75 år sedan statarsystemet försvann

HISTORIA. En statare var förr i Sverige en lantarbetare, som fick en stor del av sin lön (stat) in natura av en husbonde (jordägare). Statare anställdes i regel enligt legostadgan på ettåriga kontrakt. Under den sista veckan i oktober, den så kallade slankveckan, var det möjligt för statare att flytta och söka anställning vid andra gods. Det var vanligt att statarfamiljer flyttade ofta.

Statare, mjölkerskor och lagårdskarlar uppställda vid ladugården på Julita gård, Södermanland omkring 1910. Bild från Nordiska museet

Statare förekom huvudsakligen på större gårdar i södra Sverige och Södermanland; systemet slog aldrig igenom i Norrland. Mekaniseringen av jordbruket ledde till att antalet anställda, så även statare, gradvis minskade efter en topp som i statarnas fall inföll under andra hälften av 1800-talet. Förhållandena för statarna var ofta otillfredsställande, vilket ledde till debatt och att systemet slutligen avskaffades 1945.

Slankveckan. Så kallades den sista veckan i oktober. Då kunde man se statarna flytta; överlastade vagnar krängande på leriga vägar, flaken fulla av uppstaplade, nötta möbler, frysande barn nerstoppade i silltunnor för att inte ramla av, far på kuskbocken och mor högst uppe på lasset, kanske med blomkrukan, väggklockan eller porträttet av kungafamiljen i ett stadigt grepp.

De färdades sällan lång väg, bara från det ena storgodset till det andra. Deras drivkraft var – enkelt uttryckt – drömmen om ett bättre liv under det kommande året. Kanske fick man en bostad med lite tätare tak, kanske delades det ut sill som inte var halvrutten, kanske var den nye rättaren lättare att tas med?

Men det hände bara allt för sällan att drömmen slog in. För det mesta blev livet på det nya stället ungefär lika mödosamt och tröstlöst som där man kom ifrån.

Trots det levde hoppet oftast vidare. Hoppet om att i en framtid kunna bryta upp från statarlivet och kanske få ett torp att bruka, en egen jordbit och kanske en ko.

Statare på åker i Halland. Hela familjen fick hjälpa till. Bild från Nordiska museet

-Pettersson skriver detta som påminnelse till alla dem som påstår att svenskarna haft tur som fötts i ett rikt land så vi kan ge bort landet till andra. Afrika som helhet är betydligt rikare än Sverige, det som saknas där är hårt arbete.

Bild från Allmogen

Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.

Vi är ett litet folk, men vi har ett stort land att bo i. Se på Europa-kartan! Vårt land brer vida ut sig i världsdelen. Men vi är få, vi är de ensamma stugornas folk, och även om vi numera delvis bor i städer, så är vi dock någon gång komna från bönders, torpares, backstugesittares stugor.

I ensamheten i stora ödsliga skogar har en svensk folksjäl danats genom tusendena år. Brottningen med stenen och stubben när åkern bröts, har gett oss krafter – andliga och kroppsliga. Och starkt motstånd utvecklar starka krafter. Så har detta lands skog och mark präglat oss, gett oss det egnaste, upprinnelsens källa till vår folkstyrka, den ensamme skogsbons stolthet och frihetssinne och den sege odlarens ihållighet.

Det verkligt svenska är sålunda ursprunget – vår växtplats. Det är för mig den barndomens jord där jag sprang barfota något dussin somrar, och kände enrisbuskens barr under fötterna. Barndomens mark, det är vårens allt ljusare kvällar med morkullsflykt över stugbacken, och tranornas skrik från kärret. Det är sommarens solvärmda bäck med sitt ljumma vatten plaskande kring barnaben med sårskorpor på knäna. Det är höstens röda lingontuvor och det nedfallna äpplet i dagg-gräset en klar morgon. Det är vinterns snödrivor vid farstubron. Det är iskanornas kälkbacke. Det är några barn i en gråmosses lavstuga på skogsbacken en enslig kväll i skymningen. Far är på regementsmötet, mor på dagsverke uppe i Roten. Barnen sitter vid stugans fönster och trycker sina näsor platta vidmot emot glaset. Finns det inte någon där nere på vägen? Det är fattigdom – men en stolt fattigdom, som hjälper sig själv till livets tillräckliga uppehälle, till det grova, men mustiga dagliga brödet från rågen på åkerlappen kring stugan. Det är en sund och fri barnaväxt, som den vilda örtens mellan enbuskarna i hagen. Det är frid och trygghet i ett fredligt land, där barnen föds fria av fria föräldrar. Ett land där också de minsta backstugors barn får pröva sina möjligheter av alla slag så långt deras krafter räcker till. Ett land där var och en får växa efter sin egen art. Detta är det egna, det som aldrig skall låta sig utbyta mot något främmande. Detta är roten och blodsbandet, min andliga arvslott som jag har att föra orörd vidare åt mina egna barn. Detta är för mig det svenska, det omistliga.”

– Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “75 år sedan statarsystemet försvann

 1. Idag krävs minst 5 heltidsarbetande skattebetalare bara för att försörja en av 5000 fångar i Kriminalvården, dvs. 25 000 svenskar arbetar heltid bara för att mest utomeuropeiska fångar ska få skattefri lön 13 kr per h, god mat mm. I stället för utvisning till Uzbekistan lönar det sig mörda svenska barn med lastbil.

 2. 2020 har Sverige en ny typ av Statarsystem för oss etniskt äkta svenskar som ska försörja 7 klöverns massimporterade icke kristna s.k lönsamma raketforskare !

 3. När ska alla statarättlingar resa sig, som en man, och kräva sin rätt?
  Det är ingen ursäkt att Sverige såg ut som det gjorde för 100 år sedan, det är bara för Löfven&Co att punga ut med rejäla ersättningar och, förstås, förmåner, förmåner, förmåner. Morfars far led, jag ska ha betalt!

  Ja, jag snodde, rakt av, ett fördelaktigt och inarbetat koncept.

 4. I dag blev jag grinig. Jag var hos tandläkaren i går hon gjorde ett stort ingrepp och då ordinerade hon antibiotika. I dag var jag och hämtade ut medicinen. Han frågade om jag vill ha en billigare sort. Nej jag vill ha den ordinerade. Då blir det tre kronor sa den faen. Blir det tre kronor sa jag. Jag har frikort och ska inte betala tre kronor. Då får du ta den billiga sorten sa den faen. Då hittade jag tre enkronor som låg och skramlade i fickan. Jag slängde upp dem disken och då frågade expediten om jag ville ha kvitto. Fattas bara annat sa jag. Det var en ytlänning. Det lät på han som han var finne. Han hade bara förnamnet på brickan men jag tvinga av honom hela namnet. Det slutade på ollonen. Jag skrev upp namnet ifall jag ska göra sak av det hela. Det är ett otyg att man inte ska få veta vad servicepersonalen heter. Så är det överallt nuförtiden. Annat var det när jobbade.

  Förra gången kostade tandläkaren 8.000 denna gången 8.000 och nästa gång 5.000. Så nu när man får nya tänder så är det frågan om det blir råd att äta annat än gröt och välling. Och då behöver man inga tänder. Får och får förresten.

  Det kostar på för en fattig pensionär att ligga på topp. Tre kronor är en miss i pissimissi. Men det är för jävligt.

  • Jag fick epost från tandläkarmottagningen i dag och de undrade hur kändes så här dagen efter. Om det onda hade gått över och hur det gick att äta.

   Det var omtänksamt och det var vad jag svarade dem.

  • Och pensionärer får betala dyrt för vad dom utsattes för som barn, med amalgam. Stora problem för många äldre idag!
   Amalgamsaneringar kostar från 50.000 upp till 100.000! Får vi bidrag och hjälp med det? Nej, vi är ju svenskar…

 5. Ingenting har väl ändrats! Svensken är lika dum idag.

  Flyttlassen går från gata till gata i den naiva tron att dom skall kunna flytta ifrån mångkulturen!

 6. Jag är glad för att jag fått uppleva stora delar av vad W Moberg skrev. När isarna la sig kunde vi spela bandy isen var snöfri. Senare på året fick vi skotta fram isen, inte som nu spela både bandy och ishockey inomhus.
  Var vi missnöjda naturligtvis inte, det var en helt annan vardag och ett annat Sverige på den tiden.
  När så andra världskriget var slut då hade vi i Sverige ett mycket stort försprång före de sönderbombade länderna, alla fick ett arbete, jobben var hårdare fysiskt men enklare.
  Vi hade mindre av allt framförallt var vi inte så omgärdade av olika bestämmelser och bidrag.
  Skatten var lägre eftersom vi fick sköta oss utan statens klåfingriga och kvävande s.k omsorg som finns idag.
  De gamla som inte kunde bo hemma på undantaget fick bostad på ålderdomshemmet.
  Vi träffade varann över en kopp kaffe, du behövde inte vara inbjuden, folk hälsade bara på.
  Vi hade inte problem med att välja vart vi skulle åka på semester för det fanns varken tid eller pengar till onödigheter.
  Framförallt hade vi inte dagliga knivskärningar, rån, våldtäkter, mord eller bränder eftersom mångkultur ännu inte hade blivit populärt hos våra politiker.

  • Det är inte så mycket att tillägga. Jag var inte gammal när jag läste Moberg. Min far hade ett så kallat vandringsbibliotek. Så jag fick vara med och bestämma vad som skulle vara med i boklådorna. Man skulle kunna säga att jag hoppade över barn och ungdomsböckerna. Utom några stycken som inte är riktigt rumsrena idag.

   Jag tänker bland annat på Barna Hedenhös av Bertil Almqvist han med den svenska tigern ni vet. Jag läste dem. Jag läste dem för min dotter. Vi läste ut och slut på dem. För ett antal år sedan hittade jag en samlingsbok på bokrean. Jag köpte två. En till mig och en till henne som hon fick när hon fyllde fyrtio. Det är både rödskinn och negrar i boken.

   Tillbaks till biblioteket. Min far jobbade skift så jag vikarierade för honom var fjärde onsdagskväll. Jag tror jag började när jag var 10-11 år. Biblioteket var en samlingsställe för traktens ungdom så det kunde bli lite stimmigt och stökigt utanför. Men aldrig när jag var ensam bibliotekarie.

   Min äldre kusin har berättat för mig hur fantastiskt det var att få låna så mycket böcker man orkade läsa. Och dessutom utan att det kostade något. Kostade gjorde det om man var för sen med att lämna tillbaka böckerna i tid. Det blev dubbla böter om man tvungen att hämta böcker hos den som slarvade. Det var mitt jobb att cykla runt och hämta böcker och inkassera böter. Särskilt böterna var det noga med för de gick rakt ned i min ficka.

   Så kunde det vara förr i tiden.

 7. Min far var statarunge och levde ett hårt liv som liten. De byggde upp vårt land under generationer. Nu har vi politiker som ger bort landet till medeltida varelser

  • Kungen:
   En stor majoritet av oss inhemska,har våra rötter från Statarlängor…
   Det var endast de envisa som tidigt insåg,att gå bakom en ko el. häst-röv, inte var framtiden. Dessa sökte som mina förfäder till smed och liknande hantverksyrken….
   Stenbock kan än i dag se dessa statarlängor (o. dess omgivning) framför sig. Stackars människor….

 8. Är vi på väg att förlora den drömmen
  – till islam ?

  Är vi, svenskar på väg att bli ”statare”
  under islam ?

  Kontraktet, som socialdemokraterna
  har med muslimerna ger en öppning
  för det !

  Du kommer också att bli drabbad !

 9. Tack för påminnelsen om våra förfäders hårda slit som 7-klöverns politruker inte har en aning om så historielösa som de är, de flesta med alltför bristfällig utbildning.

Kommentera