Stäng

Serverhallen slukar lika mycket el som ett halvt kärnkraftverk producerar

ENERGI & FÖRETAG. När Google, Amazon och Facebook etablerar serverhallar riskerar Sverige att få allvarliga problem med elkapaciteten som följd, rapporterar Aftonbladet. Sverige riskerar elbrist och i en ny rapport pekas nätjättarnas serverhallar ut.

Facebook Serverhall, en sådan här hall drar som ett halvt kärnkraftverk producerar och det planeras många medan kärnkraftverken stängs. Foto: Tortap

En tidigare okänd lista visar att flera av de internationella tech-bolagen planerar serverhallar som drar omkring 500 MW – nästan dubbelt så mycket el som hela Uppsala förbrukar.

– Det är i storleksordningen ett halvt kärnkraftverk, säger Lennart Söder, professor i elkraft på KTH, Kungliga tekniska högskolan.

Svenska kraftnät har beviljat ansökningar om 1 322 megawatt för etablering av serverarhallar sedan 2015 och totalt finns det inneliggande ansökningar på 2 015 megawatt.

En av de godkända serverhallarna drar 500 megawatt el – vilket är nästan dubbelt så mycket el som Uppsala förbrukar. En annan aktör har fått klartecken för 461 megawatt.

Steget Efter

– Pettersson är ingen expert på el och energiförbrukning eller överföringen av denna men jag vet att dessa jättebolag inte kommer att bidra till att öka sysselsättningen i Sverige, tvärtom när de anställer en försvinner 2-3 på annat håll. Nätjättarna kommer också att göra allt för att slippa betala skatt i Sverige. Det som händer är att det blir högre elpriser för allmänheten och den vanliga industrin, nätjättarna har förhandlat till sig låga fasta priser på långtidskontrakt, lägre skatteintäkter totalt och färre arbetstillfällen och de som blir, där kommer inte facket ha något att säga till om.

Ansvarig är energiminister Anders Ygeman som fick sparken som inrikesminister eftersom han var en fara för rikets säkerhet.

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

41 reaktioner på “Serverhallen slukar lika mycket el som ett halvt kärnkraftverk producerar

 1. Att en nolla som Drygman kan bli en minister visar bara på att landet har mer än stora problem.
  När elbristen även stänger serverhallarna så molnet släcks ner då kommer folk att vakna och undra var alla bilder och annat tagit vägen, där finns inga backupp.
  När jag påtalar att vindkraft ger bara el när det blåser, får jag till svar bygg fler vindkraftverk.
  Tänkandet verkar upphört hos stor grupp av individer.

  1. Tro mig, det mesta är genetik, dvs medfött. De flesta har aldrig kunnat tänka. Därav leder likaröstdemokratin alltid till dumskallarnas diktatur. Och de absolut flesta av dem kommer aldrig förstå att deras medbestämmande drabbar även dem.

 2. Inga problem. Vi har ju vindkraften när det blåser och solpaneler när solen skiner. Sen har vi ju oljekraftverket i Karlshamn också. Övrig tid får det väl stå stilla. Bra va ? 😄😄😄😄

 3. När statens förlängda arms kontrollorganisationer och företag slösar energi är det inte fråga om miljön INTE! Dessutom är de indirekt subventionerade av skattebetalarna i form av en bråkdel i El-skatt jämfört med enskilda medborgare.

  Miljöbluff (CO2) , Massinvandringskatastrof och Coronahysteri!

  TRE masspsykoser samtidigt!

 4. En bättre jämförelse hade varit antal vindkraftverk eftersom det är vad vi tydligen ska satsa på framöver.

 5. Hur är det möjligt att Sverige har så otroligt dåliga politiker? De kan verkligen ingenting annat än att ljuga.

 6. Kan tänka mig att jordens flesta länder har tackat nej till dessa ”hallar”…
  Inte minst p.g.a. deras sååå elkrävande verksamhet. Lägg därtill hur deras rörelser orsakar allt färre arbetsplatser. De som gynnas är de stora världs-omfattade nät-försäljningsbagen…. I huvudsak hemmahörande i USA !!
  Bara ett land hade så efterblivna idioter som beslutade säga,ja tack !
  Abzurdistan åter i all sin skepnad !!

  1. Från dessa hallar ska man dessutom censurera det fria ordet. Morgan är nöjd att ha det på hemmaplan. Ända tills vi får en blackout i elnätet; då vaknar folket och Ygeman får handgripligen lära sig skillnaden mellan effekt och energi.

   Det står säkert i avtalet att elavbrotten får inte drabba serverhallarna. Det drabbar svensk industri och Svensson på alla sätt. Särskilt i Sydsverige.

  1. Skulle vilja påstå det gäller alla partier på vänsterhalvan.

   Och en bättre jämförelse hade varit antal vindkraftverk istället för kärnkraftverk eftersom det är det vi ska satsa på framöver.

 7. ”när de anställer en försvinner 2-3 på annat håll” Analysen bakom det påståendet vore intressant att se. Om Facebook bygger en datorhall och anställer 10 fastighetsskötare och tekniker så har jag svårt att se vilka 20-30 som blir arbetslösa på annat håll. Vilka skulle det vara? De som jobbat med sociala medier innan de blev internetbaserade? 😀

  Med Amazon går det att tänka sig att fler handlar på nätet och handelsanställda får gå. Detta är samma utveckling som skett under hela industriella revolutionen, t.ex. när latrinbärare ersattes med mer effektiva automatiska avlopp.

  1. Sture:
   Vet inte var i Abzurdien du är bosatt.
   Själv bor Stenbock i Helsingborg som du borde besöka. Här sitter en mängd M+MP styrande,som vanligt påhejade av C+FP… Stadens centrum består av allt färre butiker. Även de stora kedjorna stänger ner och flyttar bort.
   I stället skapas en form av ”Medelhavslandskap” typ gamla Rom m.fl. Italiensk/franska präglingar.
   Utan att veta tror jag mig se att de önskar omvandla den lilla staden till en Biotop !!
   Vad har då detta med ”hallarna” att göra ?
   Jo, befolkningen tvingas sitta hemma och köpa från nätet, Andra besvärar sig inte åka iväg till ytterområden,för att handla.De äldre blir de som vanligt största förlorarna.
   Här uppstår då en stor arbetslöshet bland framför allt kvinnorna !!
   Allt just av den anledning som du nämner ”automatisering”…

   1. Utflyttning av butiker från stadskärnor har pågått länge och i hela västvärlden. Det har med logistik och effektivitet att göra. Näthandel drivs på av samma orsaker. Du får nog inse att du inte kan tvinga folk att betala extra för ineffektiv handel i något gatuhörn. Verkligheten är inte din starka sida. Arbetslöshet är inte högre bland kvinnor och sysselsättningsgrader är inte lägre. Vill du se arbetslöshet kan du bege dig till Medelhavsländerna med just många små och ineffektiva butiker.

  2. Tidigare var det vanligare att företag och ibland privatpersoner hade sin egen IT-infrastruktur, med servrar, programvaror och nätverksresurser som behövde sin egen lokal eller ett serverrum och naturligtvis fstighetskötare.

   De senaste tio åren har vi fått företag som erbjuder detta i det som kallas molnet, företag som Amazon, Alibaba eller Google.

   I stället för att lagra dina semesterbilder på en lokal dator, kan du låta din iPhone automatiskt spara dem i Apples datacenter genom molntjänsten iCloud. Molnet är ett gemensamt serverrum och lagringsplats som du delar med många andra och där du hyr den kapacitet som du behöver, istället för att äga utrustningen själv.

   Utan att veta eller vara specialist tror jag det blir betydligt färre jobb med dessa gigantiska serverhallar, även om ett av regeringens argument var fler arbetstillfällen.

   1. OK, ”molnet” som företag som Amazon och Microsoft levererar (Facebook gör något helt annat) gör att mindre effektiva lösningar konkurreras bort. Företag behöver då färre IT-tekniker anställda på plats. Så är det men så har det också varit hela industriella revolutionen. Latrinbärare försvann när avloppen automatiserades. Enkla jobb på skatteverket försvann när e-deklarationerna infördes. Om detta vore ”skadligt” så måste vi omedelbart återgå till att leva som bushfolket i Kalahari, utan någon teknologi.

   2. Det är en del av utvecklingen, men denna utvecklingen borde inte ske med subventioner på bland annat el av tokiga och naiva politiker.

    Nätjättarna har fått mångmiljon stöd, slussar vinsterna vidare till skatteparadis.

    En villaägare eller småföretagare i Sverige betalar 90 gånger högre elskatt än vad några av världens rikaste företag får betala.

    Google drar in 5,5 miljarder kronor om året – men bara redovisar 630 miljoner kronor i Sverige.

    Jättarna är effektiva för att andra betalar.

   3. Enig om subventioner. Jag tror att vad kommuner ser när de anlägger industritomter och lockar företag att de binder fast skatteintäkter långsiktigt i kommunen. Detta kan de mycket väl ha rätt i. Skatt på arbete är skyhög och vad de lever på. Företagsbeskattning går till staten och en serverhall kommer aldrig ge vinst i Sverige då ägaren inte pytsar in mer pengar än till drift och löner.

 8. Jag tror att kraven på allt snabbare hårdvara, har fått energiförbrukningen att komma i skymundan.

  Även om det inte gäller PC servrar, så har utvecklingen inom spelindustrin krävt allt snabbare datorer, utan någon större hänsyn till värmeutvecklingen.

  Ingen riktig gamer funderar väl på att det behövs en gigantisk kylare till CPU’n, grafikkorten, eller vattenkylning. Ju större desto bättre. Dom får tom beröm, när dom bygger maskiner som slukar energi, med kylning som slukar ännu mer. Bara det blir några fler fps. Jag tycker inte om den utvecklingen.

  Om dom kunde bygga serverhallar med mindre energiförbrukning, så skulle dom naturligtvis göra det. Dom lär ju producera mycket värme, som kostar energi att få bort. Det skulle förvåna mig om inte kylningen drar mer energi än servrarna.

  Teknologin finns nog att förbättra detta, men fokus ligger på privatmarknaden.

  Detta är vad jag tror, naturligtvis så kan jag ha fel, och orsakerna kan vara flera.

  1. Dom får ha ett väldigt stort tak om dom skall sätta upp 500 vindkraftverk!

   Det heter Pågen AB.

   Limpa är ett bröd.

   1. Vad du är tråkig. Ditt svar tillförde inte mitt inlägg det allra lilla minsta. Är du skåning?

 9. Mp har vinkraft o solceller så var inte oroliga….
  Mupparna vet vad gör tror dom…
  Obildade individer…
  Sorlligt att dom kan sitta i regeringen
  Ponnsan
  AFS

  1. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) ljög på twitter om att rostskador (som redan åtgärdats) fanns på Ringhals 2 för att sedan med en knapp röstövervikt i riksdagen få igenom stängning av kärnkraftverken Ringhals 1 och Ringhals 2.

   Granskning av statsrådet Anders Ygemans uttalande om skador på Ringhals
   KU-anmälan 2019/20:28 (1142-2019/20) av Jan Ericson (M)

   Jan Ericson
   Riksdagsledamot (M)
   2020-01-28
   Dnr 1142-2019/20

   Statsrådet Anders Ygemans uttalanden om skador på Ringhals

   I två inlägg på twitter, den 17 december och 29 december 2019 påstår statsrådet Anders Ygeman att ”rost påträffats i reaktorinneslutningen” vilket han menar motiverar avveckling av Ringhals 1 och 2. De två twitterinläggen illustreras med foton av de påstådda rostskadorna:

   Läs mer på länkarna nedan:

   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/ku-anmalan/granskning-av-statsradet-anders-ygemans-uttalande_H7A1dnr1142

   Delcitat

   De aktuella korrosionsskadorna fanns i reaktorn Ringhals 2, och de åtgärdades åren 2015-16.
   Man tog då bort betongtäckningen av de aktuella bottenplåtarna och åtgärdade
   korrosionsangreppen varefter man tillfogade ett nytt täckte av betong över plåtarna Sedan
   dess har inte plåtarna varit frilagda och därför inte heller möjliga att fotografera. Efter
   reparationen fick reaktor 2 tillstånd att återstartas.
   Processen kring reparationen styrks av bifogad sammanställning gjord av Malin Söderlind,
   frilanskommunikatör på Ringhals (bilaga l), samt av den utomstående energiexperten Torsten Dilot, inlägg på LinkedIN 2019 (bilaga 2).
   Reparationen och villkoren för återstarten styrks av en skrivelse från Strålsäkerhetsmyndigheten:

   https://www. stralsakerhetsmvndigheten. se/press/nvheter/2018/sa-granskade-myndighetenrinehals-ansokan-att-aterstarta-r2-efter-bottenDlatsi-eoarationer/

   Ygeman har alltså offentligt använt gamla bilder som tagits före reparationen av korrosionsskadorna till stöd för påståendet att det idag finns korrosionsskador på reaktor två.

   Detta är vilseledande och har haft betydelse i den allmänna diskussionen och den politiska debatten kring frågan.
   Konstitutionsutskottet, KU, har i ett flertal ärenden behövt framhålla vikten av att statsråds uttalanden ska vara korrekta.

   Slut delcitat

 10. Miljonstöden och el-rabatten på 97 procent har gett få jobb och lite skatteintäkter skriver AB.

  1. Få jobb, ja.
   Men regeringen har full kontroll på vad vi skriver på facebook. Det är värt massor 🌹

 11. Undrar om inte det vore bättre att anlita kunnigt folk som utredare för etableringar, istället för gamla partikompisar.
  Tänka sig, får inte den utomordentliga regeringen fram ström då blir vi dömda i US of A domstolar till svindlande belopp, då gäller att de som blir lönsamma lite senare anstränger sig lite extra.

 12. En sak är ju helt säker: vid el-ransonering är det inte serverhallarna som får ta del av mörkläggningen utan vanliga hushåll (vanliga hushåll = svenska hushåll) Områden ”dit glassbilen inte kör” är inte vanliga hushåll och förmodligen skulle det bli upplopp med oanade konsekvenser om elen skulle ransoneras där. Någon gång kommer det en hård, kall vinter där detta kommer att slå hårt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: