Världens kraftigaste bomb, 3000 gånger värre än Hiroshimabomben

HISTORIA. Ryssland har släppt en tidigare hemligstämplad film som visar världens kraftigaste kärnvapenexplosion: ”Tsar bomba”. Tsarbombens sprängkraft motsvarade 50 miljoner ton dynamit, den var omkring 3.000 gånger kraftigare än bomben över Hiroshima. Detonationen skedde på Severnyjön i Novaja Zemlja i Norra Ishavet i oktober 1961. 

Filmen visades offentligt för första gången av det statliga ryska kärnkraftsbolaget Rosatom förra veckan som en del i firandet av att landets atomindustri fyller 75 år.

Bomben exploderade på en höjd av fyra kilometer över havet. Vid tidpunkten för explosionen var bombplanen på ett avstånd av 120 kilometer från epicentret och slogs runt av explosionsvågen, men piloten lyckades behålla kontrollen och landade säkert. Explosionen var så kraftfull att den resulterade i en eldkula med en diameter på 8 kilometer, som var synlig på ett avstånd på upp till tusen kilometer. Svampmolnet steg upp till en höjd av nästan åtta Everests – 68 kilometer, och hus i Norge och Finland fick fönsterrutorna krossade.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Världens kraftigaste bomb, 3000 gånger värre än Hiroshimabomben

  1. Det sägs att det bara blev en partiell detonation, men ändå tusen gånger Hiroshima. Hiroshima förstördes dock främst av eldstormarna som orsakades av alla öppna eldar som folk hade hemma i köken, när stötvågen välte omkull dem. Det var en fattig stad av träskjul. Bron under ground zero, detonationsplatsen,stod kvar, liksom alla betongbyggnader. En del generaler i arméns flygvapen var inte imponerade, de menade att du kunde fälla lika mycket sprängverkan konventionellt. Fast det finns ju ingen fysisk gräns för hur kraftig man kan göra en fusionsbomb. Tusen gånger är en annan sak än kinapuffen över Hiroshima.

    Japan hade redan evakuerat alla städer för att de brandbombades. Folk tältade på landet. Bara krigsviktig industri fanns kvar. Och dubbel lottovinst till de arbetare som efter Hiroshima förflyttades till motsvarande arbetsplatser i Nagasaki. Bara två atombomber har smällts av i ilska, och det fanns ett gäng träffades av båda. Bingo, tack Gud!

  2. Minns detta, var 14 år och vi pojkar talade om 100 megaton bomben som Krusse skröt med. Undrar hur mycket cancer den förorsakade runt norra delarna av Norden.

Kommentera