81 år sedan finska vinterkriget började och vänsterpartiet stödde Stalin och Hitler


HISTORIA. Den 30 november 1939 anföll sovjetiska trupper Finland utan krigsförklaring. ”Om några dagar är vi i Helsingfors, meddelade den ryska radion segervisst.” Sovjetunionens mål var att utplåna Finland som självständig stat, men så lätt skulle det inte bli för Stalins soldater när de mötte de finska soldaterna.

I november 1939 krävde Sovjetunionen att få vissa gränsområden av Finland i närheten av Leningrad (dagens S:t Petersburg). Dessutom ville ryssarna ta över några öar längst in i Finska viken. I gengäld skulle Finland få en del av Östkarelen längre norrut. Finland gick inte med på de ryska kraven och därför gick ryska trupper utan krigsförklaring över gränsen.

Stalin räknade med en promenadseger mot finländarna. Därför satte han in bara 20 divisioner, eller ca 340 000 soldater, mot finnarnas 180 000 man…

Svensk Yle skriver en hel del detaljer…

Norrskensflamman, idag bara Flamman var organ för Sveriges kommunistiska parti som idag har bytt namn till Vänsterpartiet. Det partiet stödde Sovjetunionen och Hitlertyskland tills tyskarna anföll Sovjet. Dagens vänsterparti stödde alltså kommunisternas invasion av Finland och Baltikum.

Vänsterpartiets stöd till Stalin och Hitler kanske är något att ta upp i riksdagens debatter när det diskuteras olika partiers rötter.

Lyssna, Pettersson säger att det var inte vänsterpartister som slogs på Finlands sida

Marskalk Mannerheims tal till Svenska Frivilligkåren efter Vinterkriget (Paikanselkä 28.3.1940)

”Goddag, svenska kamrater!” [Fältmarskalk Mannerheim] ”Goddag, fältmarskalk!” [Svenska Frivilligkåren] ”Efter mer än hundra dagars hårda strider har Finland slutit fred. Enigt och redo till alla offer grep vårt folk till vapen för att värna sitt högsta goda: ära, frihet och västerländsk kultur.

Nu har det sett sig tvunget, att till övermakten utlämna delar av ett älskat fosterland; dess byar och städer har bränts och ödelagts, men dess mod har ej kuvats och det står med högburet huvud i skyddet av sin armé, som blött i många strider, men som fiendens väldiga övermakt ej förmått besegra.

Frivilliga till Eder, vilka över land och hav ilat till vår hjälp, lämnande hem och fosterland, redo att offra Ert liv här på den finska drivan, vill jag i arméns och mitt eget namn uttala mitt varma tack. Edra stolta hjärtan har gjort Eder till våra vapenbröder i striden mot österns härar. Att av Er endast en del hann fram med i vapenleken, förringar ej värdet av Edert ädla uppsåt. Jag hälsar Eder, svenskar, med vilka vi på många slagfält under sekler delat segrars ära, men också nederlagets bitterhet. Värdiga det svenska namnet har tusenden av Eder ställt sig vid vår sida.

Att hjälpen för Sverige varit en hjärtesak, därom vittnar det bistånd i många former, som med öppen hand givits oss, kanske till och med på bekostnad av egen trygghet. I denna tid, då våldet hotar den svagas frihet än värre än fordontima, trampande under tunga stövlar, frukterna av generationers arbete på kulturens och framåtskridandets fält, då de små nationernas existens är i fara, haver Ni alla bevisat, att det ännu finnes män, vilka sporras av ädla ideal och tron på livets högsta värden. Må det vapenbrödraskap vi här knutit vara ägnat att stärka samförståndet och varaktigt närma våra folk till varandra. Finlands känslor av tacksamhet och aktning skola aldrig förblekna.” ”Gud bevare Finland!” [Överste Nordenswan] ”Gud bevare Finland!” [Svenska Frivilligkåren] ”Gud bevare Sverige!” [Fältmarskalk Mannerheim] ”Gud bevare Sverige!” [Svenska Frivilligkåren] ”Leve den Svenska Frivilligkåren och dess frejdade chef, Generalen av Kavalleriet Linder!” [Fältmarskalk Mannerheim] ”Hurra! Hurra! Hurra!” [Svenska Frivilligkåren]

Den svenska frivilligstyrkan i Finland är det största frivilliga förband från ett och samma land som ställt upp för ett annat i krig. Finlands kamp uppfattades inte endast som en Davids strid mot Goliat utan som ett korståg för demokrati mot diktatur, för kristendom mot gudlöshet, för kultur mot barbari, kort sagt, för det goda mot det onda. Finland lyckades behålla sin självständighet. Den moraliska segern var Finlands.

-Pettersson tycker att Sverige bygger upp försvarsförmågan, gärna tillsammans med Finland så vi kan försvara oss…

Har vi glömt Östsverige?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “81 år sedan finska vinterkriget började och vänsterpartiet stödde Stalin och Hitler

 • Peter Kostin

  En sak som jag aldrig fattar är ”Varför förklarade Finland krig mot Sovjet”? Dom borde ju ha insett att det inte skulle fungera. Nu blev man av med delar av sitt land.

  Gilla

  • finländare

   Orsaken var enkel:

   Vinterkriget inleddes med ryssens anfall utan föregående krigsförklaring.

   Finnarna inledde fortättningskriget efter att ryssarna bombade Finland utan att ryssen förklarat krig.

   Gilla

  • oljeborr

   När Finland lösgjorde sig från Ryssland höll män som Wigforss, Unden, Nilsson mfl på kommunisterna i Finland. – Vänstern har aldrig förlåtit borgerligheten i Finland för att de stod upp för ett icke kommunistiskt Finland. Svenskarna fick inte njuta det kommunistiska paradiset, som i spåren av sina maktinnehav i Kina och Sovjet lämnade efter sig mist 100 miljoner döda.

   Gilla

 • Pålsjö

  Trailer: ”Okänd Soldat”, baserad på boken med samma namn av Väinö Linna:

  ”Okänd Soldat” av Väinö Linna, grundas delvis på hans egna erfarenheter vid fronten. Boken som utkom 1954, följer en kulspruteplutons öden under fortsättningskriget 1941-44, och år en ärlig, osminkad skildring av kriget som brutalt och verklighetstroget beskrivs ur soldaternas ögon.

  Gilla

 • Moberg

  Finland ett land med arbetsamma och duktiga medborgare, har ibland fått ett oförtjänt dåligt rykte i Sverige.
  Finland har en vacker natur som även vi har fått, skillnaden är att i Finland har man och är fortfarande bättre på att använda det naturliga skafferiet.
  Finland har också skött två svåra områden bättre än oss, invandringen och Corona pandemin.
  Finland har bättre skola än oss och där är lärare högaktade av både samhälle och elever.
  Finland har också ett bättre försvar än vi!

  Gilla

 • Billy Boy

  Uppriktig och modig kvinna i Finland talade klarspråk den 27 december 2016 när även Finland hade drabbats av ”flykting”-vågen. Budskapen var bland annat dessa …

  FINLAND HAS A MESSAGE FOR THE ISLAMIC MIGRANTS

  Finland will never ever be islamic.

  Gilla

 • Gerhard

  Simo Häyhä spelade väl en del betydelse också, även om en del verkar lite överdrivet! Det ligger en hel del klipp med han på tuben!

  Gilla

 • finländare

  En klassiker:

  Vid förhandlingarna i Moskva hösten -39 hotade Molotov Paasikivi med att ryssen skulle sätta in en miljon man mot Finland.

  Detta hot fick Paasikivi att bli betänksam samt fråga Molotov om han fick låna telefon för att ring till Finland.

  Visst fick han det men Molotov ville veta varför.

  Jo sade Paasikivi, han måste säga åt Mannerheim att dela ut ytterligare 5 patroner per man åt finnarnas 100 000 man därför att finnarna hade räknat med att ryssarna skulle skicka bara 500 000 man…

  Gillad av 1 person

  • compulsoryunion

   Om det vore det en dåre sosse från socialdemokratin i Borlänge hade de angripande piraterna fått ett eget bostadsområde med gratis lägenheter byggda av svenskar.

   Gilla

 • Peter Sjöström

  Karl Xll var också en som värnade nationen . Många riken som förklarade Sverige krig . Han föll denna dag 1718 . Mvh Sjöström

  Gilla

 • rune

  ”I nära 700 år – från någon gång på 1100-talet till 1809 – var Sverige och Finland samma land.Sverige utkämpade under denna tid trettiofyra krig med Danmark, trettiotre med Ryssland, två med Norge, men naturligtvis inget med Finland, eftersom Sverige och Finland var samma land.”

  Herman Lindqvist

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: