Vaccineringen nästa katastrof i Sveriges coronahantering

PANDEMI. Det mesta tyder på att den svenska vaccinationen kommer att misslyckas eftersom det inte finns tillräckligt god tillgång på vaccin, skriver Sveriges Radios tidigare vd Ove Joanson på DN Debatt, bakom betalvägg.

Foto av Anna Shvets Pexels.com

Enligt Joanson är EU:s långsamma beslut om att godkänna Pfizers och Biontechs vaccin orsaken till att Sverige lär få brist. Han är också kritisk till att medierna behandlar vaccinsamordnaren Richard Bergström som en ”hygglig prick” i stället för att granska honom som en makthavare.

”Vi behöver medier som upphör att vara hejaklackar och börjar att kritiskt granska och ifrågasätta de beslutsfattare som bestämmer över liv och död”, skriver Ove Joanson.

– Pettersson säger att Ove Joanson borde veta hur medierna granskar makthavarna…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Vaccineringen nästa katastrof i Sveriges coronahantering

 1. Bara de redan frälsta bekymrar sig. Jag och min sambo har haft det så vi behöver ju inte i praktiken.
  Men rekommenderas att göra det ändå?
  Vaccinet kommer kanske att verka i kanske 9 månader, om du inte dött tidigare.

 2. förmodligen meddelade Stefan via en kobratelefon att vi skulle ha världens bästa vaccineringsmetod….
  ja orsak o verkan helt enkelt 🙄

 3. Det är många som har en nästan fanatisk tilltro tiil detta vaccin och som tycks tro att Covid-19 har en nära 100 procentig dödlighet.

  • För t.ex. multisjuka individer i riskgrupper
   ÄR de facto Covid-19 dödligt. Försök förstå.

 4. Varför skall vaccinationen gå som beräknat när i stort sett inget annat fungerar som tänkt?
  Teorier präntade på papper i Fjollträsk innebär inte att det är praktiskt genomförbart.
  När det senare visar sig ogörligt skyller pamparna på att Regionerna inte klarar av sina åtaganden.

  • “Akil Awad, specialistläkare på Södersjukhuset i Stockholm, säger att krislägesavtalet synliggör brister i vården som finns, och som fanns redan innan pandemin bröt ut.
   – Ur ett mycket kortsiktigt perspektiv kanske avtalet är rationellt, men det är en desperat åtgärd som tydligt visar att vi helt saknar marginaler i vården. På grund av regionens besparingar på sjukhusen har det varit personalbrist i flera år.”

   Inte undra på att personal får jobba dubbla skift !

 5. I region Sörmland avsåg man inledningsvis att följa Folkhälsomyndighetens (FHMs) rekommendationer kring vaccineringen mot covid-19.

  Citat

  Här är vaccineringens fyra prioriteringsgrupper
  PUBLICERAD 4 JANUARI 2021
  Just nu pågår den första fasen av vaccineringen mot covid-19 i Sörmland där bland annat de som bor på äldreboenden ingår. Men vilka prioritetsgrupper ingår egentligen i vilka faser? Nedan reder vi ut hur faserna ser ut.

  Hälsovalschefen Mats Henningsson berättar att Region Sörmland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring vaccineringen mot covid-19. Det innebär att den är uppdelad i fyra olika faser.

  Fas 1
  I den första fasen vaccineras personer som bor på särskilda boenden för äldre, personer med hemtjänst och hemsjukvård. Här ingår även personer som bor med dessa utvalda samt äldreomsorgspersonal.

  Fas 2
  I den andra fasen är det personer som är 70 år eller äldre – som inte har hemtjänst – som vaccineras. Utöver dem kommer även vuxna som får insatser enligt LSS samt personal inom vård och omsorg att få sina doser.

  Fas 3
  I fas tre är det dags för övriga personer mellan 18 och 69 år som tillhör riskgrupper att vaccineras.

  Fas 4
  Sist ut, i fas fyra, är personer som är mellan 18 och 69 år som inte tillhör någon riskgrupp.

  Hur snabbt de olika grupperna kan vaccineras beror på hur många doser som regionen tar emot.

  – Vi räknar med att fas fyra i bästa fall kan komma igång i maj, säger Mats Henningsson, hälsovalschef i Region Sörmland.

  Slut citat

  Länk:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/vaccineringen-sker-i-fyra-faser-de-ingar-i-prioritetsgrupperna

  3-4 dagar senare ändrade sig plötsligt Folkhäsomyndigheten (FHM) och region Sörmland hakade på de nya prioriteringarna föreslagna av FHM innebärande att vaccinering av sjukvårdspersonalen skall ske i ett tidigare skede än som var tänkt i det första förslaget.

  Citat

  Region Sörmland planerar för att vaccinera personal tidigare
  PUBLICERAD 2021-01-08.
  Region Sörmland planerar nu för att tidigarelägga vaccinationen av vårdpersonal, detta efter att Folkhälsomyndigheten sagt att det finns rimliga skäl. Men vilka som ska prioriteras och exakt när i tiden vaccinationen kan starta är i nuläget oklart.

  – Det beror på tillgången på vaccin, säger Jörgen Lifvakt som är en av projektledarna för vaccinationen i Sörmland.

  Vårdpersonal ingår i vaccinationens andra fas, som enligt plan kan påbörjas i februari. Men på grund av det pressade läget för vården öppnade Folkhälsomyndigheten i tisdags upp möjligheten att tidigarelägga vaccinationen för exempelvis personal som arbetar med intensivvård.

  Och i Sörmland planerar man nu för att kunna ge medarbetare sin första dos tidigare än planerat.

  – Beroende på tillgången på vaccin kommer vi troligen igång med fasen där regionens personal ingår så det överlappar första fasen, så som man har beskrivit det från Folkhälsomyndigeten. Och hittills har vi fått leveranser som tänkt, säger Jörgen Lifvakt.

  Oklart om prioritering
  I nuläget finns det enligt honom inga klara besked på huruvida vårdpersonal kommer prioriteras före personer med stöd enligt LSS eller personer över 70 år, som också ingår i fas två. Det finns inte heller någon bestämd prioriteringsordning bland personalen.

  – Det är såklart viktigt att personal vaccineras tidigt. Och vi ska köra faserna så snabbt och ordnat som möjligt, oavsett vilken fas det är, säger Jörgen Lifvakt.

  Slut citat

  Länk:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/regionen-planerar-for-att-vaccinera-personal-tidigare.

  • Tillägg:

   I Katrineholms kommun i region Sörmland gör man så här. Tillgången till vaccin är i nuläget otillräcklig och prioriterar man upp vaccinering av sjukvårdspersonalen så räcker det nu tillgängliga vaccinet endast till den första dosen (av två som är nödvändig för att få tillräckligt skydd mot covid-19).

   Man tar en rövarchans att nya leveranser av vaccinet sker i så god tid att den andra vaccinerings-dosen hinner ges till vårdpersonalen inom den tid som vaccintillverkaren föreskriver. Om kommande vaccinleveranser skulle bli försenade så hamnar man i problem. Kommer den vårdpersonal som vaccineras för sent med dos 2 att ha fullgott skydd mot covid-19?

   Citat

   Katrineholm börjar vaccinera personal redan nu
   PUBLICERAD 2021-01-08
   Katrineholms kommun påbörjar redan nu vaccinationen av sin vård- och omsorgspersonal. Enligt smittsskyddsläkaren Signar Mäkitalo har regionen valt att dela ut mer vaccin till kommunerna istället för att spara allt till dos två.

   – Det här betyder att fler kommer känna sig trygga, säger Ulrica Truedsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Katrineholm.

   Viss personal i kommunerna har redan fått sin första dos i samband med vaccinationerna på äldreboendena. På en del boenden har doser blivit över, och istället för att de kastas vaccineras personal.

   Den större delen av kommunernas personal ska enligt regionens plan börja vaccineras vecka tre. Men i Katrineholm sätter man igång redan den här veckan.

   – Vi har fått vaccin som möjliggör att vi redan nu kan starta upp en större vaccinering av personal. De som bor på våra särskilda boenden är vi snart klara med och vi kommer även att börja vaccinera i hemtjänsten i början på nästa vecka, säger Ulrica Truedsson.

   Sparar inte allt till dos två
   Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berättar att regionen valt att inte spara allt vaccin som tagits emot till den andra dosen utan att dela ut så fler kan få sin första dos.

   – Naturligtvis finns det en viss risk med det då dos två kan bli förskjuten. Men initialt gör vi såhär. Vi räknar med att få mer vaccin. Sen tittar vi på logistiken så att vi inte gör av med för mycket så det inte räcker till en andra dos, säger han.

   Och beroende på den fortsatta tillgången kan man enligt Signar Mäktialo fortsätta på samma sätt framöver för att fler ska få sin första dos och ha en viss immunitet snabbare.

   Om det nu finns möjlighet att dela ut fler doser, varför börjar man inte vaccinera regionens vårdpersonal redan nu?

   – Om man tittar på vilka det är som belastar sjukvården så är det de som är 70 år och äldre. Och vi ser ju fortfarande att smitta kommer in i äldreomsorgen, så det här skyddar de äldre. Vill man avlasta vården och den svåra sjukdomen finns det ingen tvekan, säger Signar Mäkitalo.

   Slut citat

   Länk:

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/kommun-borjar-vaccinera-personal-den-har-veckan

   Hur ser det ut med vaccineringsplanerna i resten av regionerna och kommunerna ute landet? Tänker de också ta rövarchanser som man nu bestämt sig för att göra i region Sörmland och i kommunen Katrineholm?

  • Kul namn… låter som en pizzeria… kan man beställa en för leverans till Skåne? Kanske en Billy Strong?

 6. Vem blir förvånad? Handlingsförlamad regering som borde satt ner foten i april 2020. Vet de vad ” Lock down” betyder? Det kanske är kränkande🤔?

  • För Sveriges handlingsförlamade regering finns inte alternativet “Lock down”.

   Det är i stället “Locket på” som alltid gäller för hela den odugliga JÖK-juntan.

 7. SVT har ändå några kritiska inslag om Corona-pandemin. Snart har det även gått upp även för SVT att allt bara är virus-hysteri.

  • En global “pandemi” iscensatt av multimiljardärerna som träffas på World Economic Forum.

   • Lustigt att vanliga flunsor inte finns längre… cancer existerar knappt, hjärt och kärlsjukdomar har upphört att existera… alla dör i Covid-19

    Skärp er för fan…

   • De flesta dör med Covid-19 och har andra bakomliggande sjukdomar som jag läser rapporteringen.

    Nästan ingen rapporterar att folk dör av Covid-19.

   • “Henry Kissinger,som under många år haft och fortfarande har mycket framträdande och mäktiga positioner i amerikansk politik”

    Kissinger är 97 år. Vilka framträdande och mäktiga positioner har han?

  • SVT’s personal åker till Gran Canaria och går på bögklubb med direktören för MSB. Media går bildlikt i säng med makten, de granskar den inte.

Kommentera