Budgetunderlaget inlämnat – stora satsningar på stridskrafterna


FÖRSVARSMAKTEN. Försvarsmakten har nu lämnat in budgetunderlaget för 2022 till regeringen. Där framgår hur man de närmaste åren ska fortsätta utveckla den militära förmågan för att uppnå målen i försvarsbeslutet som togs i december förra året. Det handlar om stora satsningar på både personal och materiel. Allt i syfte att öka den militära förmågan och bidra till stabilitet och säkerhet i närområdet, skriver Försvaret på sin hemsida.

På personalsidan handlar det om en ökning på nästan 70 procent. Vi planerar att gå från dagens organisation med omkring 60 000 anställda, frivilliga och värnpliktiga, för att runt 2030 vara cirka 100 000, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Försvarsmaktens geografiska närvaro i landet ökar också med fem nya regementen och en flygflottilj. Det handlar om K 4 i Arvidsjaur, A 9 i Kristinehamn med Villingsberg som skjutfält, I 21 i Sollefteå med utbildningsdel i Östersund, I 13 i Falun, Amf 4 i Göteborg och F 16 i Uppsala.

Jas 39E Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

– Förberedelsearbetet är redan i full gång och inriktningen är att etablera flygflottiljen och alla regementen utom A 9 redan i slutet av det här året. När det gäller A 9 så är planen att det ska vara på plats under 2025 och vi tittar just nu tillsammans med Fortifikationsverket på olika tidsaspekter. Men artilleriutbildningen kommer ändå påbörjas i södra Sverige i år med personal från P 4 i Skövde och A 9 i Boden, säger Micael Bydén.

På materielsidan siktar armén bland annat på att införa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot och ett nytt pansarvärnsrobotsystem för de motoriserade skyttebataljonerna. Dessutom kommer man att ta fram ett nytt eldhandvapen till soldaterna och ett ny obemannad luftfarkost för spaningsuppdrag. Inom armén införs också fler krigsförband i form av ytterligare en mekaniserad brigad, en stridsgrupp i Mälardalen och en Norrlandsjägarbataljon.

Marinen inväntar också på att nya materielsystem ska levereras. Inte minst de två toppmoderna ubåtarna A26 och ersättare till tung kustrobot. Men även att redan befintliga materielsystem ska moderniseras. Bland annat kommer Visbykorvetterna att få nya luftvärnsrobotar, nya sjömålsrobotar och det nya torpedsystemet 47. Marinen tillförs också ytterligare en Amfibiebataljon.

Foto: Rebecka Signäs/Försvarsmakten

Flygvapnet förstärks med JAS 39 E, den senaste versionen av stridsflygplanet, med ny kvalificerad ammunition och ny spaningskapsel. Dessutom sker en uppgradering och modernisering av alla transportflygplan av modell TP 84 Hercules. Helikopter 14 kommer också att få utrustning för att öka förmågan att jaga ubåtar.

Även hemvärnet tilldelas ny utrustning. Bland annat ny sensor- och mörkermateriel och en rad nya modeller av terrängbilar. – Mot bakgrund av ett alltmer osäkert omvärldsläge är det här välkommet och nödvändiga satsningar. Vi måste helt enkelt nå en större och vassare krigsorganisation, säger Micael Bydén.

Visbykorvetten HMS Karlstad. Bild Försvarsmakten

Samtidigt fortsätter Försvarsmakten tillsammans med andra myndigheter och organisationer att delta i uppbyggnaden av totalförsvaret. Men också att fördjupa de internationella samarbetena. – Det är viktigt att samhället blir mer uthålligt och robust. Det är på så sätt vi får ett riktigt bra totalförsvar. När det gäller de internationella samarbetena så är de nödvändiga för att vi ska vara samtränade och redo att tillsammans hantera ett skarpt läge, säger Micael Bydén.

Men samtidigt som uppbyggnaden av Försvarsmakten pågår, hanteras också den skarpa incidentverksamheten, stödet till samhället och internationella insatser runt om i världen. – Allt det här är en stor utmaning för min organisation, men jag vet att vi är redo. Kärnan i vår militära profession är att agera och jag förväntar mig att vi kommer att lösa uppgiften, säger Micael Bydén.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Budgetunderlaget inlämnat – stora satsningar på stridskrafterna

 • grebom5

  Mycket glädjande att de återupprättar Kungliga Upplands Flygflottilj F16 men nu blir den väl inte kunglig utan slätstruken rödgrön.

  Militärtjänst är bra för mammas gossar, jag minns min egen inryckning till F16 1956, då knöt jag mer än 20 slipsar till mina blivande kamrater.

  Jag frågade har du aldrig tidigare haft slips, alla sa jovisst, men vem knöt den då? Svaret blev för det mesta mamma eller syrran.

  Gilla

 • valentin

  Är brunkletarsossen hultqvist en tomhylsa eller dumdumkula eller enbart dummare än några andra sossar, vem som är dummast vete tusan!

  Gilla

 • Katten

  En utopi, Finns inga pengar till något. inte ens det mest basala

  Gilla

 • Billy Boy

  Kommer tillgängliga ekonomiska resurser i Sverige att räcka till den nödvändiga ökning av den militära förmågan genom anskaffning av tillräckligt många nya enheter. Följande finns iaf tillgängligt för snabb leverans från lågprismarknaden …

  Till flygvapnet …

  Bildkälla: cybersalt,org

  … och till marinen …

  Bildkälla: pinterest,se

  Gilla

 • dan

  Ökad militarisering har aldrig lett till avspänning och mindre krigsrisk.

  Gilla

 • Göran

  Fienden finns redan i landet. Han sitter i Rosenbad.

  Gilla

 • havemydoubts

  Stora satsningar på eventuella yttre hot, men man borde satsa på de inre hoten. Vi har ju redan småskaliga inbördeskrig på olika platser i landet och det finns gott om platser att träna på för militären.

  Gilla

  • Andersson

   Var rekryterar vi soldater för att bemästra inbördeskrig? Ska de kvoteras in?

   Gilla

   • Dängrot

    Vi ställer för närvarade kraven på allmän militärtjänsgöring på våra pojkar och flickor.
    De förväntas ska avstå en bit av karriärtiden och med betydande inkomstbortfall under tjänstgöringen.
    Men vad ställer vi för krav på de skäggiga tonåringarna som nyss kommit hit ?
    Kommer de slippa helt ?
    Törs vi sätta en AK-5 i deras händer ?
    Vad skulle kunna hända på övningen i -35 gr i Nattavaara ?
    I det sammanhanget återkommer man till sossarnas ” allas lika värde”
    Jag bävar för den tid som kommer ”lite längre fram ”
    Må min Herre hämtat hem mig innan dess.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: