Albaner åtalas efter rekordbeslag av kokain

BROTTSLIGHET. Det var den 20 mars i år som Tullverket slog till mot fartyget Andermatt som anlänt från staden Barranquilla i Colombia dagen innan.

Fartyget Andermatt vid ett annat tillfälle

På plats i Uddevalla hamn greps tre personer på bar gärning när de hämtade drygt 60 kilo kokain, som låg gömt i lasten. Männen åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Över 60 kilo kokain är ett av de största beslagen som gjorts i Uddevalla, säger Gill Eriksson biträdande chef för tullkriminalenheten på Tullverket i Göteborg.

Men vid gripandet skulle myndigheterna hitta ett trumfkort i utredningen. En av de misstänkta männen bar en kroppskamera – som i detalj visar hur de går ombord fartyget och gräver fram narkotikan.

– Pettersson säger att det verkar vara smarta grabbar som filmar sina egen brottslighet.

För övrigt skriver SVT om tillslaget utan att ange att de gripna och åtalade är albanska medborgare.

Uddevalla Tingsrätt Målnummer B 820-20

 • Vivjon Ruci, född 1996, albansk medborgare med tolkbehov på albanska
 • Gentjano Tefaj, född 1987, albansk medborgare, tolkbehov på albananska
 • Gjergj Margjini, född 1987, albansk medborgare, tolkbehov på albanska

SVT skriver att man inte namnger eller publicerar information om brottslingar ”Om brottet är särskilt allvarligt och allmänintresset mycket stort”. Anser SVT att ”synnerligen grov narkotikabrottslighet” inte är tillräckligt grovt eller att det saknas allmänintresse om vilka som smugglar narkotika till vårt land”

För synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling döms till fängelse i lägst sex och högst tio år.

År 2002 sa nuvarande justitieministern detta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Albaner åtalas efter rekordbeslag av kokain

 1. Albanien blir kanske snart ett EU-land! Är det något att se fram emot? Säkert gör nog den albanska maffian det i alla fall. Europeiska rådets ordförande höll ett tal i FN:s generalförsamling den 25:e september i år och sa då: ”Vi har just beslutat att inleda anslutningsförhandlingar med ytterligare två länder: Albanien och Republiken Nordmakedonien. Genom det östliga partnerskapet utvecklar vi våra förbindelser”… Redan för 18 år sedan beskrev ”The Irish Time” den albanska brottsligheten med att: ”Albaniens brottsproblem är ett stort hinder för EU-inträde…det beräknas att upp till 50 procent av Albaniens ekonomi är förknippad med olika olagliga aktiviteter, från människo och narkotikahandel till penningtvätt och handel med stulna bilar. Albanska gäng har spridit sina tentakler över hela Europa. Nu är det stora problemet droger. Handeln blir alltmer stor och sofistikerad. Den har blivit verkligt globaliserad. med kokain från Colombia och heroin från Afghanistan. Vid en EU-konferens talades om att välorganiserade Balkan-gäng utgör en allvarlig fara för Europa. EU:s kommissionär beskrev den organiserade brottsligheten som en cancer och varnade för att inget land borde få gå med i EU ”om vi inte är nöjda med deras arbete för att befria sina länder från denna ondska.”
  https://www.irishtimes.com/news/albania-s-crime-problem-a-huge-obstacle-to-eu-entry-1.1110436

 2. Synnerligen grov brottslighet är om en SD politiker klämmer en kompis på brösten.
  Inte att kulturberikare smugglar in 60 kilo kokain i landet.

  Man måste se rapporteringen i sammanhang. Vad är målet med rapporten.

Kommentera