SAAB får mångmiljardorder


INDUSTRI. Försvarskoncernen Saab får en tilläggsorder på det flygburna övervakningssystemet GlobalEye från Förenade Arabemiraten. Ordervärdet är 1,018 miljarder USD, eller motsvarande 8,3 miljarder kronor, och gäller för perioden 2020-2025, enligt ett pressmeddelande.

SAAB GlobalEye Bild SAAB

Förenade Arabemiraten tecknade det ursprungliga kontraktet för GlobalEye under 2015. Det här kontraktet är ett tillägg till det som tecknades 2015.

 • Vi är stolta över att Förenade Arabemiraten visar ett fortsatt stort förtroende för Saab och våra lösningar. Det visar att vi ligger i absolut framkant vad gäller avancerad teknologi. GlobalEye-programmet fortlöper enligt plan och vi har ett bra och effektivt samarbete med kunden, säger Micael Johansson, VD och koncernchef, Saab.

Saab kommer att utföra arbetet i Göteborg, Linköping, Arboga, Järfälla och Luleå i Sverige, samt i Centurion, Sydafrika.

Kontraktet signerades av kunden den 30 december 2020, således bokades ordern under det fjärde kvartalet 2020.

GlobalEye erbjuder förmågan att övervaka luft, hav och land i en och samma lösning. GlobalEye kombinerar avancerad radarteknologi med flygplanet Global 6000 som har mycket lång flygräckvidd och tillverkas av Bombardier.

– Pettersson säger att Förenade Arabemiraten vill ha koll på grannen Iran och kanske Israel också är intresserade…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “SAAB får mångmiljardorder

 • Plurikus

  Ericsson utvecklade radarn, som en fattigmans AWACS (det amerikanska systemet där man har en roterande antenn på ett stort flygplan). Det hette då EriEye – the eye in the sky. När Ericsson överförde sin militärdivision till Saab döpte man om den till GlobalEye. Systemet kostar en bråkdel av vad det amerikanska kostar. Bl a Brasilien har köpt dem också.
  Det är ett rent övervakningssystem, sedan kan man diskutera var gränsen går för militär utrustning. Man kan använda en yxa för militärt ändamål också.

  Gilla

 • Hans Backlund

  Sälj inte vapen till fienden.

  Gilla

 • Lasse

  Kan dom inte uppfinna nåt eget dom smarta kamelryttarnarna tycker det är ett svek att sälja ut avancerad radarutrustning till främmande makt.

  Gilla

 • G Nordström

  Ja sånt har de pengar till.

  Gilla

 • Oskar

  Garanterat att svetsloppan varit med på ett hörn i denna affär.
  Han jobbar mera åt Arsenalsgatan 8c än åt landet Sverige.
  Vinnare är de roliga kusinerna Wallenberg.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: