Försvaret beställer luftvärn av Saab

FÖRSVARET. Försvarskoncernen Saab har fått en beställning på ett integrerat sensor- och ledningssystem för luftvärnet. Ordern är värd 2,1 miljarder kronor och beställare är Försvarets materielverk (FMV).

SAAB Giraffe 4A Antenn

Kontraktsperioden sträcker sig mellan 2020 och 2025. “Det är en viktig beställning för Saab och vi är stolta över att leverera en central del av Sveriges försvar”, skriver Anders Carp, vice vd för Saab, i ett pressmeddelande.

Beställningen omfattar ett flertal av Saabs multifunktionsradar Giraffe 4A och uppgradering av Försvarsmaktens befintliga markradarsystem Giraffe AMB. Saab ska också uppdatera och leverera nya ledningssystem samt utföra omfattande integration av luftvärnsbataljonernas ingående verkanssystem.

– Tillsammans med Försvarets materielverk och Försvarsmakten har vi skapat en helhetslösning i världsklass, som integrerar de sensorer, ledningssystem och eldenheter som ingår luftvärnet. Det är en viktig beställning för Saab och vi är stolta över att leverera en central del av Sveriges försvar, säger Anders Carp, vice VD för Saab och chef för affärsområde Surveillance.

Saab kommer att utföra arbetet i Göteborg, Järfälla, Arboga och Halmstad.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Försvaret beställer luftvärn av Saab

 1. Sverige köper ju gamla Patriot-robotar från USA för minst 25 miljarder. Redan obsoleta. Dessa robotar behöver ju stridsledas. Vi skall således inte stirra oss blinda på luftförsvarsbataljonen.

  För dessa 27 miljarder, skulle avsevärt mer ”pang per peng” kunna erhållas genom att köpa ”ryskt” (om Sverige får), eller italienskt alternativt Israeliskt (sista moderna Patriot).

 2. Jo, jag läste TT-telegrammet på Ny teknik. Integrerat sensor- och ledningssystem låter väldigt imponerande men vad man beställt är ett antal avkommor till PS-70, känd som Giraffen internationellt. Ursprungligen en produkt av Ericsson Radar System i Mölndal där också AGA och Philips var inblandade. I hytten till denna spaningsradar sitter troligen fortfarande en eldledare och tre operatörer. När man upptäckt ett fientligt flyg så skickas målanvisning till någon av de nio tropparna som troligen fortfarande ingår i en bataljon. En bataljon består troligen fortfarande av ett stabskompani med tre luftvärnskompanier med vardera tre luftvärnstroppar. När jag gjorde [värn]plikten med bevingad kanonkula på kragspegeln hade vi luftvärnsregementen från Luleå i norr till Ystad i söder (Lv 2 -7). Nu har vi en luftvärnsbataljon i Halmstad. På Gotland var det en luftvärnskår. Man demilitariserade Gotland och sålde anläggningarna för typ 75 miljoner. Nu bygger man nytt/har byggt nytt för en miljard. Det är politikens metod att spara pengar.

  • Troligen någon insider partikamrat typ Ilja Baltjan som fått köpa billigt? Eftersom 1 jumbojet fullastad med ensamkommande varannan dag landade år 2015 med islamic republic of Iran airlines kan man fråga sig om vi har okontrollerad invandring/invasion.

 3. Har de råd att köpa till själva bössorna? Var ska de placeras i så fall? Vid Ljugaren på Gotland kanske? Riktade mot Österland borta i fjärran?

  Pettersson ska vara lite försiktig med vad han skriver. SAAB är topphemligt. Här hos oss får man inte längre fotografera den gamla varvsmuren från 1700-talet början. Inte ens från utsidan. Jag blundar numera när jag tittar ut från balkongen. Jag tar inga onödiga risker.

  https://2.bp.blogspot.com/-jne51_7EtHo/T04vIdzZYBI/AAAAAAAAAIQ/W0qWmwtEhEM/s1600/DSCN1229.JPG

  Topphemligt

 4. Mera pengar till ägarna på Arsenalsgatan 8C.
  Kusinerna Marcus och Jacob är redan så rika som Joakim von Anka men girigheten vill ha mer.
  Man blir tydligen en bättre och lyckligare människa ju mer pengar man har.

  • SAABS ägare

   Investor AB – 39,5%
   Wallenbergstiftelserna – 7,6%
   Swedbank Robur fonder – 3,9%
   AFA Försäkring – 2,7%
   Övriga aktieägare – 46,3

   Investor ägs i sin tur till 20 % av Wallenberg

Kommentera