Lyder du lagen av rädsla eller för att du håller med?

INRIKES. När det kommer till laglydnad är dygden överlägsen ordningsmakten. Ett samhälle som via sin ordningsmakt måste säkra laglydnad påförs en mängd extra kostnader, bygger uppenbarligen inte på tillit, och lösningen med ”en snut i varje knut” kan också resultera i en polisstat. I väl fungerande samhällen följer inte människorna lagen därför att lagen säger si eller så, utan därför att de delar de värderingar och dygder som lagen är en manifestation av, skriver Thomas Gür på Bullentin.

Thomas Gür. Foto: Karl Gabor.

”Vilket samhälle är det bästa? Det samhälle där medborgarna lyder lagen därför att de är dygdiga eller det samhälle där medborgarna lyder lagen därför att de fruktar ordningsmakten?”

”Vad händer med ett samhälle som inte vill sjunka ned i laglöshet om allt fler medborgare inte följer lagarna därför att de inte är dygdiga nog? Ja, då måste samhället, eller korrekt uttryckt statsmakten, få medborgarna att följa lagarna därför att de fruktar ordningsmakten.”

Läs vidare på Bullentin…

-Pettersson säger att det är kloka ord av Thomas Gür och något att fundera över…

I samhället Sverige betalar vi idag skatt men vet inte om pengarna går till terrororganisationer, bistånd till diktaturer eller till skolan och välfärden?

I Sverige har vi inte råd att betala vårdpersonal med flera vad de är värda men generaldirektören som redan har en årslön på två miljoner får 300.000 extra för att han varit på semester under tjänstetid…

Det är socialdemokrati i verkligheten, bortom orden…

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Socialdemokraterna vill vara en humanitär stormakt för utlänningar…

9 thoughts on “Lyder du lagen av rädsla eller för att du håller med?

 1. En fråga som tidigare var helt onödig att ställa i Sverige, det fanns ingen knivlag och ändå användes det inte knivar vid slagsmål, utom någon enstaka gång i Delsbo.
  Flera personer våldtog inte en kvinna, ingen sparkade på en liggande vid slagsmål. De flesta av oss stal inte saker eller pengar, vi var helt enkelt laglydiga utan lagar till allt, lagar som inte kontrolleras att de följs.

  Det mesta har spårat ur ordentligt i vårt land, men politikerna tittar åt sidan eller blundar.

  • Innan sossarna kom till makten på 30-talet krävdes det inte vapenlicens för att köpa och äga vapen.

 2. dygd fungerar bara i homogena samhällen med gemensam kultur och värderingar. Inte i mångkultur. Där fungerar endast ledare som Saddam Hussein och Khadaffi.

 3. Ja, det har jag undrat många gånger! Varför behövs det en lagbok?

  Folk är bra konstiga! Även om det inte hade varit förbjudet så skulle jag väl aldrig inte ens drömma om att våldta någon. Hade hon blivit ledsen så hade ju mitt samvete dödat mig!

  Imorgon tas lagen om att man inte får misshandla folk bort, så då skall jag gå runt på stan och slå alla! Förvånandsvärt att man kan tänka så. Vad är det för fel på vissa? Hur kan man vilja slå någon annan, bara för att man får?

  Nu skall jag slå ner den här nittioåriga damen och ta hennes väska, för det är ju tillåtet numera! Sen när man tömmer väskan så ligger där en påse halskarameller, ett fördtjänstkort och tjugo kronor hon skulle ha haft till kollekten. Hur är det med er? Hade ni kunnat köpa en godisbit för den här pengen och kunnat njuta av den medan hon ligger på lasarettet?

  Det hade i varje fall inte jag kunnat! Det ska ni klart för er!

  • För att det finns folk och kommer alltid att finnas personer som inte förstår sånt eller bryr sig. För en del som kommer från MENA är det inga problem att råna någon som kommer från en annan grupp. D

 4. Attityder skapas inte av sig själv. Jämför lagen om trafikonykterhet. Numera skamligt att köra onykter.
  Dock håller jag delvis med Gür.

  • Samvetet är avskaffat, det blev omodernt. Det har länge predikats att man mår dåligt av att bli skam- eller skuldbelagd. Ingen (förutom politiska meningsmotståndare) ska behöva skämmas. Istället för att skämmas har vi (med en hel del undantag) fått tillåtelsen att känna oss kränkta i en omfattning som är banbrytande. Om man är kränkt får man ställa krav på omgivningen.
   Hade man, förr i tiden, dåligt samvete ställde man sig själv till svars och det var väldigt nedslående och obehagligt för egot.
   Jag önskar ändå att samvetet återupprättas!

Kommentera