Göran Persson äger bankaktier på Åland

EKONOMI & KORRUPTION. Tidigare statsministern och socialdemokraten Göran Persson som nu är Swedbanks styrelseordförande äger fler aktier i konkurrenten Ålandsbanken än vad han gör i Swedbank. Det är något som Aktiespararnas vd Joacim Olsson kritiserar eftersom det ger marknaden ”märkliga signaler”, uppger han för Dagens Industri.

Göran Persson. Foto Lena Dahlström, CC-licens

Persson innehav i Ålandsbanken är värt runt 6,1 miljoner kronor, medan innehavet i Swedbank värderas till omkring 3,6 miljoner kronor. Enligt Olsson kan det större innehavet i konkurrenten ytterst utgöra en intressekonflikt och uppmanar Persson att sälja aktierna.

Pettersson kanske är onödigt misstänksam men år 2006 skrev jag att socialdemokraterna hade kontakter på Åland och under den tid var Göran Persson var statsminister, då ägde socialdemokraterna (A-lotterierna) tillsammans med nykterhetsrörelsen Spero AB som samarbetade med Ålands Penningautomatförening (PAF) och det är inte så långt från PAF till Ålandsbanken, men det är bara en take.

Spero var tillsammans med Svenska Spel och Aktiebolaget Trav och galopp de enda bolag som hade tillstånd att bedriva spel på nätet. Spero har kritiserats kraftigt för att det inte står på deras lotter att överskottet går till socialdemokraterna och SSU.

 • TIDIGARE 2020-07-11. S tjänar miljoner på svaga och skuldsatta, år efter år, säljer de lotter på kredit

KORRUPTION. Ni har säkert sett att illegale invandraren född i Storbritannien, uppvuxen i Iran och nuvarande socialdemokraten samt socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi har infört nya skatter, begränsat insättningar och reklam, infört ett nytt licenssystem för alla spel, förutom ett. Nämligen socialdemokraternas. Han har 346 miljoner anledningar till det.

Ardalan Shekarabi (S) Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet. På regeringens hemsida under socialförsäkringsministerns presentation står ”De som varit med och byggt landet genom sitt arbete har lagt grunden för vår gemensamma välfärd. De har rätt till en trygg ålderdom. Därför är höjda pensioner min främsta prioritering.”

SSU, moralens högborg, drar in 163 miljoner på spel och de ”vuxna” S gör ytterligare 183 miljoner på att lura äldre och utsatta. S och SSU har större intäkter än alla Sveriges andra partier tillsammans.

Socialdemokraterna lurar på äldre dyra lottabonnemang som de inte har beställt. Och de är undantagna från alla regelverk som andra spelföretag tvingas följa

Kammarkollegiet

-Pettersson säger att det är obegripligt att sossarna får hålla, de får naturligtvis ordna spel men ska då följa samma regler som alla andra. Varför gjorde alliansen inget under sina åtta år vid makten. Varför påtalar partierna i riksdagen inte detta?

I Sverige är det olagligt att sälja lotter och spela på kredit, för alla utom S. Bilden från Kombi-lotteriets hemsida.
 • TIDIGARE 2019-09-04. S tjänar miljoner på skuldsatta, år efter år, säljer de lotter på kredit åt Sedelpressen

MYGEL. I februari 2006 skrev Pettersson en insändare om dubbelmoralen hos socialdemokraterna som förespråkade spelmonopol för staten men själva tjänade stora pengar på spel. Vi har även skrivit om att S tjänar 100 miljoner på unga utan kollektivavtal och att Socialdemokraterna bryter mot lagen när de säljer lotter.

Socialdemokraterna röda ros, färgad med pengar från…

Nu verkar det som Dagens Nyheter och Expressen har vaknat och rapporterar om att Socialdemokraterna och SSU driver ett av Sveriges största spelbolag, Kombispel som drivs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna.

Lotterna säljs med prenumerationer och betalas via faktura. På tre år har Kombispel och A-lotterierna ansökt om betalningsföreläggande 9.774 gånger, skriver Dagens Nyheter. I nästan 2000 fall har ärendet hamnat hos Kronofogden.

Omkring 700 personer som redan hade skulder hos Kronofogden har tillåtits att beställa lotter, skriver DN. Att spela på kredit är olagligt i Sverige, men A-lotterierna har ett undantag. Ulla Romild expert på spelmissbruk på Folkhälsomyndigheten tycker att S undantag från kreditförbudet bör tas bort.

– Lagen borde ändras, det tycker jag absolut. Det finns ingen anledning till att det ska gå att köpa lotter på kredit, säger hon till DN. Socialdemokraternas kassör säger till tidningen att fakturabetalningen inte är en kredit utan ett praktiskt sätt att betala.

De senaste tio åren har S fått in över 500 miljoner kronor på vinsten från verksamheten, skriver DN.

-Pettersson har många gånger sagt att socialdemokraterna tror att dubbelmoral betyder dubbelt så bra…

***

Sedelpressen, en insändare från 8 februari 2006.

Socialdemokraterna är inte nöjda med sina inkomster från de nuvarande spelen utan ansöker hos regeringen (d.v.s. sig själva) om att få driva nätpoker, tryggt ansvarstagande och säkert.

Spelmonopolets verkliga vinnare är det socialdemokratiska partiet SAP och SSU som äger A-lotteriet. A-lotterierna har en nyckelposition i försvaret av spelmonopolet, de har 22 anställda och ligger grannar med SAP:s partiexpedition.

A-lotterierna äger dessutom tillsammans med IOGT-NTO nätbolaget Spero. Spero är de enda som tillsammans med Svenska Spel och ATG fått tillstånd att bedriva spel på nätet.

Enligt Lotterilagen kan ideella föreningar, t ex folkrörelser, få tillstånd att anordna lotterier, undrar vem som skrivit den lagen.

Spero drivs av Åländska PAF (Ålands Penningautomatförening). Varför SAP samarbetar med ett utländskt spelbolag samtidigt som man vill förbjuda andra utländska aktörer är för mig obegripligt.

Tillsammans omsätter socialdemokraternas olika spel närmare 400 miljoner och ger ungefär 100 miljoner i vinst. SSU får c:a 75 % av sina inkomster från spel.

Inte att undra på att SAP och SSU är oroliga för framtiden om spelmonopolet faller.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Göran Persson äger bankaktier på Åland

 1. Jag ville bli kund hos Ålandsbanken. Man måste ha en inkomst på 50 tusen minimum per månad för att få bli kund!

 2. göran”Plundraren”persson
  Citat:
  ”Den som är satt i skuld är icke fri”

  Tömde pensionskassan på 256 miljarder med löfte om att ” varje krona skulle återbetalas”.

  Rensade Sagerska palatset på allt allt av värde betalade endast en symbol summa av det reella värdet.

  Arbets och skatteslavarnas svett och blod får betala IGEN å IGEN!

  Sossar=maffiapolitiker

 3. Märkligt när du skriver om detta A-Lotteri,just nu !
  För några veckor sedan ringde min telefon (vilket är väldans ovanligt) på kvällen. En glad röst förklarade att han gärna ville sälja just sådan lott till Stenbock !!
  Förklarade vänligt för denne ackvisitör att han måste ha ringt fel. ;)Förklarade därpå att jag hatar allt vad Socialism heter,och önskade honom bättre tur framöver.
  Hade ju nästan glömt att det finns,eller fanns kvar dessa Rödas försök till lurendrejeri.

 4. Swedbank är väl bara sosseriets försök att leka bank och ropa på statligt stöd när leken gått åt skogen. Det ä ju inte ens nära en seriös verksamhet.

 5. Mikael Willgert sammanfattar Sveriges problem på ett tydligt och förtroendeingivande sätt: [11 min]

 6. Minns den fete fackpampen från 70 talet som var på tapeten gällande sossar. Minns hur han utnyttjade varje situation med dyra resor mm. Vad hette han ?
  Tjock mage och en cigarr i käften?

 7. Han började med att samla tomflaskor och kanske slutar som miljardär. Leve socialismen leve friheten brukar man sjunga. Han kan ju inte äta sig mer än mätt och aldrig vara i två rum på samma gång.

 8. Vill minnas att han gjorde sken av
  att han var genuin socialist?

  – Men skenet kanske bedrar ?

  Politiker behöver inte tala sanning!

  • Han är en genuin socialist. Socialister vill alltid att alla regler och lagar ska gälla alla andra förutom dem.

Kommentera