Regeringen bär det yttersta ansvaret för att de äldre inte skyddades…

SJUKVÅRD. Sverige misslyckades att skydda de äldre under pandemin, det konstaterar coronakommissionen i sin första delrapport som publicerades idag, rapporterar Sveriges Radio.
”Äldreomsorgen lämnades i stor utsträckning ensamma att hantera krissituationen”, skriver Kommissionen i sitt betänkande.

Bild från Pixabay

De åtgärder som regeringen och statliga myndigheter satte in i våras kom för sent och var otillräckliga, enligt rapporten. Coronakommissionen tillsattes i somras för att utvärdera de insatser som har gjorts för att hejda smittspridningen och den första delrapporten behandlar äldreomsorgen. 90 procent av dom över 7 000 människor som hittills har dött med diagnosen covid-19 var 70 år eller äldre. Hälften av dom bodde i särskilt boende.

Sveriges ambition att skydda dom äldre har hittills misslyckats konstaterar kommissionen som också konstaterar att äldreomsorgen sedan länge har stora strukturella brister. ”Den stod illa rustad att hantera en pandemi,” står det.

Bland annat fanns det ingen nationell överblick över kommunernas beredskap för att kunna möta en pandemi och de statliga myndigheterna får kritik för att de inte heller har försök att få en sådan överblick i tillräcklig utsträckning.

När det gäller kompetensnivån hos personalen ser det sämre ut i Sverige än i andra nordiska länder. Kommissionen anser att riksdag och regering måste se över bemanningen inom äldreomsorgen.

Kommissionen konstaterar också att det är regeringen som bär det yttersta ansvaret för att strategin att skydda dom äldre hittills har misslyckats.

-Pettersson är övertygad om att statsminister Stefan Löfven inte kommer att hålla med om kommissionens slutsats ”det är regeringen som bär det yttersta ansvaret”, möjligen sträcker sig Löfven till att skylla på den tidigare regeringen. Sedan tror jag inte Löfven och regeringen ännu inte fattat att det fungerar inte att använda sjuk och åldringsvård som ett integrationsprojekt…

Socialminister Annika Strandhäll (S) i Aftonbladet april 2018.

Det råder ”ingen tvekan om” att det är Sveriges regioner som är ansvariga för att gamla på äldreboenden inte fått den vård de har rätt till under coronapandemin. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) till Dagens Nyheter och fortsätter – Jag tycker att det är jättemärkligt att det över huvud taget kan uppstå en diskussion.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

33 thoughts on “Regeringen bär det yttersta ansvaret för att de äldre inte skyddades…

 1. Man sade öppet redan i våras att man på crund av bristande resurser i sjukvården skulle diskriminera bort äldre och multisjuka (Triage).
  Endast ge palliativ vård och inte försöka bota.
  Vad jag minns så var reaktionerna mot detta väldigt ljumma i media och i kommentarsfälten på nätet.
  Antar att ingen trodde väl att nåon tänkte använda sig av dessa mengelemetoder, men det var precis vad man gjorde, trots kapacitet att ge alla insjuknande adekvat vård.
  Nu skyller alla inblandade på varandra. De bara lydde order.

 2. Till STOR del består personalen på dessa ”boenden” av folk från just de grupperna av invandrare, där respekten inför pandemin är obefintlig, och där smittan är som störst.

 3. Äldre dog inte av covid-19. De blev fråntagna ordinarie mediciner och inget botemedel mot problemet som influensan skapade för en del.
  De blev mördade med morfin.

 4. Ja, regeringen litade för mycket på Våra myndigheter.
  Men även de andra polikerna gjorde sammanledes.
  Sak samma, men många krafter skiter i smittan.

  • Dessutom tror jag att våra stora invandring orsakat, stora problem för oss. Många som jobbar på våra äldreboenden kommer från utlandet och bor trångt. Och kanske även inte fattat allvaret.

