Militärkupp i Mali


UTRIKES. Malis president Ibrahim Boubacar Keita avgår och upplöser parlamentet, meddelar han i statlig tv. Beskedet kommer timmar efter att han frihetsberövats av soldater ur landets militär som begått myteri.

Mali är knappt tre gånger så stort som Sverige och har 18 miljoner invånare.

– Inget blod ska spillas för att hålla mig vid makten, sa presidenten enligt BBC.

– Om vissa delar av våra beväpnade styrkor vill att min tid vid makten ska ta slut genom att vidta dessa åtgärder, har jag då något val?

Under tisdagen fördes presidenten och premiärministern Boubou Cisse till en militärbas i Kati, i närheten av huvudstaden Bamako, av beväpnade soldater. Det är ännu oklart vem som leder den misstänkta statskuppen och vem som ska leda landet i fortsättningen.

Händelserna i landet har kritiserats av FN, Afrikanska unionen, Frankrike och EU. Svenska utrikesdepartementet har gått ut med en varning och uppmanat svenskar som befinner sig i Bamako att hålla sig hemma.

Mali kanske mest är intressant för Sverige för att vi har c:a 145 soldater på plats i främst landets östra delar i staden Gao, enligt Försvarsmakten.

Soldaternas uppgifter är att under FN-mandat bland annat att bekämpa islamistisk gerilla, motverka etniska motsättningar och skydda kulturellt värdefullt material.

Svenska spaningssoldater under rast i Mali. Foto: Mats Nyström/ Försvarsmakten

Försvarsmakten Malibloggen…

Mali – Minusma

– Pettersson tycker det verkar vara samma besvär där som här. Etniska motsättningar, islamister och förstörd kulturhistoria…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


One response to “Militärkupp i Mali

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: