10 miljoner invånare. Ungerns parlament innehar den lagstiftande makten i republiken Ungern. Parlamentet består av en kammare med 199 ledamöter som är valda på en fyraårsperiod. Fram till valet 2014 hade parlamentet 386 ledamöter. Ungern tillämpar en femprocentspärr, vilket innebär att politiska partier måste uppnå åtminstone denna andel för att erhålla en ledamotplats. Parlamentet utser såväl president som premiärminister. Parlamentet är uppdelat i 25 utskott.

2006: I parlamentsvalet 2006 blev Ungerns socialistiska parti (MSZP) största parti och kunde bilda regering tillsammans med det liberala partiet Fria demokraternas allians (SZDSZ). Ytterligare tre partier tog sig över femprocentsspärren, det konservativa Fidesz, det kristdemokratiska partiet KDNP och det konservativa/kristdemokratiska partiet Ungerskt demokratiskt forum. Dessutom tog sig en oberoende kandidat in efter att ha vunnit en enmansvalkrets.

2010: Efter parlamentsvalet 2010 erhöll koalitionen Fidesz/KDNP över 50% av rösterna. Detta resulterade dock i kvalificerad majoritet, med 68% av platserna i parlamentet, vilket innebar att regeringen på eget bevåg kunde ändra i grundlagen. MSZP blev andra största parti och högernationalistiska Rörelsen för ett bättre Ungern (Jobbik) tredje största. Ungerns gröna parti, som även räknar sig som liberalt, Politik kan vara annorlunda (LMP) blev fjärde största parti, medan liberala SZDSZ blev helt utan platser.

2014: Valet 2014 innebar att koalitionen Fidesz/KDNP kunde behålla sin kvalificerade majoritet, om än knappt. De vann 133 av parlamentets 199 platser, trots att de denna gång endast fick 45% av rösterna. MSZP blev åter andra största parti, Jobbik det tredje och LMP det fjärde. I valet 2014 ingick socialistpartiet MSZP i valkoalitionen Összefogás (ungefär sammanfogning) tillsammans med fyra småpartier, vilka därför också lyckades ta sig in med några få mandat var. Totalt kom parlamentet därför att bestå av hela nio partier.Fyllnadsval

2015: Då två av Fidesz parlamentsledamöter lämnat sina platser under början av 2015 hölls i februari och april två olika fyllnadsval i dessas valkretsar. I båda fallen förlorade Fidesz sitt mandat. I första fallet vann en oberoende kandidat, i det andra en Jobbik-kandidat. Resultatet blev att Fidesz förlorade sin absoluta majoritet.

2018: Vid valet 2018 fick Fidesz snudd på hälften av rösterna. Lika stor som segern är var för Fidesz, lika tydlig är förlusten för oppositionspartierna. Fidesz fick cirka 49 procent av rösterna, högerextrema Jobbik fick knappt 20 procent, Socialistpartiet 12 och miljöpartiet LMP 7 procent.

-Pettersson kan inte Ungern i detalj men misstänker att det är mindre fel på Ungerns demokrati än Sveriges. Det herr Lindberg inte tycker om är att Ungern har en premiärminister, Viktor Orban, som inte springer i EU:s ledband och vägrar ta emot asylsökande muslimer eller ”papperslösa” och tänker på ungrarna i första hand. Anders vill tysta röster som inte är som hans kamrater.

Viktor Orbán har lovat att aldrig tillåta att det kristna Ungern ska förändras av inkräktare med medeltida värderingar. Ungern har varit ockuperat av kommunister, nazister och muslimer så ungrarna vet vad diktatur är.

Anders Lindberg tycker tydligen att halva Ungerns röstberättigade befolkning är idioter och 12 procent socialister är de smarta. Har vi tur så hamnar socialdemokraterna också på dessa siffror eller lägre i Sverige.

Viktor Orban. Bild från EPP-EU

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Anders Lindberg: Det råder diktatur i Ungern sedan 2010

 1. En oberoende nations väljare bestämmer sig utan A. Lindbergs lov och det gillar socialisten ej.
  Sossarna i Sverige har en pakt med Islam och det är helt klart en naturlig sak för dem eftersom de bådas grundtanke, eller värdegrund är ”vi är bättre än alla andra.”

 2. Socialdemokratisk definition av diktatur: En ickesocialistiskt regering (oavsett valresultat).

 3. Kjell Albin Abrahamsson kunde östblocket väldigt bra efter att ha vistats där. Han sa att vi ska ha förståelse för Ungern men även Polen som heller inte låter sig styras från Bryssel.

  Ungern har en historia att peka på, Ungern var i union med Österrike då skulle allt bestämmas i Wien, sen hamnade Ungern under det kommunistiska plågan, då skulle allt bestämmas i Moskva.

  Så Ungern är på rätt spår, dom vill bestämma över sig själva. Polen har också varit slavar under kommunismen där Moskva bestämde. Sovjetunionen och Tyskland delade ju på Polen under kriget.

  I Sverige är det så att vi går till valurnorna vart fjärde år, sen bestäms det mesta i Bryssel och en majoritet av svenskarna finner sig i detta, otroligt.

 4. Ungerska regering rättar sig i alla fall efter valresultatet, till skillnad från Belarus, USA och Sverige.

 5. Ne, Ungern hör inte hemma i EU därför att det är en demokrati till skillnad från många av de andra medlemsstaterna och till skillnad mot EU:s odemokratiska regelsystem.

 6. Lindberg är bara avundsjuk för att Fidesz har ett väljarunderlag som SAP bara kan drömma våta drömmar om.

  • Socialdemokraterna har haft liknande resultat innan de vände riket, dess folk och arbetarklassen ryggen.

   • Härav de våta drömmarna. Ser man till valresultatet så har det bara gått utför efter Erlander.

 7. Jag ser att det finns hopp . Nu har regeringen anställt Hanna Linderståhl . En autodidakt specialist som rådgivare till Löfven . Det är viktigt att omge sig med folk man förstår.
  Skulle det hänga upp sig för Stefan , kan jag rekommendera lättläst . Ett förklarande radioprogram .

 8. Några islamistiska terrordåd i Ungern idag Lindberg?
  Nej just ja Ungern vill inte ha muslimer.

 9. Hmmm. Får man synat sossarnas kort lite bättre så är det väl en sån här stat som dom vill uppnå. Bara personerna som styr som är fel.
  Märkligt att det kan vara så svårt att förstå för AL.

 10. Ja, sanningen borde stå fri. Om Sverige hade haft en vettig demokrati, med rätta proportioner, så hade inte S lobbat för minskad yttrandefrihet. De hade inte behövt kasta ut mångmiljonbelopp på att smutskasta andra partier. De har tillskansat sig överlägset mest av skattebetalarnas pengar, slutprodukten är helt katastrofal.

 11. Ja Pettersson S kommer helt säkert att störtdyka när nu deras väljare startat eget parti. Finns bara en utväg för S att bocka sig för mussarna för att kunna vara med i leken.

Kommentera