Svensk medborgare återvandrar och blir ny premiärminister i Somalia

President Mohamed Abdullahi Mohamed, som står bakom utnämningen, har höga förväntningar på sin tilltänkte regeringschef, den svenska medborgaren – Mohamed Hussein Roble.

Mohamed Hussein Roble. Pressbild

President Mohamed Abdullahi Mohamed uppmanar Roble att “omedelbart bilda en duglig regering som kan leda landet mot val och göra ordentliga ansträngningar för att befästa säkerhetsframsteg, återuppbygga de väpnade styrkorna, utveckla infrastrukturen och bygga ut grundläggande samhällsservice”, enligt BBC.

Roble väntas senare godkännas i en omröstning i parlamentet. Han ersätter då Hassan Ali Khaire, som avsattes i en misstroendeomröstning i juli.

Roble beskrivs som ett nytt namn i landets politik. Han har tidigare bland annat arbetat för FN-organet ILO (International Labour Organization).

Roble är också svensk medborgare. Han kom till Sverige 1992, i början av inbördeskriget i Somalia. Roble blev svensk medborgare knappt fem år senare. År 2000 tog han en masterexamen i miljöteknik och hållbar infrastruktur på KTH i Stockholm. Sitt examensarbete skrev han inom grundvattenkemi, om vattenledningsverk i Kalmar.

Den tidigare premiärministern avsattes efter meningsskiljaktigheter med presidenten om huruvida valet, som är planerat till nästa år, skulle skjutas upp eller inte. Khaire insisterade på att det borde hållas på utsatt tid och avsättandet av honom kritiserades av EU.

I en överenskommelse mellan presidenten och regionala ledare har man presenterat en plan för kommande val, men löftet om ett val enligt principen en person, en röst uteblir. I stället kommer antalet delegater, representanter för klanerna, som får vara med och rösta fram ledamöter till parlamentet att utökas.

Somalia har inte haft något fritt och demokratiskt val sedan inbördeskriget utbröt 1991. Samtidigt har landet gjort framsteg de senaste åren. Fredsbevarande styrkor från Afrikanska unionen har sedan 2017 hjälpt till att ta tillbaka kontrollen över stora delar av landet från väpnade extremister. Det har gett utrymme för ett skört bygge av statliga institutioner samtidigt som många unga somalier utomlands valt att återvända hem för att delta i uppbyggandet av landet.

-Pettersson önskar premiärminister Roble lycka till på sitt nya jobb och hoppas att Somalias premiärminister avsäger sig sitt svenska medborgarskap och att Robles alla landsmän i Sverige återvänder till sitt rika och vackra hemland…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Svensk medborgare återvandrar och blir ny premiärminister i Somalia

 1. Kommer Sverige att fortsätta försörja honom. Vilka bidrag får han insatt på sitt konto och som det går att hämta ut i Somalia. Visserligen läste jag att hans namn inte längre finns med i de svenska myndigheternas papper. Men det är väl inte okänt att många som varit och fortfarande är i Sverige har många namn och ID att välja bland. Ett namn till varje myndighet så ordnar det sig. Ingen kollar det ändå. Det är bara infödda Svenskar som kontrolleras noga så att dom inte får ut något som dom har rätt till.

 2. Han får väl behålla alla bidrag från Sverige!

  Han får väl behålla lägenheten så att han ka hyra ut den till 50 st andra ”flyktingar ”!

  Socialdemokraternas/LANDSFÖRRÄDARNAS
  kontrakt med muslimerna gäller ju ännu!

  • Lyckönskningar till landet och hoppas att han lyckas att skapa fred och stabilitet. Teknisk kunnande har han och hoppas att hans landsmän förstår att deras framtid är hemma och inte borta.

 3. Säga upp sitt svenska medborgarskap?
  Inte en chans. Han söker nog bidrag på samma sätt som den Afghanske politikern med svenskt medborgarskap.

 4. Utmärkt, då kan vi skicka tillbaka resten av somalierna också. Återkalla PUT och medborgarskap först.

 5. Problemet där som i andra delar av världen är att du måste själv bidraga med något för att kunna få något. Det förhållandet gäller inte i Absurdistan så då är det bättre där.

Kommentera