Miljarder skattekronor borta, regeringen underlättade med lagändring


BROTTSLIGHET. Över hundra bolag kan ingå i den jättehärva med misstänkta momsbedrägerier genom handel med mobiltelefoner som just nu rullas upp. Det visar SVT:s granskning. Åklagare beskriver det som ett pågående, utifrån styrt angrepp mot Sverige.

George Haddad är numera häktad i sin frånvaro. George är brorson till Roger Haddad, riksdagsledamot för liberalerna. Släkten har rötter i Libanon.

– De 30 bolag som vi har siffror för omsätter tillsammans 32 miljarder.

Ofta handlar det om bolag som tidigare haft helt annan verksamhet – som en frisersalong i Halland, en butik för vattenrening i Östergötland och en tobaksaffär i Dalarna.

Men plötsligt har bolagen bytt inriktning och börjat sälja mobiltelefoner för mångmiljonbelopp, ibland miljarder.

Iskanas ägare är häktad i sin frånvaro. Ekobrottsmyndigheten misstänker att bolaget tillsammans med en rad andra företag ingår i en komplex härva med syftet att tillskansa sig miljarder från statskassan.

Samtliga bolag och ansvariga tillbakavisar anklagelserna. Efter larm från Skatteverket initierade regeringen i fjol en lagändring, som dock fått kritik efter mildringar.

Det finns olika beräkningar på hur många miljarder som staten kan ha förlorat. I fjol uppgav Skatteverket att härvan omfattar tre miljarder men enligt SVT:s granskning kan det i själva verket handla om minst dubbelt så mycket pengar.

Det här har kostat varje svensk flera tusen kronor, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Han beskriver det hela som en pågående riktad attack mot Sverige, och uppger att det just nu pågår fler än tio förundersökningar.

Jag har jobbat här i fjorton år och det här är det största jag sett.

TIDIGARE 2020-10-13. Miljarder skattekronor borta i misstänkt momshärva

BROTTSLIGHET. I Västerås finns/fanns ett företag som förra året växte explosionsartat. Ett år senare ingår bolaget i bedrägerihärvan som kan vara en av Sveriges största genom tiderna, skriver SVT.

På ett år hade företaget Iskana Invest AB ökat sin omsättning från strax under två miljoner till över två miljarder. Bolaget hade på pappret blivit mer än tusen gånger större – med bara några få anställda i oansenliga lokaler.

I dag ingår dock personerna bakom Iskana själva i en misstänkt bedrägerihärva som av experter bedöms som en av Sveriges mest omfattande någonsin.

Skatteverket anser att bolaget undanhållit över en miljard i skatt och åklagare har inlett en förundersökning om misstänkta ekobrott.

Enligt Skatteverkets utredning har Iskana ingått i ett avancerat momsbedrägeri med en stor grupp av bolag som genom snabba transaktioner utnyttjat ett EU-regelverk för att kunna begära tillbaks moms som aldrig betalats in.

I juni begärde Iskanas revisor att få lämna sitt uppdrag i förtid. Han ansåg sig inte kunna granska bolagets redovisning eftersom Iskana ”trots upprepade kontakter inte inkommit med efterfrågat material”.

Till stora delar ska det aldrig ha funnits några verkliga produkter bakom affärerna. Skatteverkets granskning av ett av bolagen, visar att påstådd IP-telefoni aldrig ägt rum och att samma mobiltelefoner snurrat flera gånger i kedjan. Men i slutändan har också ett stort antal verkliga mobiler sålts, till vanliga kunder i vanliga butiker.

– Den undandragna momsen blir en ren vinst som man kan använda till att dumpa priserna på marknaden och sätta konkurrensen ur spel, säger Liz Kelenius på Skatteverket.

Både hon och Peter Forsman beskriver härvan som en brottslighet som pågår i detta nu. – Det här är ett fullt pågående bedrägeri. Bara under sommaren 2020 har åtminstone 20 nya bolag startats, säger Peter Forsman, som jobbar på Internetstiftelsen och håller bland annat i utbildningar för polisen. Han har tagit del av dokumentationen kring härvan och säger att det är första gången som svenska skattebetalare påverkas direkt av en momshärva av den här magnituden.

– Tidigare har inte Sverige varit det drabbade landet utan bara en länk i kedjan. Nu blir det svenska Skatteverket brottsoffret.

– Pettersson kan inte den här typen av affärer, men har en viss erfarenhet av namnen på inblandade. Verkställande direktör och ägare av Iskana Invest AB är George Haddad, övriga inblandade har liknande namn.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Miljarder skattekronor borta, regeringen underlättade med lagändring

 • Billy Boy

  Nu kommer snart finansminister Magdalena Andersson (S) stå där med sin tomma lada igen …

  Bildkälla: henrikalexandersson,blogspot,com

  Gilla

 • ruben

  Statsministern med regering, ni hade rätt. Det blev vinst längre fram, jag förstår nu vad ni menade. Jag väntar med spänning på när VI skattebetalare får ta del av vinsten. Leverera nu utan trams tack.

  Gilla

 • G Nordström

  Då blir de ju lönsamma som den store ledaren har förutspått.
  Måste ju bli mycket i skatt. Allt blir ju vinst.

  Gilla

 • Kent

  Alla som vill stajta föjetag är välkommna hit säger rödhättan av Maramö.
  De är så driftiga säger hon också.

  Gilla

 • Kalle

  Blir man förvånad. Besök någon av våra myndigheter och fråga om man samkör dataregister. Fråga om man samkör Skatteverket med Migrationsverket. Jag kan tala om för er vilket svar du får… Vi är Skatteverket och dom är Migrationsverket. Skrämmande. Hade man dessutom haft fingeravtryck och foto samtidigt hade ingen kunnat få ut mer bidrag än ett. Men idag är Sverige att av världens bästa uppkopplade nationer med fiber, men ingen har förstått att samköra samma data system. Detta är vår regering!

  Gilla

 • Lellego

  Magdalena Andersson, KNYSTA inte ens skattehöjningar. Se till att täppa igen hålen och se till att myndigheterna levererar.

  Gilla

 • grebom5

  Den Regering vi har idag är inte värd namnet, den stiftar nya lagar, gör kraftiga förändringar följer upp noggrant och ser till slut ”det inte komma.”

  Miljarder försvinner i bedrägerier, bidragssystem, importförluster p.g.a. importen ej fungerar eftersom den ej är kompatibel med något i vårt land annat än bidragssystemen.

  Gilla

 • yup

  Det är egentligen mycket märkligt, Danmark förlorade 14 mdr DKK och Tyskland någon mdr Euro på ett liknande upplägg för snart 10 år sedan. Hur kommer det sig att man inte lyckats ordna upp lagstiftningen sedan dess?

  Gilla

  • turrim

   I Sverige är Morgan justitieminister. Allt tar sin tid.

   Gilla

   • Lellego

    Kanske Morgan tycker det är rätt klientel som behöver pengarna.
    Det går inte att gå in att röra i detta, utan att brunpenseln kommer fram.

    Gilla

  • G Nordström

   Hur ska man nu kunna lagstifta om det?
   Det är ju systemen och de som sköter kontrollen som inte gör sitt jobb.

   Gilla

 • ponnsan62

  Kan sossar vara inblande.känns så?

  Gilla

  • Cirkus Sverige.

   Socialdemokraterna hälsar….det är en vinst för samhället !

   Röstas det för idioti, så får vi idioti.

   Kommer DU rösta på Socialdemokraterna !? 🤮

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: