Stäng

Pensionssystemet är riggat

PENSIONER. Pensionssystemet uppfyller inte sitt syfte att leverera ekonomisk trygghet för pensionärer. Det säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Svenska Dagbladet i ett svar på kritiken från Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

Socialdemokraternas valaffisch 1957.

Då tillägget finansieras med statsbudgeten frångår man idén om ett pensionssystem som står fritt från politiken, har Settergren tidigare sagt till SvD.

De som arbetar till 66 år istället för 65 år riskerar att förlora hela höjningen av pensionen som det innebär genom uteblivet tillägg. Det är en av sakerna som får Settergren att förkasta förslaget som ”inte hållbart”.

Ardalan Shekarabi (S) säger till tidningen att han är medveten om effekten men att regeringen vägt för- och nackdelar med det nya förslaget. – Det finns ett allvarligt problem, systemet är riggat för höginkomsttagare medan låginkomsttagare missgynnats, säger Shekarabi (S).

-Pettersson undrar hur Ardalan Shekarabi (S) tänker. Sedan folkomröstningen om pensioner 1957 har socialdemokraterna haft möjlighet att ordna vettiga pensioner åt de sämst ställda men ändå är det en ständig fråga på grund av att S prioriterar annat.

För högavlönade riksdagsledamöter är det dock skapligt ordnat. Ledamöternas eget tjänstepensionssystem säger att full pension tjänas in på 30 år och att pension kan tas ut från 61 års ålder plus en massa andra orimliga förmåner.

Det är helt orimligt. Beslutsfattare måste leva som de lär.

Ardalan Shekarabi (S) Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Pensionssystemet är riggat

 1. Regeringarna mellan åren 1994 – 2006 styrda av de socialdemokratiska statsministrarna Ingvar Carlsson och efterträdaren Göran Persson samt …

  …. därefter Alliansregeringarna under åren 2007 – 2014 styrda av moderaternas statsminister Fredrik Reinfeldt bär alla ett mycket tungt ansvar för pensionssystemens förfall i Sverige och skriande brist på pengar. Läs gärna hela debattinlägget på länken nedan till Aftonbladet.

  Maktens 60-talister offrar pensionärerna (Publicerad 23 febr. 2010)

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/WL6qvL/maktens-60-talister-offrar-pensionarerna

  Socialdemokraten Stefan Löfvens DÖ- och JÖK-regeringar åren 2014 – 2020 har trots en brinnande högkonjunktur under större delen av maktinnehavet inte heller förmått att rätta till de ödesdigra grundproblemen d v s den stora bristen på pengar i pensionsfonderna.

  Varken Annika Strandhäll (S) som socialförsäkringsminister åren 2014 – 2017 eller nuvarande socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har trots en massa fagra löften lyckats åstadkomma något fruktbart för att rädda en stora delar av Sveriges pensionärer ur deras bottenlösa misär.

  Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) ”glömde” att nämna den s k ”pensionsbromsen” som finns inbyggd i Sveriges pensionssystem och slår till när landets ekonomin går sämre.

  Bromsen har redan slagit till åren 2010 (minus 3,0%), 2011 (minus 4,3%) och 2014 (minus 2,7) som framgår i diagrammet nedan där de orangefärgade staplarna pekar nedåt.

  https://www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press/pressrum/pensionsalder-2014-samt-majprognosen-for-inkomstpension-och-pensionsrelaterade-formaner/_jcr_content/blog-news-press-main-par/image.pmadaptive.full.medium.jpg

  Staplarna som pekar uppåt åren 2012-2013 och 2015-2019 har inte nått tillräcklig höjd för att kompensera för pensionsbortfallet som inträffade under de tre minusåren.

  Under hela perioden 2002-2019 har löntagarna som arbetat legat på plus och då särskilt åren 2007- 2019 när de drog fördel av Alliansens fem jobbskatteavdrag, vilka Löfvens DÖ- och JÖK-regeringar inte ändrade på trots heliga löften att göra så i valrörelserna 2014 och 2018.

  Pensionsbromsåren 2010, 2011 och 2014 kan ju eventuellt ha uppkommit därför att ”pensionsräddarna” då tagit ut några sabbatsår och därmed inte levererat in nödvändiga påfyllningar av pengar till de allmänna pensionsfonderna.

  Jag läste tidigare i år följande på SVT Text:

  Citat

  106 SVT Text Måndag 01 jun 2020
  INRIKES PUBLICERAD 1 JUNI

  Corona drar ner inkomstpensionerna

  Inkomstpensionen kommer att minska med
  1,5 procent nästa år, beräknar
  Pensionsmyndigheten. De som har låg
  pension kommer påverkas mest.

  För de flesta utgör inkomstpensionen
  den största delen av pensionen.
  -Coronakrisen har gjort att inkomstut-
  vecklingen i Sverige är i princip
  noll, säger Ole Settergren,
  analyschef på Pensionsmyndigheten.

  De med den svagaste ekonomin eller de
  med hög pension påverkas inte lika
  mycket som de som har en ganska låg
  pension. Detta då de med svag ekonomi
  bl.a. kompenseras med garantipension.

  Slut citat

 2. Pensionärerna får ju precis det som de själva har röstat för hela sina liv. Politikerna levererar som om de vore UPS.

 3. Han gör en ”socialdemokratisk” värdering!

  Han missar det verkliga värderingen:

  – att objudna ”inällare” har mycket högre bidrag än vad
  pensionärer kan få!

  Jämför alla bidrag till islam- anknutna utbetalningar!

  – men LÄS först kontraktet som socialdemokraterna
  skrev med muslimerna 1999!

  Där sålde ”S” Sverige till muslimerna!

  => det största LANDSFÖRRÄDERIET mot Sverige
  i modern tid !

  Detta är ALLVARLIGT för dig, dina närmaste, det du
  arbetet för, det du lever för och för Vårt Fosterland!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: