Svensk flyger på Times Square


GOTT & BLANDAT. Armand ”Mondo” Duplantis, är en amerikansk-svensk stavhoppare. Pappan äramerikan och mamma svenska. Duplantis är världsrekordhållare i stavhopp med 6,18 meter. Duplantis innehar dubbla medborgarskap men representerar Sverige i tävlingssammanhang. På klubbnivå i Sverige tävlar han för Upsala IF.

Nu flyger ”Mondo” som han kallas på en av världens bästa och dyraste reklamplatser, Times Square i New York, USA. Times Square är kanske världens centrum för utomhusreklam och de stora och evigt lysande ledskärmarna har blivit en turistattraktion i sig själv. .

Armand Duplantis. Bild från Nasdaq, New York

Nu kanske inte reklamen är så intressant men det var okänt för Pettersson att börsföretaget Nasdaq är svensktägt och det är ägarna som vill hylla Mondos världsrekord och visa upp honom inför världen.

Den amerikanska börsmarknaden består av två börser: New York Stock Exchange (NYSE) och National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ).

Det totala börsvärdet är ca 33 biljoner dollar, alltså 33000 miljarder dollar. NYSE är den klart största marknadsplatsen med 23 biljoner dollar i totalt börsvärde och därmed ca 10 biljoner dollar för Nasdaq. Det fanns 5700 bolag vars aktie handlas på dessa marknader vid utgången av 2019.

Det är för övrigt 228 år sedan NYSE grundades, svenska börsen grundades för 157 år sedan. Stockholmsbörsen och sex andra europeiska börser ägs idag av det amerikanska bolaget Nasdaq, vars största ägare är Wallenberg-familjen via det svenska investmentbolaget Investor.

Armand Duplantis Bild från Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Svensk flyger på Times Square

 • gamgubben

  Familjen Wallenberg har betytt mycket för svensk industri där förtjänsten inte slängdes bort utan investerades i nya industriprojekt.
  Detta var då, nu synes deras intresse ligga i att tjäna pengar på företags aktier som inte tillför vårt land någon vinst, endast gynnar de som äger börserna.

  Deras agerande liknar inte våra politikers, som köper in dåliga aktier ser att de inte ger vinst köper ännu mer aktier i hopp om att de ska gå upp så småningom. En taktik som aldrig lyckats tidigare och tyvärr inte nu heller.

  Gilla

  • Pettersson

   Nu är du lite orättvis Gamgubben.

   Wallenbergarna äger, helt eller delvis, många industriföretag och de gör det långsiktigt.

   Några olika företag i Wallenberg-gruppen nedan

   ABB, Aleris, Astra Zeneca, Atlas Copco, Electrolux, Epiroc, EQT, Ericsson, Grand Hôtel i Stockholm, Husqvarna, Kunskapsskolan, Mölnlycke Health Care, Permobil, Saab AB, SEB, SKF, Stora Enso, Tre, Wärtsilä osv.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: