Myndigheterna måste ta sitt ansvar mot svartuthyrning

BIDRAG & SKATTER. Lagskärpningarna mot svartuthyrning och svarthandel som trädde i kraft för ett år sedan var bra och nödvändiga för att försöka hindra ett utbrett missbruk av hyresrätten. Nu är det viktigt att Polisen, Skatteverket och andra myndigheter kraftsamlar för att bekämpa kriminalitet och bidragsbrott där hyresrätter används som ett brottsverktyg. Om det skriver fastighetsägarna i Expressen.

Steget Efter

Syftet med de nya tuffare reglerna mot olaglig andrahandsuthyrning och ockerhyror som infördes 1 oktober 2019 var att hindra redan utsatta människor från att bo i otrygga och osunda hyresförhållanden och att öka riskerna för svartuthyrarna. Men det räcker inte med nya regler i hyreslagen om inte Polisen, Skatteverket och socialnämnderna svarar upp med nya, skärpta kontroller och rutiner.

Idag ett år efter den nya lagen kom till fortsätter skattefinansierade bidragspengar att gå rätt ner i svartuthyrarnas fickor när socialtjänsten inte kontrollerar att det är en godkänd andrahandsuthyrning eller om det är laglig nivå på hyran. Polisen vittnar om att den organiserade brottsligheten tjänar stora pengar på handel med hyreskontrakt och svartuthyrning.

Det är dels en fråga om social hållbarhet på hyresmarknaden. Människor har rätt till anständiga och trygga boendevillkor. Men det är också en fråga om ansvarsfull hantering av skattemedel i form av försörjningsstöd och andra bidrag. Med dagens valhänta agerande från myndigheterna fungerar inte den nya lagen mot svartuthyrning som tänkt.

– Pettersson säger att på område efter område är myndigheterna oansvariga med skattemedel och bidrag och därmed bidrar myndigheterna till bortalagets kriminalitet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Myndigheterna måste ta sitt ansvar mot svartuthyrning

 1. I Rinkeby finns hundratals lägenheter i andra och tredje hand. Skulle kommunen kolla kunde de lossa massor med lägenheter.

  • I Rinkeby och Tensta bodde mina bekanta i lägenheter vars lägenhetssinnehavare bodde i Somalia året runt… Sådana lägenheter hyrdes ut billigt ca 6000 kr/för trerummare eftersom det är andå soc som betalar…

   • Såg en annons på Marketplace gällande flera lägenheter på förorter i Stockholm. Andrahands uthyrning. Annonsen försvann. Troligen var det ett försök till bedrägeri.

 2. Svenska politiker i regeringsställning tror att problemet är löst i och med att en ny lag är klar.
  Kontroll och uppföljning är inte lika viktigt.
  Plakatpolitik är vad vi har fått, därför att väljarna trott sig ha gjort rätt val.

 3. Myndigheter bör besöka moskéer och kolla över de riktiga skilsmässor, där familjer tillåts två lägenheter. Den ena hyrs ut i andra och tredje hand.
  De vågar inte.

 4. De som hyr av bidragstagarna är tvungna att leta efter folkbokföringsadresser någon annanstans dvs att bryta mot folkbokföringslagen som säger att man ska vara folkbokförd där man bor…
  Och den lagen från 2019 är egentligen inte så bra eftersom ”de redan utsatta människor” erbjöds inga alternativ till boende…
  Ok, om de inte hyr från de som hyr ut svart var någonstans ska de bo?
  Och jag menar först och främst de (riktiga) arbetskraftsinvandrare som jobbar och har inkomst men har kort tid i bostadsköer och har inte skapat än till kontantinsats för att köpa…

 5. Så länge man tillåter att 1 socialbidragstagare disponerar 2- eller 3-rumslägenheter blir det svartuthyrning…
  Känner en massa personer som har några rum över att hyra ut… svart självklart… annans betalar inte soc hyran om någon annan än socialbidragstagaren ska vara folkbokförd där…
  Tvångsförflytta bidragstagarna till ett rummare istället så blir svartuthyrning mycket mindre

Kommentera