Hundra köar upp till en timme för gratis mat

INRIKES. Den senaste tiden har allt fler sökt hjälp hos Frälsningsarmen på Östermalm. ”Folk har fått det sämre generellt under pandemin, och de som redan hade det tufft får det ännu tuffare nu”, säger Daniel Back, enligt tidningen Mitti.

Varje dag kommer ett 100-tal personer till Frälsningsarmén Templet på Östermalmsgatan. Foto: Frälsningsarmén

Frälsningsarmén Templet på Östermalmsgatan håller som vanligt öppet varje dag mellan 9 och 12. Men på grund av pandemin kan de inte välkomna besökarna in till kaféet, som de driver tillsammans med föreningen Ny Gemenskap.

Istället delar de ut frukostpåsar och lunchlådor så långt det räcker i dörren. – Det kommer runt 100 personer varje dag, berättar Daniel Back som är ansvarig för det sociala arbetet på Templet.

Trycket är stort just nu. Ibland står människor i kö utanför i en timme före öppning, för att vara säkra på att få lite att äta – även om det är 10 minusgrader ute. Vi har börjat servera varm soppa i kön på morgnarna. Det är klart att det blir synligare nu, att människor söker hjälp.

Precis som under alla svåra tider har de som redan är utsatta drabbats hårt under pandemin, berättar Daniel Back. De svarta jobben ryker först, myndigheterna blir svårare att nå och och de ensamma blir ännu ensammare.

– Folk har fått det sämre generellt under pandemin, och de som redan hade det tufft får det ännu tuffare nu. De har kanske inte samma skyddsnät, och många har det svårt när mer och mer myndighetskontakter digitaliseras, säger Daniel Back.

Precis som många andra ser han fram emot en tid när vaccinet gjort det möjligt för människor att röra sig friare igen. – En stor del av det här jobbet handlar i vanliga fall om möten med människor, och det har vi ju väldigt lite av just nu.

-Pettersson säger att det går inget bra för statsminister Stefan Löfven (S) och socialdemokraternas satsning på trygghet för alla…

Löfven och S kanske skulle lyssna på andra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Hundra köar upp till en timme för gratis mat

 1. Undrar om det är olagligt eller kan vara ett hot (mot regeringen) att föreslå att de utan mat och bostad gör som Greta gjorde placerar sig utanför Sagerska Palatset, Riksdagshuset, Reinfeldts med fleras bostäder.

  Vänliga goda människor kommer absolut förse dem med både varma kläder, mat och dryck. De onda kommer att förse dem med skyltar typ: #Svensknödläge, #Vi går under. #How dare you. Bäst att kolla upp How Dare You. ”HDY är sannolikt upphovsrättskyddat. Money, money, money (åt Greta)

 2. Utan invandrare hade vi kunnat ha medborgarlön på 20.000:-. Detta eftersom vår kultur ”programmerar” folk att arbeta. De få som skulle ta medborgarlön är de ytterst få missbrukare vi dras med och de som fallit ur trygghetssystemet (sjuka på ett eller annat sätt).

  20.000:- låter mycket, men medellönen för Svensson utan invandrare är ledigt 50.000:-.

  Vi valde mellan trygghet för oss själva och invandrare och politikerna valde otrygghet och osäkerhet.

 3. Tack Stenbock.Du har helt rätt när det gäller dom människor med grava psykiska problem som helt plötsligt efter psykiatrireformen skulle klara ett liv utanför dom stora mentalsjukhusens väggar när dom stängde igen.Det var för många deras hem och trygghet.Många smög ner och sov i kulvertarna under sjukhusen efter stängningarna och många tog sina liv i förtvivlan.I Stockholm ser man många omedicinerade gamla psykpatienter som far illa och sover under broar och presenningar och andra skrymslen och vrår.Sverige 2021….

 4. Svar till rädd och olakånny : vem som helst som blir arbetslös och ligger efter med hyror på grund av senfärdig hjälp från soc.alt.akassan kan hamna under en bro.I dagsläget snabbare än någonsin.När det gäller varma jackor delas även det ut av bl.a. tidigare nämnda organisationer.Så det är inga hungriga gratisätare som står där ute i kylan.När det gäller boende så krävs det ofta drogfrihet vilket kan vara svårt efter många års missbruk och behandlingshemmen är få och en dyr kostnad för soc.Lågtröskelboenden som finns är nuförtiden mest bebodda av icke Svenskar då MIG står för kostnaden för merparten av kosten och login.Det finns därför många aspekter varför man bor under en bro.Förtydligar vad ett lågtröskelboende är : det är ett boende som man inte behöver vara missbruksfri på men man får inte nyttja droger och alkohol på boendet.Frågor på det ?..

  • Jag är inte expert på dylika frågor. Dock tror jag att det är ett svårlöst problem.
   Fastighetsägare vill inte hyra ut till folk som missbrukar och släpper in andra missbrukare i lägenheterna. De vill inte heller ha folk som inte kan betala hyra.
   Nej alla kan inte råka ut för den situationen.
   Ska alla som vill bo hyresfritt.
   Ska folk som stör andra kunna bo kvar.
   Osv, inte så lätt att lösa dessa problem, handlingar får konsekvenser.

   • Men du menar att lite mord och våldtäkter och Balkongflygningar är inget som avskräcker
    fastighetsägarna?

    Så du tror att det bara är missbrukare som står i
    den kön Jag tycker ingen av dem påminner om
    några missbrukare?

  • Maya:
   Bra sammanfattning av situationen i Abzurdistan….
   Vill bara tillägga det som skrevs för en tid sedan på bloggen.
   De dårhus som tidigare fanns,blev ett hem för många som då nämndes ”sinnesslöa”. När dessa anstalter stängdes,skickades dessa hjälplösa stackare ut i samhället,och finns nu bland den enorma skara av s.k. ”hemlösa”.
   Människor som inte kan klara sig själva,utan hjälp.

  • Du kan ju prova,med en bostadsadress under en Järnvägsbro !!
   Var i landet har du dina bopålar eller har du nedsatt syn ?

   • Hur har de hamnat under en bro?
    Troligen hade de flesta som bor under broar behövt hjälp med missbruk och andra saker tidigt i livet, så de kunde leva ett normalt liv.

  • Hej ”Rädd”!
   Din undran är befogad.
   Frälsningsarmén gör som alla andra ”goodhetsorganisationer”.

   De blir aldrig medborgarvittnen. De hjälper aldrig någon som utsätts för brott av myndigheterna.

   Sedan då människor drabbats tar de på sig reklamvästar, visar sig och låtsas hjälpa någon enskild.

   De blir aldrig vittne mot myndigheter.

   Med vänlig hälsning
   TomasGidlöf.se

 5. Tur deras Pandemi kom så de har förklaringen till,att fler fattigpensionärer o. uteliggare tvingas stå o kö,för att få mat av Frälsningsarmén !
  Detta i landet som av sina styrande nämnes, ”världens mest humana”…..
  Socialisterna o Gröna extremisterna har gjort mycket gott,för sin egen befolkning !!

  • Hej Stenbock !

   Jag kommenterade dig nyss men kommentaren syns inte.

   Har du glömt en negation?

   Du menar nog: . . . ” har INTE gjort mycket gott, för sin egen befolkning !!”
   Hälsningar
   TomasGidlöf.se

   • Jag brukar alltid mena vad jag plitar ner….
    Socialister o de Gröna kommunisterna uppträder gärna i media,och skryter över allt gott de gjort/gör för befolkningen.
    Själv ser jag hur de med sin inflationspolitik,spolierar allt vi äldre arbetat samman under alla våra år !
    Tacken för höga skatter,ATP m.m. innebär nu,att av pensionen blir inte ens över till livets nödtorftigheter.

 6. Helt rätt Jimmy Å, satsa 100 tals miljarder
  på andra folk, när vi har ”gott om” svenskar
  som har det svårt. Uteliggare, fattigpensionärer o multisjuka. Det visar
  Hur ”eliten ” ser på den lilla människan som kämpar för sin överlevnad. Arma land

 7. Det här är Sverige 2021.Frivilligorganisationer och Frälsningsarmen med obetalda volontärer hjälper där Staten valt att strunta i våra hemlösa och fattiga.Soppkök och klädutdelning för dom sämst lottade.Sveriges regering skall leka Jultomte för resten av världen för det är ”bra” för Sverigebilden.Ställ er kära politiker och frys i 10graders kyla i en matkö i en timme så kanske ni förstår lite av den bistra verkligheten som råder för många.Gärna tunnklädda och utan Säpovakter…..

 8. Många på bilden ser då inte ut map kläderna som några fattiga. Kanske snåla östermslmsbor som får gratis mat.
  Gratis är gott.

  • Kanske är det människor som tvingats tigga avlagda kläder,på en annan plats i Fjollträsket ? Enl. de Gröna ungextrema skall vi ju numera klä oss i begagnat… allt för ”klimatet”!

 9. Jag tycker att svenska hemlösa och migranter ska byta plats. Den som är är född och uppvuxen här MÅSTE gå före bidragsturister från medeltiden. Låt dessa bo ute och stå i kö för lite mat så kommer det kanske inte så många. Enkelt och effektivt men framförallt RÄTTVIST. 😃😃👍👍

 10. Sveriges nya valspråk: Sämst på allt.
  Polis, skola, pensioner, Corona, sjukvård, bostadsbrist, rättsröta.

 11. Jag må vara både gammalmodig och konservativ men jag anser att innan en stat ger sig hän att rädda hela världen har den ett ansvar att ta hand om sitt eget folk.

  #dethärverkarbesvärligtsåvigörnågotannatistället

Kommentera