En tredjedel av EU:s elproduktion är förnybar


ENERGI. Energi från förnybara källor utgör i dagsläget omkring en tredjedel av EU:s totala elproduktion, en fördubbling jämfört med 2005. Det rapporterar SR:s Vetenskapsradion i P1 med hänvisning till en ny rapport från Europeiska miljöbyrån (EEA).

Men mer måste till på kortare tid om EU ska uppnå sitt nya klimatmål om att kapa utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030, noterar Vetenskapsradion. Enligt rapporten måste andelen förnybar energi i den totala produktionen fördubblas igen – nu på tio år, i stället för 15 år.

Läs rapporten från EEA

– Pettersson säger att Sverige har för länge sedan nått klimatmålen och minskat utsläppen av växthusgaser men det målet håller miljöpartiet på att förstöra…

Klockan 11:30 idag

-Pettersson säger att idag ligger vi på gränsen, vi importer el från Danmark och Norge och exporterar till Tyskland, Polen, Baltikum och Finland enligt Kontrollrummet.

Vatten och kärnkraft står för 85,5 procent, värmekraft (sopor, flis med, mera) 7 procent och sol och vind runt 7,5 procent.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “En tredjedel av EU:s elproduktion är förnybar

 • G Nordström

  För personer som Per Byfåne så spelar det ingen roll.
  Exporterar, hur mycket får vi i betalning?

  Gilla

 • turrim

  Det flimrade förbi när jag bytte kanal. Jag uppfattade det som man man sa ”förnybar diesel”.

  Hur sjutton kan diesel vara förnybar? Min son har en tjänstebil diesel och nog får han tanka precis som jag tankar bensin. Att man med stort arbete och energi stoppar i lite raffinerade skogsprodukter och andra växter kan man inte kalla förnybart.

  Samtidigt hävdar man nu nere i Bryssel att vattenkraft är inte förnybar. Jag har sett hur kraftverksdammarna fylls på varje år utan mänsklig påverkan.

  Gilla

 • Stenbock

  I går kväll sändes ett program på Hessens TV där personal på ett av Tyskland största omställningsverk,uttalade sig.
  Här framkom att hela Europa riskeras läggas i mörker p.g.a. de nya formerna av el-framställning.
  Speciellt vindmöllorna orsakar dessa centraler enorma svårigheter.Redan har nät rasat samman,och värre lär det bli sade en av dem.
  De nya formerna av el-framställning gör det än svårare,att hålla konstant effekt om 50 gh.
  http://wiki.math.se/wikis/forberedandefysik/index.php/4.3_Elektrisk_energi_och_effekt

  Gilla

  • messkalle

   Pettersson har tidigare skrivit att 17 stycken vindkraftverk tagits ur bruk på grund av fabrikationsfel. Vindkraftslobbyn, tillverkare och investerare, tjänar pengar. Vi i villaområden E3 och E4 betalat och Magdalena skrattar när energiskatterna trillar in på statens konto.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: