Ljusets högtid

TRADITIONER. Det pågår ingen islamisering av Sverige påstår de vänsterblivna, trots att islam tar steg för steg i vårt land och tidningar, radio och TV fylls av reportage när muslimerna firar ramadan och butikerna är fulla med prylar och reklam för islam. I hela världen firar Judar Ljusets fest, Hanukkah, i åtta dagar med start den 10 december och avslut den 18 december. Dessa datum ändras från ett år till ett annat och styrs av den judiska kalendern som baseras på solen och månens omlopp.

Högtiden firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.Kr. sedan det under mackabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna.

Enligt Talmud förklaras helgen med en legend om ett mirakel. Det fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Gud såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. Chanukka som det ibland stavas varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra, och så vidare.

Chanukka upplevs ofta av den icke-judiska världen som ett alternativ till den kristna julen. Detta främst beroende på att chanukka ofta inträffar vid jultid, beroende på hur den judiska kalendern står i förhållande till den kristna, och många barn i judiska familjer får även gåvor under chanukka. En annan likhet är tändandet av chanukka-ljusen med ett nytt ljus för var och en av de åtta dagarna. Möjligen inspirerade denna sed till adventsljusen inom vissa grenar av kristendomen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ljusets högtid

  1. Har islam inflytande på samhället?
    Lokala Helsingborgs Dagblad brukar alltid med utförliga reportage uppmärksamma månaden Ramadan, (den månad Muhammed påstås ha fått sig förevisad Koranen, och då muslimer måste fasta), och när fastas sedan avslutas, (kallad Eid al-fitr) följer Helsingborgs Dagblad upp med nya utförliga reportage. Har dock aldrig sett något reportage om andra stora gudalärors högtider, t.ex. om buddismens stora högtider Vesak och Parinirvana, (firas till minne av Buddhas födelse, resp. till minne av hans död), eller något reportage om hinduismens viktigaste högtider, Diwali, (som är deras ljusets högtid), eller den stora högtiden Holi, (som firar vårens ankomst).

  2. ”Det fanns olja till templets lampor för en enda dag” låter som om kommunernas och regionernas inköpsavdelningar är äldre än vad vi trott. 😉

  3. Svensken gillar ju The mamas!!!!!
    Fattar inte hur svenskarna har utvecklats till att bli totalt hjärndöda.

  4. Att det finns mycket varor som marknadsförs till muslimer är helt beroende av att det finns (för) mycket muslimer i Sverige. Ett varningstecken! Helt klart!

Kommentera