Nu kommer vintervädret


VÄDER. 2021 kan börja bra för skidälskande skandinaver. Efter en våt och grå december kommer vinterkylan äntligen. Det är forskaren Erik Kolstads vid Bjerknes Center, Bergen i Norge som påstår detta. Han arbetar vid forskningscentret Climate Futures, som utfärdar säsongsprognoser varje månad, rapporterar NRK.

Hemma hos Pettersson efter en klimatförsämring

Kolstad trodde ursprungligen att januari skulle bli som i december. Nu ser det mycket bättre ut. Det verkar som om det kan finnas en viss chans att det kan bli riktigt kallt, säger Kolstad till NRK.

Både i Oslo och Bergen, där man vanligtvis får titta långt efter minusgraderna, kan temperaturen krypa väl under noll. I Oslo kan det vara nere på minus 10, inte nödvändigtvis över en lång period. I Bergen är det relativt ovanligt med minusgrader, men även i Bergen kan det komma väl ner i minusdelen av skalan, säger Kolstad.

Enligt Kolstad kommer kylan att börja i södra Norge och sedan sprida sig till hela landet en bit in i januari. Hittills i år har vädret dominerats av lågtryck från Atlanten, som för med sig varm luft och mycket nederbörd.

Nu kommer ett stratosfäriskt högtryck att sänka sig ned över Skandinavien och ge kraftig kyla. Senast detta skedde var 2010. Då var vintern mycket kall i södra Norge. I januari var temperaturen i Bergen sex grader kallare än genomsnittet de senaste 30 åren, enligt Kolstad.

Läs hela artikeln på NRK…

-Pettersson minns vintrarna 2009-2010 och 2010-2011, då var det massor av snö 2009-2010 och mycket snö vintern efter i Södermanland. Dessutom ett fastlåst väderläge, rejält kallt och total avsaknad av töväder. Dessutom mycket is i Östersjön och på västkusten.

Jag hoppas vi slipper detta men det vore kul att höra miljömupparna förklara varför inte vind och solkraft räcker till…

Klockan 14:00 idag gav vindkraften 2,2 procent av vår elproduktion och solkraften ryms i de 1,6 procenten ospecifiserat.
Det är kallt på nästan hela norra halvklotet, långt ned i USA är det rejäl vinter och i stora delar av Kanada och Ryssland minus 30 till 40 grader, undantaget är norra Atlanten, Island och delar av Skandinavien.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Nu kommer vintervädret

 • Kungen

  Härligt. Hellre snö och minusgrader än regn och blask. 👍👍

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Till Petterssons egna och intressanta erfarenheter och minnen från ett snöigt Sörmland. Så kan jag bara tillägga att säsongerna 2012-13 och 2017-18 även bjöd på en hel del snö.

  De andra vintersäsongerna har även bjudit på ett snötäcke ,fast oftast då efter nyåret. Om vi då pratar Sörmland. Nedan en länk till hur snödjupet har sett ut dag för dag, över hela Sverige. Sedan vintersäsongen 2009-10. Man kan söka på vilken vintersäsong, man så önskar.

  https://www.smhi.se/vader/observationer/snodjup/1213

  Sedan lite kuriosa till de som säger att det aldrig är snö på julafton i Sverige. Av de 30 senaste julaftnarna, så har mer än halva Sverige varit snötäckt, förutom ett år. År 2006 så nåddes inte den gränsen.

  Vi går även in i en ny solfläcks cykel. Kallad period 25.

  Antalet solfläckar varierar kraftigt, med en cykel om drygt elva år.

  När vi gick in i cykel 24, för elva år sedan, fick vi mycket snö i södra Sverige. Förmodligen kan vi kanske få se ett likande scenario nu.

  Gilla

 • G Nordström

  Nä fy inget att längta efter men vi slipper nog inte ifrån det.
  Får vi en nedstängning så blir det nog tyvärr startskottet för anarki.
  Frågan är kommer det att sprida sig utanför den regionen som drabbas.
  Västra Götaland ligger väl ganska risigt till nu när Ringhals är stängt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: