Aron Flam har rätt att sprida boken ”Det här är en svensk tiger” i väntan på dom

YTTRANDFRIHET. Komikern och författaren Aron Flam har rätt att trycka och sprida boken ”Det här är en svensk tiger” i väntan på slutgiltig dom. Beredskapsmuseet, som har anmält Aron Flam för upphovsrättsbrott, hade yrkat på att boken inte skulle få spridas eller tryckas i fler exemplar i väntan på dom.

“Patent- och marknadsdomstolen avslog begäran med motiveringen att stiftelsen (museet) inte uppfyllt kravet att ställa säkerhet för den skada som ett vitesförbud skulle kunna medföra för den tilltalade”, heter det i ett uttalande från rätten.

Museet har erbjudit komikern en krona i säkerhet med resursbrist som motivering, något som rätten underkänner. Det finns inga skäl som “motiverar att stiftelsen befrias från kravet att ställa säkerhet”.

Aron Flam är åtalad för upphovsrättsbrott efter att han på omslaget till sin bok parafraserat symbolen “En svensk tiger”, som användes i en vaksamhetskampanj under andra världskriget. På framsidan till Flams bok gör tigern en Hitlerhälsning och bär hakkorsbindel.

Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till symbolen, anmälde komikern för upphovsrättsbrott. Huvudförhandling i målet är planerad att hållas den 24 september.

I juni beslagtog åklagarmyndigheten den tredje upplagan av boken på 2 282 exemplar, men beslutet kom senare att hävas.

-Pettersson säger att Beredskapsmuseet är ett missvisande namn. Det är ett privatägt företag, där ägaren heter Marie Andrée och hon har en lång historia av rättshaverism bakom sig. Damen hamnar gång på gång i konflikter med folk och driver rättsprocesser för att tjäna pengar.

Hon är dessutom sin egen advokat och behöver inte betala den timpenningen andra betalar.

 • TIDIGARE 2020-08-13. Aron Flam får upprättelse – domstol häver beslaget

YTTRANDEFRIHET. Polisens beslag på 2.282 exemplar av Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” hävs av Patent- och marknadsöverdomstolen, rapporterar flera medier. Troligtvis kommer åtalet mot komikern att läggas ner, enligt Aron Flams försvarare Monique Wadsted.

– Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta, säger Wadsten i ett uttalande.

Hon kallar domstolens besked ”en upprättelse” för sin klient och en ”reprimand” till åklagaren. Aron Flam har åtalats för upphovsrättsbrott för omslaget till boken.

-Pettersson säger som…

Bild från Siobhan
 • TIDIGARE 2020-07-20. Åtalet mot Aron Flam är en parodi på rättvisa…

PARODI & YTTRANDEFRIHET. Komikern Aron Flam står åtalad för upphovsrättsbrott efter att omslaget på hans bok ska vara för lik Bertil Almqvist verk “En svensk tiger”. Omslaget pryds av en blå-gul tiger med hakkorsbindel och den gör en nazisthälsning. En parodi menar Flam. Upphovsrättsbrott menar Beredskapsmuseet som är ett privatföretag. 

Flam svarar nu på åtalet med ett nytt omslag på boken. Fortfarande en blå-gul tiger men denna gången är den iklädd fångdräkt, davidsstjärna och har en boja runt ena baktassen. I två olika versioner av boken står det även ”Det här är en svensk brottsling” respektive ”Free the tiger”, enligt GP.

-Pettersson säger att komikern i det är fallet är åklagaren som gör parodi på rättvisan. Dessutom tror jag socialdemokraterna är rädda för att boken innehåller vad som hände under andra världskriget. Det var inte vad S sa att de gjorde utan vad de gjorde på riktigt.

Jag hoppas inte en svensk tiger när yttrandefriheten är hotad.

 • TIDIGARE 2020-07-17. Åtal i ärende om upphovsrättsbrott

DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET. I dag fredag 17 juli har en person åtalats vid Stockholms tingsrätt för att med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten i ett ärende som handlar om verket ”En svensk tiger”. Två personer som har varit misstänkta avskrivs från utredningen.

Ärendet handlar om boken “Det här är en svensk tiger” där författaren olovligen använt sig av den upphovsrättsskyddade bilden “En svensk tiger” på omslaget. Vid en husrannsakan tidigare i somras togs den tredje upplagan i beslag.

– Målsäganden, tillika upphovsrättsinnehavaren, har polisanmält att intrång skett i verket En svensk tiger. Upphovsrättsinnehavaren har dessutom flera gånger framfört till den åtalade att han begått intrång i upphovsrätten. Den åtalade har förnekat brott och invänt att han haft rätt att använda verket i satirsyfte, säger David Ludvigsson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på Åklagarmyndigheten.

I ärendet står två intressen mot varandra. Det är dels upphovsrätten, som är upphovsrättsinnehavarens rätt att fritt och ostört få disponera sitt verk, dels yttrandefriheten, som handlar om rätten att uttrycka sig fritt.

– Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt. Nu får domstolen göra den slutliga avvägningen mellan de motstående intressena i det här konkreta ärendet, säger kammaråklagare David Ludvigsson.

– Det handlar inte om censur av själva innehållet i boken. Det är bokens omslagsbild som jag menar innebär brott mot upphovsrätten till verket En svensk tiger. Eftersom omslaget hänger ihop med själva boken, och inte kan separeras från den, så har böckerna beslagtagits, säger kammaråklagare David Ludvigsson.

Första och andra upplagan (på totalt knappt 5 000 böcker) har tryckts och försålts. Det är tredje upplagan (på drygt 2 000 böcker) som beslagtagits och yrkas förverkad i åtalet. Domstolen bestämmer om förverkande ska ske. Om förverkandeyrkandet ogillas får den åtalade tillbaka böckerna.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 7348–20.

Åklagaren är inte tillgänglig för media. När något nytt finns att meddela i ärendet sker det via pressmeddelande.

Åtalet gäller följande
Verket ”En svensk tiger” består av en blågul-randig tiger samt orden ”En svensk tiger”. Verket skapades av Bertil Almqvist. Efter hans död är numera Stiftelsen Beredskapsmuseet innehavare av upphovsrätten till verket. Stiftelsen är målsägande i detta ärende och har gjort en polisanmälan om att intrång skett i upphovsrätten till verket.

Under tiden oktober 2017 till maj 2020 har den åtalade olovligen publicerat bilder av verket “En svensk tiger” på olika forum på internet. Bilderna har både avsett verket i ursprungligt skick, men också i ändrat skick. Ändringarna har främst bestått i att verket försetts med hakkors-bindel och Sieg-Heil-hälsning. Den åtalade har dessutom olovligen låtit trycka och sälja boken ”Det här är en svensk tiger”. På bokens omslag har verket avbildats i ändrat skick (dvs med hakkors-bindel och Sieg Heil-hälsning). Genom bilderna på internet och boken har den åtalade olovligen gjort verket tillgängligt för allmänheten.

-Om detta åtal tycker Pettersson…

 • TIDIGARE 2020-06-12 Det osar 1930-tal, makten beslagtar judiska tillgångar i Sverige…

DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET. Aron Flam är född 1978 i Bergshamra, Solna, och är ståuppkomiker, skribent, manusförfattare, debattör och skådespelare. Nu har Aron Flam fått alla exemplar av sin senaste bok beslagtagna i en polisrazzia. Det berättar han på Twitter.

Det är boken “Det här är en svensk tiger”, en bok som riktar skarp kritik mot Socialdemokraterna och socialdemokratin, som blivit föremål för rättsväsendets intresse. Vid ett polistillslag igår togs samtliga exemplar av boken i beslag.

En svensk tiger är en bild som skapades av Bertil Almqvist som ett annonsförslag till myndigheten Statens Informationsstyrelse och det som blev Vaksamhetskampanjen som bedrevs i Sverige under beredskapstiden.

Anledningen till att Flams böcker beslagtagits är att han hamnat i en rättslig tvist med Beredskapsmuseet i Djuramossa. Beredskapsmuseet som är privat innehar upphovsrätten till verket “En svensk tiger”, en bild föreställandes en blågulrandig tiger, och tigern på på omslaget på Flams bok är likt det verket, men en karikatyr.

-Pettersson misstänker att det ligger politik bakom, normalt får Beredskapsmuseet stämma Aron Flam och får de rätt får Aron betala skadestånd till museet. Det borde inte vara ett polisärende, speciellt inte när polisen har svårt att beslagta kriminella bilmålvakter och andra kriminellas tillgångar.

Det privata museet Beredskapsmuseet har polisanmält Flam för upphovsrättsintrång för att de äger rättigheterna till tigern som illustrerar “En svensk tiger” och en åklagare har inlett förundersökning då upphovsrättsbrott faller inom allmänt åtal generellt, men då måste upphovsrättsinnehavaren polisanmäla.

Ägaren till museet heter Marie Andrée och hon råkar ha en advokatbyrå. Marie Andrée har en lång historia av rättshaverism bakom sig. Läs mer hos Uvell.se

Åklagaren som beslutat om beslaget är inte ens säkert på att det är ett upphovsrättsintrång.

En polis som inte kan utreda våldtäkter ägnar sig åt att med våld konfiskera privat egendom åt en rättshaverist. Det är politik.

Aron Flam är jude och jag minns en annan tid då makten beslagtog och jagade judiska tillgångar, det minns nog socialdemokraterna också…

Om Aron Flam på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Aron Flam har rätt att sprida boken ”Det här är en svensk tiger” i väntan på dom

 1. Dåligt utbildade ensidigt tänkande handlingsförlamade ministrar ledda av en pellejöns. Vad som sker och har skett sedan 2010 är helt uppenbart resultatet av första meningen.
  Tyvärr var perioden med Alliansen liknande eftersom de som ingick alla, så gott som, hade fostrats i den socialistiska skolan där mängden var viktigare än kvalitén.

 2. Det är väl innehållet i boken som är så känsligt
  för Sossarna? Tycker det är helt rätt om Aron Flam
  synliggör sådant som Sossarna vill gömma undan?
  Hur mycket skit har inte dom kastat över SD, när det
  visar sig att dom själva kråmat sig för nazisterna genom
  åren?

  För ifall inte innehållet i boken varit hyperkänsligt hade
  dom inte reagerat som dom gör, sen är det löjligt att
  hävda upphovsrätt över en symbol som jag under hela
  mitt liv kunnat skåda åtskilliga gånger?

 3. Snart är det slut med svensk åsikts och yttrandefrihet, den korrupta och landsförädiska regimen i Sverige fortsätter sitt idoga arbete med att införa censur och lagar mot åsikter som angriper vänsterextrem politik !
  Dessutom ger det sig självt när Islam helt styr Folkhemmet, då är definitivt slut på yttrandefriheten……

 4. Vad händer om folk köper boken och Flam fälls? Kommer myndigheterna att knacka på för att hämta den?

  • Ja, en knäck på dörren av svensk åsiktspolis är nog att vänta inom kort på grund av många saker !

 5. Jag har köpt boken, till stöd för författaren. Troligtvis så kommer jag aldrig att läsa den, men det här är mitt bidrag till demokratin.

  Jag kanske inte håller med om innehållet, och jag kanske inte heller är speciellt demokratisk, men att beslagta böcker är över gränsen för min del.

  Oavsett vad dom innehåller, så måste man få ge ut böcker, det är en grundläggande del av yttrandefriheten.

 6. Tycker att alla ska ha rättigheter att göra vad de vill med sina egna saker, som t:ex. bränna en bok som man köpt men inte gillar.
  Därför så startade jag på skrivunder ett upprop för detta.
  Plus yttrandefrihet för alla.
  Som motvikt för dem som skapat skriv på att förbjuda bränna koranen som redan har över 7000 underskrifter.
  Genom att klicka på länken kommer man in för att den ska komma ut måste den minst få 5 underskrifter
  https://www.skrivunder.com/frihet_att_branna_sin_egen_bok

Kommentera