Mordbrand i köpcentrum – stora skador

BROTTSLIGHET. En kraftig brand bröt under natten ut i Punktgallerian i Västerås. Räddningstjänsten larmades vid 02-tiden om att det brann kraftigt på uteserveringen vid Espresso House. Elden spred sig sedan in i lokalen som fick stora skador.

Ulf Borgström har kostat samhället minst en miljard. Bild från Youtube

– Det är även vatten- och rökskador i samtliga butiker på bottenvåningen, säger Gunnar Henriksson, inre befäl vid räddningstjänsten. Branden var under morgonen släckt, men brandmännen stannade kvar för att vädra ut rök och få bort släckvatten.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. En man i 55-årsåldern greps vid 04-tiden som misstänkt för brottet. Polisen spärrade av delar av gallerian och en teknisk undersökning kommer att genomföras.

– Pettersson har egentligen inga skäl, men tänkte direkt på Ulf Borgström, ofta kallad Gryningspyromanen, som är 57 år. Borgström är dömts för mordbrand vid flera tillfällen och har varit misstänkt för mängder med bränder i Skåne, Småland och Dalarna i Sverige.

I september 2018 dömdes Borgström av Västerås Tingsrätt och Svea Hovrätt till fängelse i två år och tre månader. Han dömdes för att ha försökt sätta eld på ett socialkontor i Köping, brott mot knivlagen, narkotikabrott och hot mot sin socialsekreterare. 2011 dömdes han till 8 års fängelse.

”Gryningspyromanen” har också sagt att han ska hämnas och det ska brinna igen.

Ulf Borgström har i vittnens närvaro sagt att han är skyldig till över 200 anlagda bränder, men Borgström har bara dömts två gånger för brandrelaterade brott, men har en mängd andra domar, bland annat för bedrägeri, narkotikabrott, stöld, häleri, urkundsförfalskning och olika trafikbrott. Ofta har han fällts i tingsrätten men friats i hovrätten. Borgström är även dömd för grovt barnpornografibrott.

Det har även gjorts en TV-dokumentär ”Gryningspyromanen”, om Borgström. I över trettio års tid levde delar av Sverige i skräck för en man som kom att kallas för Gryningspyromanen. Polisen misstänker honom för att ha anlagt över hundra bränder, många av dem klassade som mordbränder och de har använt extrema metoder för att få fast honom men utan större framgång. Trots att de i perioder förföljde honom dygnet runt kunde de bara få fram bevis nog för en fällande dom i några enstaka fall.

Filmen från januari 2018.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Mordbrand i köpcentrum – stora skador

    • Det skulle man gjort för många år sedan.
      Eller så häll 5 liter bensin över honom så ordnar det sig.

Kommentera