Gör din plikt – kräv din rätt

“Gör din plikt – kräv din rätt”. Orden myntades av den socialdemokratiske agitatorn August Palm på 1800-talet. 

Denna slogan har inte sällan använts av Jimmie Åkesson och nu tar Alice Teodorescu Måwe upp den som utgångspunkt i en ledartext på nya Bulletin.

Att göra sin plikt för att därefter kräva sin rätt är en av grundstenarna i en fungerande demokrati. En av alla utgångspunkter som byggt upp Sverige till det framgångsland vi är, eller åtminstone var under ett antal decennier.

I dessa pandemitider visar svensk välfärd att den inte riktigt levererar vad den lovar, trots att den finansieras med hjälp av de höga skatter som kännetecknar Sverige internationellt. Teodorescu Måwe tar upp äldreomsorgen som ett exempel på en vikande välfärd, men också operationer på barn som ställts in när det nu ska prioriteras.

“Ett löftesbrott mot de äldre och sjuka som hyst tilltro till det svenska samhällskontraktet. Människor som slitit ett helt yrkesliv, som betalat sin skatt och gjort rätt för sig, och som sedan nekats tillgång till den välfärd som de borde haft rätt till”

Orden i dessa meningar borde utgöra grundbulten i ett välfärdsland. Människor som sedan unga år arbetat, betalat några av världens högsta skatter och gjort rätt för sig på alla tänkbara sätt, är och ska vara betjänta av den rätt som det demokratiska välfärdssamhället erbjuder. Så ser det dock inte ut i dagens Sverige. Teodorescu Måwe ställer frågan hur samhällskontraktet kommer att utformas efter att coronakrisen klingat av.

Personligen tror jag inte på några större förändringar. De medborgare som arbetat hela sitt vuxna liv, som betalat världens högsta skatter och gjort rätt för sig, lär även fortsättningsvis se på när politikerna gör sina prioriteringar. Välbefinnandet för de som valt att komma till Sverige lär stå högt på agendan, även om de aldrig arbetat, aldrig betalat skatt och kanske inte ens gjort rätt för sig under sina år i detta land.

Bulletin

Ps. För att symbolisera frågetecknen kring den svenska välfärden, länkar jag till en artikel i Kvartal som publicerades den 23:e december.

30 thoughts on “Gör din plikt – kräv din rätt

 1. Exakt. Arbeta först och gör rätt för dig. Inga bidrag eller pension för den som inte vill arbeta. Enkelt och rättvist. 👍👍

 2. Var kräver man sin rätt ? Man gör sin plikt i 50 år och förväntar sig efter arbetslivets slut åtminstone ha så man klarar sig i plånboken.Hur många har det om tandläkare och mediciner får anstå för det finns inga slantar till det ?Fortfarande är pensionen en klassfråga där förmögna har kunnat lägga undan och pensionsspara stora belopp.Jag har arbetat volontärt med mat och klädutdelning och där har det stått många skamsna äldre som har skämts för att köa där p.g.a.sin fattigdom.Varför ska dom skämmas,var ska dom kräva sin rätt till välfärd ? Av vem ? Ser att många kvinnor har sådant förtroende för Herr Löfvens parti ! Dom kvinnorna tillhör inte den kategorin som jag har mött i volontärsarbetet ………

 3. ”och som sedan nekats tillgång till den välfärd som de borde haft rätt till”

  Vad då nekats? Dom har väl inte nekats någonting?

  Dom har väl erbjudits all välfärd som bara finns!

  Att dom sen har valt att ge bort den välfärden och fortfarande vill göra så är ju för mig obegripligt, men dom äldre får faktiskt till största delen skylla sig själva! Det är väl ingen som har tvingat dom att ge bort den?

  Jag har försökt förklara detta i åratal, faktiskt så länge jag kan minnas, men det verkar vara svårt att förstå så jag tar det igen!

  Politikerna går till val med den politik dom vill föra, röstar man då på den politikern med den politiken så får man hör och häpna den politiken som just den politikern har gått till val med!

  Visst, dom kan ljuga, Men sviker dom detta har dom haft sin chans, då får dom aldrig mer min röst. 2006 röstade jag på M, dom svek sina löften, fick inte min röst 2010 och kommer aldrig att få den igen. Enkelt!

  Försöker mig på en enkel liknelse. Går du till affären och köper mjölk så förväntar du dig väl knappast att det är något annat än mjölk i paketen?

  Är det bara en sur odrickbar gegga i, så kanske man provar en gång till, sen köper man ju aldrig den sorten igen.

  Varför är det så inom politiken?

  Ps. Innan ni hoppar på mig med ert ”förda bakom ljuset” och ”medias mörkning” så är väl det knappast gångbart längre?

  Nu för tiden räcker det ju för gamla att titta ner på sin egen tallrik eller på sin egen pensionsavi, för att se vad en röst på S är värd!
  Ändå fortsätter dom att vara S kärnväljare ihop med dom som inte vet skillnad på Socialdemokraterna och socialbidrag! Utan dessa grupper hade ju partiet raderats ut! Fullständigt obegripligt!

  • Helt riktigt. Befolkningen har haft massor med val att byta ut politiker om de hade varit missnöjda med dem. Det är de inte. Så sent som 2018 röstade 83% för en fortsättning på den inslagna vägen.

 4. Bra artikel. De svenskar, som är gamla nu har växt upp i familjer där deras föräldrar gjort sin plikt i hela sina yrkesliv. De föräldrarna har i sin tur växt upp i familjer, som gjorde sin plikt osv. osv. Det duger inte av en regering att bara höja skatter för de, som redan gör sina plikter. En annan mening i Bulletin artikeln är:
  “Ty en stat som aspirerar på att göra allt kommer snart inte att klara av att göra något.” Håller med om det men vi är snart där om det fortsätter på samma väg.

  • Om de plikttrogna svenskarna är missnöjda så har de tydligen inte upptäckt att det går att rösta bort politiker…

 5. En mycket bra och läsvärd ledartext från Alice Teodorescu Måwe.

  Som det är för det mesta, när Alice tar till orda. Hon har en mycket träffsäker analysförmåga, när hon granskar det sakpolitiska läget i Sverige.

  De inledande raderna till ledartexten i Bulletin, sammanfattar det mycket bra.

  “Det svenska samhällskontraktet behöver omdefinieras utifrån den faktiska verkligheten som blivit alltmer uppenbar. Efter decennier av slöseri med skattepengar, där statens och kommunernas åtaganden kontinuerligt expanderat, framstår diskussionen om vad som de facto utgör välfärdens kärna som mer angelägen än någonsin tidigare.”

  • Har de poliser så det räcker till alla bilarna? Varför köper de inte elbilar? De är ju subventionerade och bra. Det skulle bli billigare för oss som ska betala. Hur blir det när bensinen förbjuds?

   • Och hur blir det när elen tar slut ? Redan kommande vinter lär vi bli varse av Ygemans klåfingrighet.

  • Går inte detta under GDPR !?

   Dataskyddsförordningens grundläggande principer
   All behandling av personuppgifter måste uppfylla de grundläggande principer som anges i dataskyddsförordningen.

   måste ha stöd i dataskyddsförordningen för att få behandla personuppgifter.

   bara får samla in personuppgifter för specifika, särskilt angivna och berättigade ändamål.

   inte ska behandla fler personuppgifter än vad som behövs för ändamålen.

   ska se till att personuppgifterna är riktiga.

   ska radera personuppgifterna när de inte längre behövs.

   ska skydda personuppgifterna, till exempel så att inte obehöriga får tillgång till dem och så att de inte förloras eller förstörs.

   ska kunna visa att och hur ni lever upp till dataskyddsförordningen.

   Gäller inte detta då ???

   • GDPR är till för makthavarna inte för folket. Jämför offentlighetsprincipen. Jämför YGL och HMF. Fråga munvädret Åkesson var han står i frågan. Vet han inte kan han fråga sin handgångne man Mattias Bäckström Johansson. Förlåt Mattias Karlssons handgångne man skulle det vara. Var inte så jäkla naiva.

 6. Vårt kontrakt innebär att har du inte gjort din plikt så skall du ej heller ha tillgång till allt utan avgift.
  Men politikerna såväl röda, smutsgröna eller halvblåa har vänt på kuttingen och givit de som inte gjort sin plikt möjlighet att komma i första rummet.
  När det för mer än ett decennium så kommer ett parti som sett vartåt det barkar och varnat blir de mötta med förakt och beskyllda för att ha fel värdegrund.
  Om vi utgår från “gör din plikt, kräv din rätt” så skall vi som gjort vår plikt oförtrutet år efter år nu kunna kräva räfst och rättarting.
  Vid det tinget skall ett antal regeringar ställas vid skampålen och tvingas erkänna sina felaktiga gärningar och be oss om förlåtelse.
  Deras nuvarande representanter skall svära på sin heder, finns sådan fortfarande, och deklarera nu skall vi partiledare ej utesluta någon samt arbeta för nationen Sverige och dess svenskt genuina befolkningen.
  Vidare skall stadfästas att inga främlingar skall släppas in om de inte kan försörja sig och sin familj.

 7. Äldreboende liknar mer ett koncentrationsläger. Gamla blir inlåsta, får inte ta emot besök, undermålig mat, ingen rörelseträning och inte den enklaste sjukvård. Ingen kommer levande därifrån. Fy fan, Nazist Löfven.

  • Vad är vitsen med att slängas ut från sitt äldreboende innan man dör? Det låter inte särskilt humant.

 8. “Äldrevården” eftersom jag är gammal så har jag haft flera äldre släktingar på boenden.
  Jag har inte sett några missförhållanden.
  Maten var bra, jag åt den själv när jag besökte släktingarna. Rummen var bra, ljusa och bekväma. Personalen trevlig.
  På 70 talet var jag och besökte släkt på “långvården” det var inte bra, stora salar med förvirrade människor.

  • Du kan inte jämföra långvården med våra äldreboenden. Jämför med hemtjänsten. Där gamla ligger sängbundna i sin ensamhet. Utan tillsyn sammanlagt mindre än en timme om dygnet. Många gånger ligga och dö i sin ensamhet. Så illa var det inte på långvården. Så illa var det inte ens på fattigstugan.

   Kommer du ihåg Ädelreformen och vad den har inneburit. Kommer du ihåg vilka som låg bakom.

   • Andersson
    Man kan lyssna på andra och man kan lära av sina egna erfarenheter.
    Som sagt jag har haft mor och far på äldreboenden. Även besökt ofta andra släktingar. Så mina egna erfarenheter är goda.
    Långvården där hamna folk när de blev senila. Det vore också intressant att veta vilken medicinsk behandling de fick när de tex fick lunginflammation.

   • Rädd 27 12 2020 at 11:12

    Du har så rätt. Jag jobbade olika ställen inom vården från 1970 till mitten på 1990-talet. Jag vet vad jag talar om. Jag har haft anhöriga i olika vårdformer. Jag har en anhörig som har jobbat inom hemtjänsten. Alltifrån den tidens hemsamariter till dagens vårdgivare som inte hinner innanför dörren förrän det är dags att vända. Vet du hur länge hen genomsnittlige klienten överlever när hen äntligen har fått plats på ett äldreboende.

    Som pensionär har jag tillsammans med min sambo fått möjlighet att medverka i något som kallas Träffpunkten. Verksamheten är till för de som bor kvar hemma och är så pass att de kan ta sig fram på egen hand eller med hjälp av färdtjänsten. Verksamheten är mycket uppskattad. Den ligger självklart nere nu i pandemitider. Frågan är om den kommer igång igen. Det kan inte finnas pengar till allt.

    Jag tror mig veta en hel del om vård förr och nu.

  • Coronakommissionen konstaterade följande i sin inledande delrapport som publicerades den 15:e december 2020.

   Citat

   Misslyckats att skydda Sveriges äldre

   Det svenska samhället har misslyckats med att skydda landets äldre, slår coronakommissionen, som granskat Sveriges hantering av pandemin, fast i ett betänkande som pekar ut en rad brister inom äldreomsorgen.

   – Regeringen borde vidtagit åtgärder så att äldreomsorgen stått bättre rustad för pandemin, säger kommissionsordförande Mats Melin.

   Coronakommissionen som regeringen tillsatte i somras har nu kommit med sitt delbetänkande i en rapport. Kommissionsordförande Mats Melin kommenterar betänkandet under en presträff på tisdagseftermiddagen och konstaterar att insatser sattes in för sent inom äldreomsorgen och i många fall var åtgärderna otillräckliga.

   – Vi har just nu redan kunnat säga att den del av den svenska strategin som gick ut på att skydda de äldre har misslyckats. på annat sätt kan man inte betrakta att så många har avlidit av covid-19, säger Mats Melin.

   Strukturella problem sedan innan pandemin pekas ut som den främsta orsaken till att så många äldre avlidit inom äldreomsorgen. Dessa gjorde att landets verksamheter stod illa förberedda att hantera en pandemi.

   Tidigare problem pekas ut
   Ansvaret delas av myndigheter, kommuner och privata utförare men med regeringen och tidigare regeringar som ytterst ansvariga, menar kommissionens ordförande.

   – Regeringen styr riket och därför vilar det yttersta ansvaret på denna regering och tidigare regeringar, som har känt till de här bristerna. Regeringen borde ha vidtagit sådana åtgärder att äldreomsorgen då hade stått bättre rustad inför pandemin, säger Mats Melin.

   Enligt rapportförfattarna så saknades en nationell överblick av kommunernas beredskap när smittspridningen tog fart i landet, en bild som man från de statliga myndigheternas sida inte varit snabb nog att skaffa sig. Den allmänna smittspridningen pekas också ut som huvudorsak till att så många äldre dött.

   I slutet av november hade 3 002 personer som bodde på äldreboende och 1 696 personer med hemtjänst avlidit i covid-19, enligt Socialstyrelsens statistik för perioden 1 mars till 23 november, något SVT Nyheter rapporterade om då.

   ”Kritik mot regeringen”
   Mats Thorslund, professor i socialgerontologi vid Karolinska Institutet, är en av medlemmarna i coronakommissionen.

   Har människor dött i onödan?

   – Det vet vi inte. Vi har en överdödlighet under pandemin men exakt varför vi har fått den och vilka brister som har lett till det ska vi fortsätta undersöka i kommissionen.

   Kommissionen pekar ut en rad åtgärder som behöver vidtas. Det handlar bland annat om förändringar i bemanning, som till exempel färre antal timanställda och högre medicinsk kompetens, större tillgång till sjuksköterskor på boenden och mer medicinsk utrustning på plats.

   – Ambitionsnivån måste höjas, kompetensen inom omsorgsarbetet måste höjas, säger Mats Melin.

   Hallengren: Tydligt att vi misslyckats
   Socialminister Lena Hallengren säger i samband med kommissionens pressträff att man nu ska tillsätta två utredningar som har som syfte att utreda hur äldreomsorgen kan stärkas. Dels att ge vården till äldre på särskilda boenden ett tydligare lagstadgat uppdrag och dels att säkra tillgången till läkarvård dygnet runt.

   Slut citat

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coronakommissionen-misslyckats-att-skydda-sveriges-aldre

   Delcitat nedan ur Läkartidningen:

   Felaktig organisation grund till tragedin inom äldrevården

   Sverige har när detta skrivs haft världens högsta dödstal per capita i covid-19. Majoriteten av de döda är över 80 år. Drygt 10 procent av äldre vid Stockholms särskilda boenden har fått sjukhusvård. Av gamla som lagts in på sjukhus har 7 av 10 tillfrisknat med basal sjukvård som dropp, syrgas och antibiotika. Smittade som blivit kvar på boendet har ofta avlidit.

   Vi är inte förvånade över att coronasmittan spridits så snabbt på äldreboenden, då vi känner till fall där kommunen motsatt sig läkares initiativ att testa symtomfri personal med motiveringen att det skulle bli svårt att bemanna om många testas positivt.

   Haveriet inom äldrevården blottar en organisation där den medicinska kompetensen prioriterats bort.

   Det saknas läkare med erfarenhet av äldresjukvård.
   Det saknas geriatriska team.
   Det saknas mellanvårdsavdelningar.
   Det är brist på sjuksköterskor med äldresjukvårdskunnande.
   Det saknas kontinuitet och en röd tråd i äldrevården. (Publicerades 2020-05-28)

   Slut delcitat

   Läs mer på:

   https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/05/felaktig-organisation-grund-till-tragedin-inom-aldrevarden/

  • Andersson
   Min ursprungliga kommentar var en reaktion på en kommentar av Olof. p.
   Dock tror jag att det skulle vara bra att tidigare komma till ett äldreboende än att sitta ensam hemma.

   • Det är inget man kan välja. Det är bara att gilla läget. Det är inte heller frågan om att sitta ensam hemma. För många är det frågan om att LIGGA ensam hemma. I flera år om det vill sig illa. Innan döden kommer som en befriare.

    Du har inte sett alla sidor av åldringsvården om du inte har sett några avigsidor

 9. Hur kommer Jimmie Åkesson in i bilden? En galjonsfigur i parti som alltmer visar sitt rätta ansikte.

  • Åhhhhh jag är en dum Socialdemokrat, jag har alltid röstat på Socialdemokraterna, kommer alltid göra det, för jag tycker det är så bra, att slippa behöva tänka och se verkligheten.
   Jag kan blunda och låta mina nära och kära lida…för jag är röd i själen (ska egentligen vara dum i huvudet)

   ”Bara en superidiot gör samma misstag om och om igen, och förväntar sig olika resultat.”

Kommentera