Det är slut med låga elpriser

ENERGI. Efter ett rekordbilligt 2020 – nu är elrean över. Kallare väder och dåligt med vind får elpriset på elbörsen Nordpool att raka i höjden, skriver Ny Teknik.

Vindkraft när det inte blåser är inte så bra och att stänga kärnkraftverk gör inte saken bättre.

På fredagen ligger priset på 77 öre per kilowattimme, före skatter. Det innebär det högsta dygnspriset sedan 2016, enligt elhandelsbolaget Bixia. Som jämförelse kostade en kilowattimme i snitt elva öre under fjolåret.

En annan orsak till det högre priset är bättre exportmöjligheter i och med att en kabel mellan Tyskland och Norge har fått större kapacitet, enligt Bixia. Det innebär att den nordiska elen kopplas närmare till länderna med de normalt sett högre priserna.

När detta skrivs importerar Sverige smutsig kolkraftverk från Polen till södra Sverige enligt Kontrollrummet

Produktionen kl. 18:00 idag.

– Pettersson säger att det är lugnt. Det löser energiminister Anders Ygeman (S)…

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Det är slut med låga elpriser

 1. På elräkningen debiteras hittills större andel skatt, och fasta avgifter än förbrukningsavgiften kostar och det är väl en evig kampanj av psykologisk tillvänjning mot allmänheten uttänkt av fascistiska klimatförändringsaktivister. Folk sparar på elen på alla sätt men elräkningen ökar ändå. Värdet av rättvisa och demokrati sjunker och det är en farlig samhällsutveckling. Regeringen samarbetar på sitt sätt med elbolagen för att punga allmänheten på mer pengar, som även ska räcka till generaldirektörernas solsemestrar.

 2. Minister Andersson jublar nu kommer skatteintäkterna från elen öka.

  Hoppas tillskyndarna av vindkraft får sig en tankeställare.

  Bygg nya kärnkraftverk!

  • Håller med… vi har ju lagstadgat att vinte får bygga nya… Däremot får vi ersätta de som finns/ läggs ned pga ålder… så bygg nya generation 4 som vattenfall gör i Estland som ersättning för Ringhals, Forsmark och BARSEBÄCK!!!

   (Generation 4 har ju helt annan och säkrare teknik samt kan använda gen 3 avfall… vilket betyder att vi har bränsle i 1000 år utan att bryta ett gram samt använda avfall som kostar enorma pengar att ”slutförvara”. Istället använder gen 4 c:a 95% av det bränslet (avfallet) och slutavfallet är radioaktivt i 100 år istället för tusentals år .
   VAD VÄNTAR VI PÅ?

   Alternativet blir att vi blir U-land

   Låt svenska forskare och ingenjörer ta oss ur fossiloberoende. Vind är inte en lösning… se helhetsbilden

   Vi behöver en energimix… vattenkraft, kärnkraft gen 4, vind, sol, energiskog, biodrivmedel på skogsavfall (kretslopp)

   Då blir vi minst sårbara och kan utveckla våra näringar för ett mer hållbart samhälle.

   • Det finns ingen som bygger generation 4 reaktorer, men många försöker.

    I Estland deltar Vattenfall men även Fortum och flera andra i en förstudie.

    Frankrike har övergett planerna på ny kärnkraft, den så kallad fjärde generationen. Det blir inte aktuellt före 2050 

   • Intressant info du kom med Pettersson.Kan du även finna ut vilken typ det är,som just nu uppföres i Polen ?
    Två styck lär det vara varav det ena närma gränsen mot Tyskland. Kan tänks mig att det ingår i deras planering,att exportera el till de länder som liksom Abzurdistan vill återvända till Stenåldern.,,,

   • Polen planerar för sex stycken traditionella, stora lättvattenreaktorer till 2045. Men de tittar även på små modulära reaktorer, främst gaskylda högtemperaturreaktorer som kan levererar både värme och kraft. Bland annat ingår Polen i ett samarbetet för högtemperaturreaktorer tillsammans med Japan som man nu vill bygga vidare på.

