Vattenfall redo med reaktorplaner


ELFÖRSÖRJNING. Vattenfall uppges ha gjort upp planer för nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals i tysthet. Projektet ligger på is – men ska också kunna återupptas med kort varsel, skriver Göteborgs-Posten.

Ringhals kärnkraftverk hade 4 reaktorer. 2:an och 1:an är stängd. 3:an och 4:an ska drivas i många år till.

Det statliga energibolaget har haft ett projekt för detta sedan 2006. År 2012 ansökte Vattenfall om tillstånd hos Strålsäkerhetsmyndigheten att få bygga två reaktorer. För det betalade man en avgift om 100 miljoner kronor. I ansökan motiveras det med att stängningen av befintliga reaktorer kan leda till framtida problem.

”Utfasningen kan utan ersättande kraft eller långsiktig planering orsaka pristurbulens och oro på elmarknaden”, står det bland annat i ansökan, enligt tidningen.

Projektet uppges ha nått en slutfas 2014, då det var tal om offertförfrågningar för reaktorbyggen. När en rödgrön regering tog över makten samma år beslutades att förberedelser för ny kärnkraft skulle avbrytas. Anonyma uppgiftslämnare säger att Vattenfall också blev oroligt att planerna skulle läcka ut för tidigt, ”innan de kunde börja bearbeta politiken”.

Ärendet är fortfarande öppet, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Vattenfalls talesperson säger att resultaten sparats om frågan skulle aktualiseras igen i framtiden.

-Pettersson är inte förvånad. Alla kan inte vara Miljöpartister…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Vattenfall redo med reaktorplaner

 • Rädd

  Kolkraft är underskattat, rökgas rening löser problemet. Koldioxiden är inte giftig.

  Gilla

 • Algot.

  Gräv för guds skull inte ner avfallet, för en vacker dag skall det upp igen.
  Förvara det ovan jord, så man kan ha koll på det.

  Gilla

 • Nulle.

  Men straffbeskattningen av kärnkraft måste bort.

  Gilla

 • Olof.p

  Ja till sommaren lär det inte behövas så mycket el. Klimathysterikerna har lovat varmare klimat, men till nästa vinter kan det vara gott med lite el.

  Gilla

 • grebom5

  Det måste komma från företagen eftersom S styrs av MP vilka är fullkomligt renons på sunt förnuft.

  Gilla

 • Invandrare1957

  Var faktiskt skönt att höra. Tittar man på tv reklamen för Vattenfall så tror man ju att dom är helt dumma i huvet. Men det finns riktiga tekniker o ingenjörer kvar.

  Gillad av 1 person

 • Nisse

  Miljöpartiet måste ut ur regeringen omgående innan dom förstör hela landet det är inte demokrati att ett 4 % parti bestämma energi politiken kärnkraft är ett måste om landet skall utveklas. Nortvolt Ssab och på nyheterna i kväll ytterligare en stor stålprodusent dom måste ha säkra strömleveranser då duger det inte att vara väderberoende……

  Gillad av 1 person

  • Jörgen filipsson

   Du är Klok som en Bok kunde inte beskriva detta bättre själv MP är skadligt för Sverige och vår utveckling. Jobben kommer försvinna utomlands med Elbrist och våra höga elpriser bara en Dåre kan tycka deras politik är bra

   Gilla

 • Kent

  Det finns förhoppningsvis människor som försöker rädda Sverige efter miljösektens härjningar.

  Gilla

 • Bo.

  ”Fast Breeder Reactor” vore lösningen. Uranbränslet utnyttjas till 98% istället för ynka 2 procent.

  Bränsle för tiotusentals år har vi i marken och med en kraftig reducering av avfallsmängden som dessutom är relativt sett kortlivad, hundratals år istället för hundratusentals år.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: