Idag är det ett år sedan covid-19 inte skulle komma till Sverige

PANDEMI. Namnet ”coronavirus” härstammar från latinets corona och grekiskans κορώνη (korṓnē) som betyder krona eller korona. Detta refererar till virusets infekterade form etraktat i ett elektronmikroskop, då de har en kant av stora svällande utskott på ytan som vid elektronmikroskopi skapar en bild påminnande om solens korona.

Det första coronaviruset upptäcktes och beskrevs 1937, vilket identifierades hos fåglar. Det första som infekterat människan upptäcktes på 1967 och var tre olika virus som återfanns i näshålan på patienter med vanlig förkylning.

I och med utbrottet av sars år 2003 växte intresset för coronavirus och forskningen intensifierades. Nu finns sju kända coronavirus som smittar människor och som ger varierande symtom.

I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Wuhan, Kina som den 11 februari 2020 fick det officiella namnet SARS-CoV-2, och som orsakade sjukdomen covid-19. Under januari 2020 bekräftades smittspridning mellan människor och mänskliga dödsfall på grund av sjukdomen covid-19 som viruset orsakar. Under perioden fram till sista januari 2020 ökade antalet rapporterade smittade till över 20.000 personer. Genom resenärer spred sig smittan till andra länder i Asien, Nordamerika och ett antal länder i Europa. I början av februari hade cirka 400 personer avlidit främst i Fastlandskina men också i Filippinerna och Hongkong. I slutet av februari fanns det bekräftade fall i alla världsdelar utom Antarktis. Den 6 mars passerade det totala antalet kända infekterade 100 000 individer och tjugo dagar senare, den 26 mars fanns det en halv miljon kända individer i världen som smittas av viruset.

Idag har vi 12.115 konstaterade dödsfall i Sverige med bekräftad covid-19, oavsett dödsorsak, som Folkhälsomyndigheten redovisar. 588.062 är antalet konstaterade fall.

I världen har drygt 2,3 miljoner bekräftats döda med covid-19 och 105 miljoner smittade. Är någon intresserad av läget i världen så uppdateras siffrorna för världens länder en gång per dygn – när Johns Hopkins CSSE släpper sin dagliga fil.

-Nåvål, Pettersson kan inte mycket om virussjukdomar, men jag tror inte covid-19 är något annat en just en farlig sjukdom. Jag tror inte att George Soros, familjen Rothschild, Bill Gates eller någon annan ligger bakom för att tjäna pengar eller kontrollera världen eller att vaccintillverkningen är en bluff. Det tillhör enligt min åsikt fantasins värld.

Risken för spridning av coronaviruset i Sverige är låg, skrev statsepidemiolog Anders Tegnell i ett mejl till Line Vold på den norska folkhälsomyndigheten den 10 februari 2020.

I ett annat mejl räknade statistikprofessorn Tom Britton ut att 15 000 till 20 000 svenskar kunde komma att dö under pandemin. ”Detta ska jämföras med ett dåligt år med säsongsinfluensan då ca 3000 dör. Så illa men ingen katastrof”, skrev Britton.

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet med en månadslön på 131.100 kronor plus förmåner den 7 februari 2020.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Idag är det ett år sedan covid-19 inte skulle komma till Sverige

 1. Det borde vara så att de som har behov av skydd mot olika typer av sjukdomar inte utsätts i onödan.
  I alla år har dessa dödsfall på äldreboenden m.m haft samma dödlighet i sjukdomar som friska klarar. Borde inte man ha en högre säkerhet på alla dessa inrättningar, framför allt i influensatider.

  Men det kanske bara ska accepteras som ett naturligt urval. Men de äldre kan inte skydda sig själva och då borde personal och besökare skydda dem.

  • Mer näringsrik och vitaminrik mat till de gamla så skulle förmodligen inte utfallet blivit så katastrofalt. Men att sluta ge dem den nödvändiga medicinen som de var dagligen i behov av och istället ge morfin talar sitt tydliga språk vad man ville uppnå med det.

   • Det handlar helt enkelt om ekonomi, det blir billigare att misslyckas skydda de äldre.

 2. Folkhälsomyndigheten har noll koll. Det har dom visat gång på gång under förra året. Jag litar inte på nåt dom säger. Det är bättre med sunt förnuft i alla lägen

 3. Håller med Pettersson just en ovanligt farlig och smittsam sjukdom som är svår att få kontroll på. Att ett vaccin är botemedlet som ger hopp om återgång till normal tider igen.
  Coronaeländet har återigen bekräftat den totala inkompetens som vår skräckministär besitter med utnämnande av GDar med partibok och kurser på Bommersvik som främsta meriter. Kronan på verket är Dan Eliasson med fem utnämningar lika många misslyckanden och ständigt höjd lön. Dessutom åker han på semester under arbetstid till gayclubb på Gran Canaria mitt under pågående akut kris utan att utse någon ställföreträdare ens.

  • Kent:
   Hoppas du känner mig,o vet jag normalt inte är ”en kärring mot strömmen” !
   I detta speciella fall ska vi dock vara tacksamma,att vi har sååå dumma styrande.
   Tittar på Tyskland och delvis Österrike,där det är förbjudet att lämna sin lägenhet/bostad.(undantag om du absolut måste inhandla livsmedel eller medicin) Endast få umgås med en (1) utomstående person. I vissa delar får de högst förflytta sig i en 15 kilometers krets från bostaden.
   Mask för ansiktet är obligatoriskt och folk får stå i kö ute på trottoaren,innan de släppes in i livsmedels-butiken eller Apoteket.
   Dessa två typerna,är i stort de enda som tillåtes hålla öppet. I övrigt är allt tillbommat och stängt !! Även skolor o. dagis är sedan länge stängda,och barnen tvingas sitta hemma inlåsta.
   Jämfört med detta är det för oss i Abzurdistan rena lyxlivet !

 4. Vid den tiden var Stenbock åter frisk o munter..
  Fick min s.k. C-19 redan i mitten av November -19. Visst var det allvarligt i c:a 3 dygn,och jag låg där i min ensamhet och tänkte ”det va en dj-la influensa,som drabbat mig” ! Tror jag smittats på flyget hem vilket ju inte är något ovanligt. Att det var den omskrivna smittan blev klart för mig senare, när jag råkade läsa vilka som tagit hit eländet.
  Nåja,i jämförelse vad jag tidigare genomlevt o överlevt,var det ju endast en barnlek…

 5. Från den senaste pressträffen : ”Vi har nu fattat ett historiskt och unikt beslut. Alla, och jag upprepar alla, som har för avsikt att ta sig in i vårt land måste ovillkorligen uppvisa ett negativt covid-19-test. Där är vi stenhårda och det står vi fast vid”. ……Ja, det lät ju som ord och inga visor. Men sen kom undantagen, alltså de undantagen som påstods icke existera. Och det var en hel radda med ursäkter för att släppas in lite hipp som happ. Men den värsta sortens undantag var väl ändå de som berör bidragsturisterna. De som, på goda grunder, kan antas var som mest smittsamma. För dom är det fritt fram och bara att knalla in utan någon som helst kontroll. Kanske inte så konstigt att vi är sämst i klassen. Men såssarnas valboskap smäller ju högre än några tusen nya smittade svenskar som ändå snart ska dö…

  Sen ett uttalande från Vaccin-samordnaren som irriterar mig. Han, precis som Tegnell och Carlsson, ägnar sig gärna åt skönmålning för att ge sken av att de har läget under kontroll, vilket de naturligtvis inte har. Han yttrade nämligen att : ”När ni så har blivit vaccinerade två gånger kan ni leva era liv som vanligt och beställa eran sommar-resa”.
  Varför upprepar dom sina misstag hela tiden ? Varför lär dom sig ingenting?
  Inser dom inte att dylika uttalanden bara sänker vaksamheten och diciplinen ? VARFÖR ? Tillåter mig själv att ”Tro på tvivlet”.

 6. För ett år sedan; Coronan når inte Sverige,
  långt mellan Kina o Sverige….samtidigt
  gick direktflyg mellan den aktuella Kina
  provinsen o Sverige. Passagerarna spreds
  (skämt) sedan ut i Sverige utan kontroll.
  Samma med skidturister i Alperna och
  våra nyanlända som varit ( landet de flytt
  från) i sitt hemland för en välbehövlig
  semester från det bistra Sverige.
  Vi såg det aldrig komma.. Arma land

Kommentera