   • Mindre sårbara Peter de Mander är inte globalisternas önskan.
    Mening är att vi ska vara beroende av dem annars kan det inte bestämma vad de vill.
    Annars hade det varit perfekt.

 3. Tänk att våra folkvalda värnar mer om andra länder än om sin egen befolkning.
  4% partiet Mp styr landet det är väl inte demokrati?

 4. Ja det är underbart, tänk om folket kunde förstå fascistpartiet MP oerhört skadliga politik och rösta bort dessa från inflytande.

 5. Ja nu exporterar övriga Nordiska länder sin energi till Tyskland,Holland m.fl. länder.
  Detta kunde kanske utbildade (normalt funtade) styrande,kunnat räkna ut. Likväl stängdes Ringhals ner vi Nyår istället för att som Norge sälja event. överskott,med god förtjänst till Kontinenten.
  Att lögnen om rekordkyla skulle vara en grundorsak för prishöjningen,genomskådas även av oss bland fotfolket….
  Detta tycks de inte inse.
  Ytterligare en fjäder i hatten till de styrande idioterna i Abzurdistan !

  • Det kan ju tänkas att Vattenfall SÄLJER Ringhalsreaktorn. Flera företag är intresserade av köp, då de VET att EU-området köper hur mycket el som vintertid.

 6. I ”Rapports” sändning påstod man att det var pga. kylan som elpriserna gått upp från 11 öre till 70 öre på elbörsen. Vilken kyla ? 2 – 3 grader kallt kan knappast motivera en sådan höjning. Nej, det är naturligtvis bristen pga. den huvudlösa nedstängningen av Ringhals.

  • Det är enklare än så centurion. Det blåser inte så mycket så det blir elbrist, Då stiger priset på den el som finns.
   När det blåser mycket får de inte betalt för strömmen de exporterar, får betala 0,5 öre.
   Det är fördelen med vindkraft. Högt pris när det inte blåser.
   Inget betalt när det blåser mycket

 7. Eftersom man nu stänger en reaktor i Ringhals kan vi räkna med kraftigt höjda priser i Sverige. Grattis alla som har köpt en elbil!

  • Om vi ser till energikostnaden så drar en elbil runt 2 kWh/mil. Så länge som elpriset ligger under ~ 6 kr/kWh så är det lugnt. Sedan har vi vägskatten som är marginell. Servicekostnader likaså. På minussidan är inköpskostnaden som är högre. Än så länge i alla fall.

   Den som till äventyrs känner sig säker med en bensin- eller dieselbil känner uppenbarligen inte dårarna i Miljöpartiet. Om de får som de vill kommer bensin och diesel att kosta 50 kr/liter. Ut med MP, Microsoft, Facebook, AWS och Google är enda räddningen oavsett drivmedel.

   • Sedan bör El-bilägare vara trötta på livet..
    Såg senast igår i tyska nyheterna hur en sådan fattat eld i Rennstein-tunneln. Det tog cirka 20 sekunder från att batterierna börjat ryka,tills åket stod i full låga !
    M.a.o. också för oss medtrafikanter farliga,att befinna oss i närheten av.
    Har tidigare sett liknande händelser från Tyskland. Det svåra är dessutom att Brandkårerna inte har medel att släcka åken, utan får avvakta tills de kan transportera bort resterna i Contrainers.
    Faran för ytterligare explosioner,lär fortfarande bestå…
    Men vad gör inte troende för Greta o.”klimatet” !!

  • Det tror jag Mupparna fixar. De slår ut dessa priser på alla skattebetalare, d v s skattefri el-tank, medan skatterna betalas av gräsrötter utan el-bil.

  • Vad ingen räknat med är den kilometer skatt som redan nu har diskuterats i England. Första förslaget blev så dyrt att det fick skrotas för nya. Pengarna måste ju in på ett eller annat sätt.
   Många kommer väl att vakna då.

Kommentera