”Sveriges linje ligger fast”


UTRIKESPOLITIK. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kastade ljus på flera aktuella politiska frågor när hon presenterade utrikesdeklarationen, alltså regeringens mål och prioriteringar för utrikespolitiken under gårdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen.

Ann Linde i Teheran, Iran 2017

Men den Natooption som en riksdagsmajoritet vill se nämndes inte i deklarationen. En sådan option innebär inte att Sverige ska söka medlemskap i försvarsalliansen, men att möjligheten hålls öppen om läget skulle förvärras.

Under anförandet i riksdagen betonade Linde i stället Sveriges alliansfrihet och samarbeten med andra länder.

Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast, sa Linde.

I talet fördömde utrikesministern förgiftningsattacker i Ryssland, valet i Belarus och statskuppen i Myanmar. Därefter fokuserade Linde på kärnvapennedrustning, innan hon ägnade några minuter åt klimatet. – Det är globala och gränsöverskridande frågor som påverkar oss alla.

-Pettersson noterar att vi har en regering som struntar i riksdagens majoritet och för mig är det obegripligt att majoriteten inte avsätter regeringen.

En Natoopion är inga konstigheter, den innebär att Sverige likt Finland kan gå med i Nato eller någon annan allians med kort varsel om förutsättningarna ändras. Sveriges säkerhets­politiska handlings­frihet blir bättre.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “”Sveriges linje ligger fast”

 • Kungen

  Jaha. Och vilken linje är det då Ann Linde ?? Du vet ju för fan inte vilken fot du ska stå på.
  Hela regeringen är fullkomligt oduglig. Den som inte ser det är blind.

  Gilla

 • Peter Kostin

  ”om läget skulle förvärras.”
  Ärligt Pettersson, kan läget i Sverige bli mycket värre än vad det redan är?
  Vi ska hålla oss så långt borta från NATO som vi bara kan. Se vad NATO gjort i Afghanistan, Irak, Serbien, Libyen osv osv. Visst, det handlar om en option så det kan väl inte vara någon fara, då underskattar man krigshetsarna i den amerikanska politiken. Fördelen för USA är väl att dom slipper spionera på vår försvarsindustri, dom kan få blåkopior på ritningarna direkt. Nej, krossa NATO och USA

  Gilla

  • observatör

   Hela utrikesdebatten igår verkade vara en tävling mellan en NATO-galen kärring från Centerpartiet och övriga partiers utrikesdebattörer (inkl SD) i hat-retorik mot Kina, Ryssland, Putin och Trump, Ungern/Orban och Polen. Begriper inte svenska, rysshatande pk-politiker att Ryssland är ett nära grannland till Sverige och att vi måste ha goda förbindelser med denna supermakt och att detta kan tjäna oss väl? Tro inte på allt som kolporteras ut av de rysslandshatande svenska Moskva- journalisterna från DN och SVT – vilka för övrigt helt nyligen låtit vaccinera sig med det ryska covid19-vaccinet Sputnik V.

   Gilla

   • Pettersson

    Det är inget fel på ryssar. Men grannländerna Finland, Estland, Lettland, Polen, Ukraina, Georgien med flera är oroliga för Putins politik.

    ”Ryssland bryter konstant mot alla internationella regler och normer”, sa Estlands tidigare premiärminister Taavi Röivas och fortsatte med,nyckelfrågan för säkerhet är att Ryssland måste sluta invadera grannländer och dra sig ur Ukraina.

    Gilla

 • Hasse

  Och hur mycket kostar Nato optionen fattigp?För jag tror inte det är gratis.Och ut ur EU

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Alla allianser där USA (i synnerhet under Demokratiska Partiets ledning) och UK (i synnerhet med Labor-ledning) ingår måste till varje pris undvikas. USA och UK ligger bakom i stort alla nya krig som startats sedan Ryssarna lämnade Afghanistan. Sådana skall man inte vara allierade med.

  Gilla

 • grebom5

  Ja vad ska man förvänta sig av en utrikesminister i en av de svagaste Regeringar Sverige haft, ingenting och det var också vad vi fick oss till livs från Linde.

  Gilla

 • Katten

  Utan NATO så hade Europa varit tryggare.
  USA är det land som startat flest krig sen 2 världskriget.

  Gilla

 • Hjonet.med hornet

  Något som Ssosarna är duktiga på är att tömma sin egen latrin och slänga skiten på andra. Svetsarn ljuger och hittar på.
  Hur länge ska svenska folket sitta i boet och gapa och svälja.
  En som undrar.

  Gilla

 • Maya

  Ibland undrar man vad Riksdagen har för funktion i dagsläget.Riksdagen ( folkets representanter ) är bara något som ska finnas för att vi ska invaggas i tron att vi lever i en demokrati.Regeringen kör sin egen agenda ändå utan den mellaninstansen.När man dessutom kommer på att det krävs närvaroplikt !!! av riksdagsledamöterna är det ytterligare ett spel för galleriet.Jag kommer ihåg Bodström på sin tid.Han var nästan aldrig på plats och ledde frånvarolistan som klar segrare.Men bra betalt fick han förmodligen för en ytterst ringa insats.

  Gilla

 • Nohab

  Nato option där man med kort varsel kan nyttja deras krigsmakt är mumma.
  Hans Wallmark i moderaterna luktar också mumma.
  Våra militärer ska vara hemma och försvara vårat land som heter Sverige.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: