Teknologiföretagen styr över vår yttrandefrihet

DEMOKRATI & YTTRANDEFRRIHET. USA:s president Donald Trumps twitterkonto stängdes för gott i lördags. Beslutet har väckt kraftiga reaktioner både för och emot. Trumps motståndare firar med skämt på Twitter, medan den avgående presidentens anhängare rasar om censur, rapporterar Svenska Yle.

Foto av Brett Jordan Pexels.com

Biträdande professor Carl-Gustav Lindén vid Institutet för information och medievetenskap vid universitetet i Bergen säger att Twitter har haft en central roll under Trumps presidentskap. Enligt Lindén är det ändå både bra och oroväckande att Twitter stängt ner presidentens konto.

– Många har tyckt att han fått sprida sina falska nyheter alldeles för länge på plattformen. Samtidigt är det bedrövligt att två företag från Silicon Valley ska bestämma vad som får sägas i den digitala världen. Det är ett alarmerande faktum att några teknikföretag, vars agenda i första hand är att tjäna pengar på annonser, ska få styra över vår yttrandefrihet.

Lindén säger att teknologijättarna har alltför mycket makt över vad vi får säga i den digitala offentligheten.

-Pettersson säger att det är inga nyheter, men det kanske tar hårdare när professorer yttrar sig om det olämpliga med dagens system…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Teknologiföretagen styr över vår yttrandefrihet

 1. ”Hur kan vänstern och pseudo liberaler jubla över politisk diskriminering?”

  Den förträffliga frågan ställer Henrik Sundström i ett mycket välanalyserat debattinlägg i Nyheter Idag.

  Som arbetarkille kan jag bara nicka instämmande. Hur tusan tänker man egentligen? Om man överhuvudtaget tänker.

  För deras egoism och enfald, gör att man jublar över, att det mest fundamentala i vår demokrati, begränsas. Detta är så lågt och ovärdigt, i frågan om att åsikt-och yttrandefrihet är till för alla. Även på de stora Big Tech företagen.

  Det är de så kallade ”mångfalds-förespråkarna”, som vill begränsa demokratins självklara och grundläggande spelregler. Är någon förvånad?

  https://nyheteridag.se/debatt-hur-kan-vanstern-och-pseudoliberaler-jubla-over-politisk-diskriminering/

 2. Personligen tycker jag att det är bra att de stängt ner Trump. Dels kommer nu average Joe och average Jane äntligen att bli varse om teknikföretagens oinskränkta makt. Dels kommer demokratimotståndarna att blotta sig. Jag gillar Trump. Dels för att han inte är politiker och dels för att han försöker göra något åt de problem som decenniers misshushållning fört med sig.

  Den genomsnittlige amerikanen som inte röstade på Trump tycker troligen att det är helt åt helvete att några nördar kan tysta unionens president. Pelosi, Schumer och de andra ”ohängda” skämmer inte bara ut sig själva och sitt parti utan även Amerikas förenta stater.

  De flesta människor har ett uns av anständighet inom sig och även om man inte tycker om en person och rent av avskyr denna så finns barnaårens nästan övermäktiga krav på rättvisa kvar till en del som nog kommer kosta demokraterna inflytande på sikt.

 3. Att Jeff Bezos Amazon stängt ner Parler och att Parler apps tagits bort från Google Play and Apples App Store” i alla demokratiska stater i strid mot lagar, EU och FN Konventioner och tusentals traktat, genom att stänga ner millioner brukare som inte brutit mot någon lag eller regel!
  Millioner hederliga svenskar har av utländska Amazon, Google och Apple med stöd av Sverige regim fråntagits i lagar stiftad yttrande och åsiktsfrihet och synes klassats som utländska terrorister med insikt att i terrorlagstiftningen samhällsomstörtande verksamhet terroristbrott endast finns i utlänningslagen!

  Januari år 2020 gäller fortfarande terrorlagen från 2003 ”terroristbrott av den våldsbejakande islamismen och motsvarande höger och vänsterrörelsers gärningar som allvarligt kan skada en stat eller om gärningen är avsedd att skrämma en befolkning eller befolkningsgrupp”!
  I nya lagrådsremissen som regeringen 2020 beslutat sägs ska vara stadfäst i augusti 2020 fast det för att ändra grundlagarna krävs två beslut i Riksdagen och riksdagsval men oavsett de facto blir kontentan av både gamla och nya terrorlagarna som endast finns i utlänningslagen att ärendet bör prövas i domstol enligt rådande terrorlagar avseende utländska gärningspersonerna vid Twitter, Amazon, Google, Apple, med åberopande av i utlänningslagarna terroristbrott endraget ”gärningar avsedda att skrämma en befolkning eller befolkningsgrupp”.

 4. Vilket är varför dessa plattformar antingen ska vara plattformar som är reglerade i lag eller redaktioner med utgivningsansvar.
  Idioter (läs socialister) som försöker påstå att privata företag får göra vad de vill på sina plattformar har uppenbarligen inte tänkt på befintlig lagstiftning som reglerar en jävla massa vad privata företagare får och inte får göra.
  Eller rättare sagt, de vill inte erkänna att lagstiftning kan försvara yttrandefriheten eftersom det skulle göra det obekvämt för dem. Men som de konservativa och Kungen försvarade socialisternas yttrandefrihet för hundra år sedan vill inte socialisterna försvara folkets yttrandefrihet idag eftersom socialister har ALDRIG stått för yttrandefrihet och åsiktsfrihet, det enda som gäller är Partiets åsikter.

 5. Professor Alfio D’Urso Laywer från Via Vittorio Emanuele, Catania, 95131 Italien, ger härmed följande utsaga av fakta som förmedlas i flera möten med en hög nivå armén säkerhetstjänster tjänsteman: Arturo D’Elia, tidigare chef för IT-avdelningen i Leonardo SpA, har åtalats av den allmänna åklagaren i Neapel för teknik / data manipulation och implantation av virus i huvuddatorerna i Leonardo SpA i december 2020.
  ”Under distraktion och ledning av amerikanska personer som arbetar från amerikanska ambassaden i Rom, åtog sig operationen att byta data från det amerikanska valet från 3 Nov. 2020 från betydande segermarginal från Donald Trump till Joe Biden i ett antal stater där Joe Biden höll på att förlora röstsumman.
  Svaranden uppstärk att han arbetade i Pescara anläggning av Leonardo spa och använde militär klass cyberkrigföring kryptering kapacitet att överföra och byta röster via militär satellit från Fucino tornet till Frankfurt,
  Tyskland.
  Svaranden svär att uppgifterna i vissa fall kan ha bytts till att representera mer än totalt antal registrerade
  väljare.
  Svaranden uppst erade att han är villig att vittna för alla individer och enheter som är inblandade i bytet av röster från Donald Trump till Joe Biden när han ska vara i totalt skydd för sig själv och sin
  familj.
  Jag förklarar härmed och svär ovanstående angivna fakta har angivits i min
  närvaro.

 6. Jag har gått ur Fb, Twitter, YouTube och google.
  De får inga pengar av mej. Om alla gör det så kan dom sitta cencurera det som ingen läser.
  The problem is not the problem the problem is the attitude about the problem.

 7. Så är det i Sverige också, sanningen skall förtigas och lögnerna ges nytt friskt liv.
  En fullt normal utveckling när ondskan styr!

 8. Det är ju tyvärr de tre stora (Big tech, big pharma och big finance (federal reserve, fractional reserve banking och miljadärsoligarker) som styr i världen. Och utöver dessa så styr EU och FN Sverige. Vi är bara en liten myggskit med en inkompetent regering i världen.

 9. Och nu har Jeff Bezos Amazon stängt ner Parler och Parlers apps tagits bort från Google Play and Apples App Store. Big Techs vänsteraktivister har makten.

 10. Alla kommer att drabbas av dessa tecknojättars framfart.Censur och nedstängningar kommer i slutänden att drabba även vänstersympatisörer,ni vet dom som går globalisternas ärenden och är nyttiga idioter.Tids nog begriper dom nog att dom blir utnyttjade för helt andra syften än vad dom tror att dom kämpar för.Det är pengarna som styr allt.

  • De som väljer Socialismen kan inte tänka själv och klarar därmed inte att förstå omgivningen !!!!

Kommentera