Därför kan elpriserna höjas med flera miljarder


ENERGI. Företagens elpriser kan höjas kraftigt de kommande åren – utan att de får något tillbaka. Det varnar flera remissinstanser för i samband med ett nytt lagförslag. ”Det här är inget förslag som hjälper svensk industri”, säger Mikael Möller på SKGS till fPlus.

Socialdemokraten Anders Ygeman fick 2017 sparken som en fara för rikets säkerhet, men kom tillbaka 21 januari 2019 som Energi och digitaliseringsminister.

Energiminister Anders Ygeman (S) bommade nyligen sina chanser att driva fram en ny lag som syftar till att stärka elkapaciteten i landet. Nu har han återigen försökt driva igenom ett nytt förslag. Och även det har sågats ner av remissinstanserna.

– Sammantaget har regeringen vid två tillfällen försökt att driva igenom en ny lag som syftar till att få till mer kapacitetsstärkning av näten. Men vi anser inte att man lyckas uppnå sitt syfte. I slutändan är det kunden som får betala utan att få något tillbaka, säger Mikael Möller, talesperson i elnätsfrågor för SKGS, ett samarbete mellan de fyra branschföreningarna Skogsindustrierna, IKEM, SveMin och Jernkontoret.

För att förstå grunden till problemet behöver vi tillbaka till 2018 då Anders Ygemans företrädare Ibrahim Baylan (S) ägde energifrågorna.

Efter att energiminister Anders Ygeman (S) väl tar över efter Baylan 2019, bestämmer han sig för att gå elnätsföretagen till mötes. Han tar fram ett lagförslag som ger elnätföretagen rätt att plocka gamla outnyttjade investeringsmedel, alltså samma gamla pengar som regeringen tidigare satt stopp för. Dessa medel ska kunna användas under 2020 till 2027 och uppgår till 28 miljarder kronor, pengar som nu kan komma att hamna på hushållens elräkningar.

Läs hela artikeln på fPlus…

– Pettersson konstaterar att energiminister Anders Ygemans (S) förslag endast leder till ökade vinster för elnätsföretagen utan någon nytta för elnätskunderna.

Just nu, 2021-01-26, klockan 09:30, exporterar Sverige el till Finland, Baltikum och Danmark. Vi importerar från Norge, Polen och Danmark. Kontrollrummet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


9 responses to “Därför kan elpriserna höjas med flera miljarder

 • JEX

  Han sitter väl med i Billerberggruppen och får en belöning på ett antal miljoner för detta liksom Ruinfeldt ,Lövf och Göran Persson fick.

  Gilla

 • SVENSK

  Är inte Amazon och facebook företag? De betalar en bråkdel i el-skatter jämfört med SVENSKA folket!!

  Gilla

 • Oskar

  Hur kan kusinerna Wallenberg på arsenalsgatan 8c stötta den förda energi politiken då det drabbar deras egna inkomstbringande produktionsbolag??
  Hur tänker kusinerna och deras företag investor?

  Gilla

  • Pettersson

   Hur vet du att Wallenbergarna stödjer den förda energipolitiken? De brukar inte prata offentlig i onödan.

   Gilla

   • Oskar

    -Enligt en artikel i SvD 2018 var Wallenbergarnas Investor rädda för att SD hade höga opinionssiffror och uttalade då sitt stöd för socialdemokraterna som skulle ge en stabilare regering.
    -Jakob Wallenberg var orolig för SAS i början av corona och sms till Eneroth och vips fick SAS flera miljarder. Snacka om direktkontakt med regeringen.
    -Stefan Löfven kommer från försvarsindustrin där Investor är ägare.
    Stefan har varit med och sålt Saabs Jas Gripen till SydAfrika. Stefan är Investors lilla gubbe.

    Gilla

  • Nulle.

   Wallenbergarna är i grund och botten sossar, och tillåts till vad som helst i det tysta.

   Gilla

 • Moberg

  Många kufer i Regeringen där Steffe, Molgan och Drygeman intar pallplatserna, vilken är värst är en smaksak.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: