Ännu en historisk byggnad i Istanbul blir moské

ISLAM. Efter beslut av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, ska världsarvet Choramuseet omvandlas till moské. Choramuseet ligger i Konstantinopel, den stad som var kristen i över tusen år och nu kallas Istanbul. Presidentbeslutet att omvandla det nuvarande museet till moské har fått stor uppmärksamhet i turkiska medier.

Byggnaden är en av de viktigaste kulturarvsbyggnaderna i historien om det Bysantinska riket, framförallt i form av bysantinsk 1300-talsmosaik på väggarna. Själva byggnaden uppfördes på 400-talet, och var då en kyrka. Efter muslimernas erövring av Konstantinopel på 1500-talet blev den en moské för att under den turkiska republiken 1945 få status som museum.

Liksom i fallet med Hagia Sofia så väntas de kristna mosaikerna täckas över under de muslimska gudstjänsterna och flera internationella kulturarvsforskare, som bland annat The Art Newspaper talat med, är oroliga för att det kristna kulturarvet i Turkiet nu blir ännu mer otillgängligt för forskare och besökare.

Under de senaste åren har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, vars kärnväljare framförallt består av Turkiets konservativa muslimer, fattat flera beslut som återupplivar ideal från det Osmanska riket, ett arv som ända sedan det republikanska och sekulära Turkiet grundades har varit tillbakatryckt.

Cora Museet Foto: John Kim

-Pettersson säger att muslimerna förstör och tar över kristna helgedomar för att de kan och de slutar inte förrän någon stoppar dem…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ännu en historisk byggnad i Istanbul blir moské

 1. Efter kriget på balkan fick Albanien många miljoner att bygga upp landet.
  Det enda man gjorde med pengarna var att bygga moskéer

 2. Fantasivärlden sprider sig!

  Lågintelligenta är lätta att hjärntvätta.
  Hjärntvättade blir lågintelligenta.

  Vi lever med den belastningen.
  Religion:
  ”Svaga människor bildar stark grupp!”
  ”Starka människor bildar svag grupp!”

 3. Erdolf verkar tror att han kan fortsätta och trotsa det stora ortodoxa landet till norr och det mindre men därför inte mindre övertygade ortodoxa landet till väster.

 4. Turkiet har rätten på sin sida att göra vad de vill med dessa byggnader. Det tycker jag är bra då det innebär att vi också har rätt att göra vad vi vill med byggnader i våra länder.

 5. Sagt det förut, säger det igen. Det är bara för Israel att göra om klippmoskén och Al Aska moskén i Jerusalem till synagogor och ge muslimerna tillträde för att besöka dem andra dagar.
  Det som går bra i Turkiet går lika bra i Israel.

Kommentera