   • De jobbar inte i vården De är där för att få lönebidrag från staten. De sänker nämligen kommunernas försörjningskostnader.

 5. Efter att ha haft insyn i äldrevården får jag tyvärr konstatera att det finns flera likheter med nazisterna koncentrationsläger, något som socialdemokraterna har mycket historisk erfarenheter av.
  Om vi börjar med maten får man konstatera att den är undermålig som föda åt äldre. Den passar bättre in i kommunernas sakrala ekonomi, så näringsfattig som den är. Det är också avsaknad av enkel medicinsk utrustning som syrgas och dropp, men det är uppenbarligen inte tänkt att gamla ska bli sjuka, utan man väntar bara in att de dör.
  I socialdemokraternas Sverige saknas den historiska respekten för äldre och vi kan bara hoppas att Nazisteffe inte får regera en mandatperiod till.

 6. oersättnigsbara invandrarna som bär upp vård och äldrevård
  ———————————–
  Tyvärr vill inga svenskar befatta sig med sånt.

  Problemet men äldreboendena är ju personalen.
  ————————————————————-
  Så är det med de flesta verksamheter.
  IL

  Korrigerat med https://www.stavningskontroll.net/

  • Det är personalen som får ta skit som tillhör politikerna. Skyll inte på personal, rösta bort Sossarna istället.

  • Man väljer den billigaste arbetskrafen i enlighet med verksamhetens ekonomiska planering, så om man jobbar inom åldringsvården så går man nästan inte runt utan en massa bidrag.
   Man får vad man betalar för.
   Det finns visst många svenskar som gärna vill jobba inom åldringsvården om de bara kunnat leva på det.

 7. Om vissa Vårdchefer hade tänkt till lite själva på vårdboenden för äldre så tror jag att det sett annorlunda ut i många fall. Man kan inte sitta och vänta på direktiv uppifrån när fok dör som flugor på ett boende.Handsprit och munskydd och engångshandskar finns alltid tillgängligt och borde ha använts enligt order i större utsträckning.En Sjuksköterska talar inte med Gud fader när hon konsulterar ansvarig Läkare om åtgärder.Man kan faktiskt säga ifrån när direkta felaktigher ordineras.Det finns många orsaker att dödligheten blev så hög på äldreboenden men man kan också göra det man kan på plats om man har lite kunskap.F.ö.så ska inte dessa boenden vara en integrationsåtgärd utan utbildat folk skall anställas till hyfsade löner.Det gäller även Vårdchefer.En Socionom t.e.x.kan bli chef på ett sådant ställe med 0 kompetens i vård och omsorgsarbete.

 8. Åtgärder för att förbättra förhållandena i äldreomsorgen har förhalats och försenats av Socialdemokraterna med c:a 20 år!!! Dom, d v s LO och den S-ledda Göran Persson-regeringen var på gång redan mellan år 2000 och 2002 med löften att förbättra äldreomsorgen.

  Här följer en redogörelse för hur Socialdemokraterna historiskt grovt misskött äldreomsorgsfrågorna, d v s det som Stefan Löfven (S) har ställt ut nya fagra löften om under sin tid som statsminister.

  Detta är vad som har hänt, eller snarare vad som INTE har hänt historiskt med tidigare löften om bättre arbetsinnehåll, mera resurser, utbildningar och ffa högre status genom högre löner mm till de anställda inom äldreomsorgen.

  Läs nedan om hur Kommunal-fackets dåvarande ordförande Ylva Thörn (S) och den tidigare statsministern Göran Perssons (S) samt den dåvarande socialministern Lars Engqvist (S) totalt misslyckades med att förbättra villkoren för både Kommunals medlemmar (vårdgivarna) och för vårdtagarna, d v s ålderspensionärerna.

  Fackförbundet Kommunal och dess tidigare ordförande Ylva Thörns (S) verksamhet har kantats av ett oändligt antal skandaler, misslyckanden och lögner. Fackförbundet Kommunal ingår i Landsorganisationen (LO).

  Nedan återges bara ett fåtal i högen av misslyckanden och försummelser: Ordagrant citerat nedan (hämtat av mig tidigare från fackförbundet Kommunals hemsida -http://www.kommunal.se – men numera borttaget därifrån.

  Citat

  Ylva Thörn hos socialministern (som var Lars Engqvist /S/ på den tiden 2002-02-06):

  ”Förverkliga de äldres rättigheter! Vi vill vara med och höja standarden inom äldreomsorgen. Det finns dock gränser för vad vi klarar. Glappet mellan resurserna och behoven går inte att överbrygga med entusiasm och engagemang hur stort det än är. Det framhöll Kommunals ordförande Ylva Thörn när hon och fyra undersköterskor inom äldreomsorgen uppvaktade socialminister Lars Engqvist.

  Undersköterskorna Anna-Lena Källgren från Dalarna, Mona Hansson från Skåne, Mikael Markgren från Västerbotten och Helena Strandberg från Jämtland är ombud i Kommunals branschråd för äldreomsorg. Vid uppvaktningen överlämnade de drygt 150 000 namnunderskrifterna till stöd för Kommunals tio rättigheter för äldre människor. Uppropets lydelse:

  Svenska folket vill ha en bra äldreomsorg och är beredda att betala för den. Men från arbetsgivare och beslutsfattare saknar vi tydliga mål som vi anställda kan förverkliga. Så kan det inte fortsätta med tanke på larmrapporter om brister, om hur dåligt många anställda mår och äldreomsorgens stora behov att nyanställa. Det rör sig om ca 150 000 personer inom 10 år, framhöll de i en skrivelse till socialministern. Äldreomsorgen måste utgå från det unika hos varje individ. Det är utgångspunkten för Kommunals tio rättigheter som lyder:

  Äldre människor ska ha rätt att:

  1. äta mat de tycker om
  2. känna sig fräscha och snygga
  3. själva bestämma sina tider och rutiner
  4. komma ut när de har lust
  5. träffa andra människor
  6. köpa kläder efter egen smak
  7. gå till sin egen mataffär
  8. utvecklas
  9. hålla sina minnen levande
  10. bo hemma så länge som möjligt

  För att förverkliga de tio rättigheterna behöver vi bli fler och få bättre arbetsvillkor. Det är nödvändigt för att kunna rekrytera och få behålla de undersköterskor och vårdbiträden som är en förutsättning för ett värdigt liv på ålderns höst, skriver Ylva Thörn och undersköterskorna i sin skrivelse. De hemställde att regeringen beaktar namninsamlingen och strävar mot att de tio rättigheterna förverkligas.

  Slut citat

  Källa: Länk

  https://news.cision.com/se/kommunal/r/lo-kongressen-bakom-rattigheter-for-aldre,c28380

  Dokumentet på länken ovan (daterat september 05 år 2000) det det sista kvarvarande spåret till denna historia som man ännu inte hunnit radera på webben av de inblandade parterna d v s fackförbundet Kommunal, som ingår i LO samt det Socialdemokratiska partiet.

  Vad har hänt ute i verkligheten sedan dess? Svar: Bara försämringar för Kommunals medlemmar och besparingar på gamlingarna i äldreomsorgen.

  Dåvarande socialminister Lars Engqvist (S) hade också förmågan att grundlura alla dessa, d v s ordf. Ylva Thörn + Kommunals övriga hårt arbetande vårdgivare / medlemmar ute i äldreomsorgen samt de sköra vårdtagarna och deras anhöriga + övriga medborgare & väljare.

  (S)-adeln har hittills producerat mest en massa tomt pladder (tomma politiska floskler) men det har knappast blivit något konkret verkningsfullt uträttat. D v s mycket prat men ingen verkstad brukar man säga.

  Under perioden 3 juni – 1 oktober 2004 var Lars Engqvist (S) även vice statsminister. Han utnämndes 2004 till landshövding med skyhög lön och flott landshövding-residens att bo i. Kommunals upprop kastade han sannolikt i papperskorgen när han avgick som socialminister. Senare har han också arbetat som ordförande för Sveriges Radio/SVT-koncernen.

  Efter Lars Engqvists avgång 2004 utnämndes Ylva Johansson (S) till sjukvårds- och äldreomsorgsminister.

  Vad hände med de föreslagna förbättringarna i äldreomsorgen enligt 10-punkts-listan ovan? ABSOLUT INGENTING. År 2003 startade Kommunal ”Vi tar fajten”-strejken som också blev ett totalt fiasko där Ylva Thörn fick vika sig för Wanja Lundby-Wedin (LO & SAP). Det antyddes också att dåvarande statsministern Göran Persson (S) agerade i bakgrunden för att stoppa strejken.

  Nu i slutet på år 2020 är vård- & omsorgs-läget värre än någonsin förut i de flesta kommuner och regioner inte minst i dem med (S)-styre. Förhoppningar om förbättringar har grusats hela tiden.

  Under statsminister Stefan Löfvens ledning har försämringarna fortsatt i accelererande takt. Fd fackpampen Ylva Thörn (S) är sedan 1 september 2015 landshövding i Dalarnas län / region.

  Statsminister Stefan Löfven (S) och alla hans ansvariga ministrar borde ställas till svars.

  Varför har det Socialdemokratiska partiet och fackförbundet Kommunal fortfarande denna dag INTE förmått infria och genomföra 10-punkts-programmet som ursprungligen överlämnades av Kommunals dåvarande ordförande Ylva Thörn till dåvarande socialministern Lars Engqvist (S) redan år 2002.

  Införandet av de 10 punkterna har nu förhalats och försenats med c:a 20 år!!! Kommer det att dröja ytterligare 20 år innan Stefan Löfvens nya löften blir infriade? Av erfarenhet vet man att Sosseriet kommer att tappa tråden igen och ingenting kommer att förverkligas, som vanligt.

  • En bra sammanfattning av dig Billy…
   Själv har jag under 4/5 år nästan dagligen sett hur vår svenska äldrevård fungerar. En sköterska till i detta fall c:a 70 boende patienter. Maten fick jag ofta själv taga med,eller åka och skaffa åt min fru.
   Som du skriver var deras mat,mer än undermålig.

 9. Problemet men äldreboendena är ju personalen. Man kan ju förbjuda besök men ska man vara riktigt säker så måste ju personalen förbjudas att gå hem och stanna på boendet. När de går hem och kommer tillbaka nästa dag kan de ha umgåtts med alla möjliga och sprida smitta på boendet. Mig veterligen har man inget sån snabbtest att man kan testa och få svar snabbt.

 10. Det jävligaste är att man inte har använt svackan under sommaren till att bygga upp en beredskap. Det tycker i alla fall jag. Pengar finns i ladorna.

  • Jo det gjorde man visst, under juni månad brände man upp tonvis med ansiktsmasker.
   Det är inte meningen att vi skall skydda våra gamla.
   Regeringen kan spara stora belopp på att slippa betala ut pensioner.
   Svenska folket har inte valt denna regeringen.

 11. Till Annika Strandhäll vill jag säga: Våra problem beror inte på äldre svenskar utan på våra urusla politiker.

 12. Om det bara var att glappa med käften , då hade vi haft en regering i världsklass . Men när det måste till lite tankearbete och tempo i arbetet . Då är det tvärstopp .
  Det är bara toppen på isberget vi ser .

 13. Inresemöjligheterna i Sverige är så fantastiskt humana så folk blir indirekt smittade och dör på äldreboenden. Inga karantänkrav på de, som kommer in över gränsen till Sverige. På sjukhus/vårdcentraler jag sett slinker vem, som helst ut eller in utan personkontroller. Det är nog dags att börja rusta upp samhället mot dels medvetna och även omedvetna fientliga verksamheter. Det är bedrövligt att uppföljningsmöjligheter saknas även på platser där det innan pandemin alltid varit viktigt att ha kontroller, som skolor där knarkförsäljare kan röra sig fritt exempelvis.

 14. Att Sverige inte har lyckats med att skydda dom äldre beror ju i slutändan på att majoriteten av Svenska folket är fullständiga idioter som har röstat fram denna eskader av lobotomerade mentalpatienter att styra Sverige.

  Man kan alltid hålla på och dividera om vems felet är och försöka hitta den som ska bära hundhuvudet för fel som begås.

  Men när majoriteten av Sveriges befolkning är totalt hjärndöd på valdagen, ja, då blir det så här.

  • De sista valen så har sossarna levt gott på invandrande väljare, trots att tappet av svenska väljare med all sannolikhet varit mycket stor. Numer p. g. a. fortsatt hög invandring flyter allt på precis som ett självspelande piano.

 15. Att äldrevården inte fungerar borde vara omöjligt eftersom, enligt politikerna, de är de välutbildade och oersättnigsbara invandrarna som bär upp vård och äldrevård.
  Inte kan väl socialistiska ministrarna ha fel eller, Gud förbjude ljuga.

 16. Är Sverige verkligen så söndercurlat att någon annan alltid måste säga till om vad var och en ska göra? Jag kan hålla med om att inte bara denna regering utan en räcka av regeringar har stoppat in ämbetsmän och tjänstemän som är odugliga men har haft rätt politiska åsikter. Det flesta myndigheter och verk skulle fungera bra mycket bättre och till en lägre kostnad utan alla dessa dödgrävare.

  Var det regeringen som hindrade Transportstyrelsen att stoppa direktflyg från smitthärdar? Var det regeringen som tvingade Socialstyrelsen föreskriva palliativ vård? Var det regeringen som eldade upp väl behövd skyddsutrustning? Var det regeringen som ändrade på Arbetsmiljöverkets inledande beslut att föreskriva skyddsutrustning? Var det regeringen som tvingade kommunerna att blanda sjuka och friska på hemmet?

  Med detta väl sagt så är regeringen ytterst ansvarig för vad som sker i riket. Vi har självständiga myndigheter och kommuner som borde kunna agera självständigt. Nu tror väl de flesta att jag utfärdar frikort för regeringen. Jag säger bara; Långt ifrån. Detta är högst troligt den mest inkompetenta regering som Sverige har skådat. Det finns inte ord att beskriva hur eländigt usla de är. Men den uppkomna situationen har många jobbat fram under lång tid. Som sagt en allt sämre offentlig förvaltning då politruker stoppats in i staten, kommunerna och landstingen. En katastrofalt dålig skola med socialistiska förtecken som inte skapar bildade självständiga människor.

  Det har som tur är funnits bildade självständiga tjänstemän i några få kommuner och där de gamla fortfarande lever så allt hopp är inte ute. Om denna farsot kan leda till en ny kurs för Sverige har inte det mänskliga lidandet varit helt förgäves.

  • Jag skiter i vad en kommjnist-förrädare säger. Regeringen bär ALLT ansvar. De till och med fuskade i valet 2018 för att kunna fortsätta göra samma fel.

   Hade SD suttit med på ett demokratiskt vis hade vi inte suttit här idag. För då hade de stängt ner propagandaorganen så även alla dönickar insett att viruset är totalt harmlöst.

   Nu är alla korkade stackare livrädda och av god anledning. Diktaturen tänker tvångssterilisera folk med farliga vaccin. Och de sänder ut trupper på gatorna för att hota den egna befolkningen till tystnad!

   Skäms ditt vidriga kräk! Er tid är snart kommen!

Kommentera