Aron Flam får upprättelse – domstol häver beslaget

YTTRANDEFRIHET. Polisens beslag på 2.282 exemplar av Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” hävs av Patent- och marknadsöverdomstolen, rapporterar flera medier. Troligtvis kommer åtalet mot komikern att läggas ner, enligt Aron Flams försvarare Monique Wadsted.

– Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta, säger Wadsten i ett uttalande.

Hon kallar domstolens besked ”en upprättelse” för sin klient och en ”reprimand” till åklagaren. Aron Flam har åtalats för upphovsrättsbrott för omslaget till boken.

-Pettersson säger som…

Bild från Siobhan
 • TIDIGARE 2020-07-20. Åtalet mot Aron Flam är en parodi på rättvisa…

PARODI & YTTRANDEFRIHET. Komikern Aron Flam står åtalad för upphovsrättsbrott efter att omslaget på hans bok ska vara för lik Bertil Almqvist verk “En svensk tiger”. Omslaget pryds av en blå-gul tiger med hakkorsbindel och den gör en nazisthälsning. En parodi menar Flam. Upphovsrättsbrott menar Beredskapsmuseet som är ett privatföretag. 

Flam svarar nu på åtalet med ett nytt omslag på boken. Fortfarande en blå-gul tiger men denna gången är den iklädd fångdräkt, davidsstjärna och har en boja runt ena baktassen. I två olika versioner av boken står det även ”Det här är en svensk brottsling” respektive ”Free the tiger”, enligt GP.

-Pettersson säger att komikern i det är fallet är åklagaren som gör parodi på rättvisan. Dessutom tror jag socialdemokraterna är rädda för att boken innehåller vad som hände under andra världskriget. Det var inte vad S sa att de gjorde utan vad de gjorde på riktigt.

Jag hoppas inte en svensk tiger när yttrandefriheten är hotad.

 • TIDIGARE 2020-07-17. Åtal i ärende om upphovsrättsbrott

DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET. I dag fredag 17 juli har en person åtalats vid Stockholms tingsrätt för att med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten i ett ärende som handlar om verket ”En svensk tiger”. Två personer som har varit misstänkta avskrivs från utredningen.

Ärendet handlar om boken “Det här är en svensk tiger” där författaren olovligen använt sig av den upphovsrättsskyddade bilden “En svensk tiger” på omslaget. Vid en husrannsakan tidigare i somras togs den tredje upplagan i beslag.

– Målsäganden, tillika upphovsrättsinnehavaren, har polisanmält att intrång skett i verket En svensk tiger. Upphovsrättsinnehavaren har dessutom flera gånger framfört till den åtalade att han begått intrång i upphovsrätten. Den åtalade har förnekat brott och invänt att han haft rätt att använda verket i satirsyfte, säger David Ludvigsson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på Åklagarmyndigheten.

I ärendet står två intressen mot varandra. Det är dels upphovsrätten, som är upphovsrättsinnehavarens rätt att fritt och ostört få disponera sitt verk, dels yttrandefriheten, som handlar om rätten att uttrycka sig fritt.

– Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt. Nu får domstolen göra den slutliga avvägningen mellan de motstående intressena i det här konkreta ärendet, säger kammaråklagare David Ludvigsson.

– Det handlar inte om censur av själva innehållet i boken. Det är bokens omslagsbild som jag menar innebär brott mot upphovsrätten till verket En svensk tiger. Eftersom omslaget hänger ihop med själva boken, och inte kan separeras från den, så har böckerna beslagtagits, säger kammaråklagare David Ludvigsson.

Första och andra upplagan (på totalt knappt 5 000 böcker) har tryckts och försålts. Det är tredje upplagan (på drygt 2 000 böcker) som beslagtagits och yrkas förverkad i åtalet. Domstolen bestämmer om förverkande ska ske. Om förverkandeyrkandet ogillas får den åtalade tillbaka böckerna.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 7348–20.

Åklagaren är inte tillgänglig för media. När något nytt finns att meddela i ärendet sker det via pressmeddelande.

Åtalet gäller följande
Verket ”En svensk tiger” består av en blågul-randig tiger samt orden ”En svensk tiger”. Verket skapades av Bertil Almqvist. Efter hans död är numera Stiftelsen Beredskapsmuseet innehavare av upphovsrätten till verket. Stiftelsen är målsägande i detta ärende och har gjort en polisanmälan om att intrång skett i upphovsrätten till verket.

Under tiden oktober 2017 till maj 2020 har den åtalade olovligen publicerat bilder av verket “En svensk tiger” på olika forum på internet. Bilderna har både avsett verket i ursprungligt skick, men också i ändrat skick. Ändringarna har främst bestått i att verket försetts med hakkors-bindel och Sieg-Heil-hälsning. Den åtalade har dessutom olovligen låtit trycka och sälja boken ”Det här är en svensk tiger”. På bokens omslag har verket avbildats i ändrat skick (dvs med hakkors-bindel och Sieg Heil-hälsning). Genom bilderna på internet och boken har den åtalade olovligen gjort verket tillgängligt för allmänheten.

-Om detta åtal tycker Pettersson…

 • TIDIGARE 2020-06-12 Det osar 1930-tal, makten beslagtar judiska tillgångar i Sverige…

DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET. Aron Flam är född 1978 i Bergshamra, Solna, och är ståuppkomiker, skribent, manusförfattare, debattör och skådespelare. Nu har Aron Flam fått alla exemplar av sin senaste bok beslagtagna i en polisrazzia. Det berättar han på Twitter.

Det är boken “Det här är en svensk tiger”, en bok som riktar skarp kritik mot Socialdemokraterna och socialdemokratin, som blivit föremål för rättsväsendets intresse. Vid ett polistillslag igår togs samtliga exemplar av boken i beslag.

En svensk tiger är en bild som skapades av Bertil Almqvist som ett annonsförslag till myndigheten Statens Informationsstyrelse och det som blev Vaksamhetskampanjen som bedrevs i Sverige under beredskapstiden.

Anledningen till att Flams böcker beslagtagits är att han hamnat i en rättslig tvist med Beredskapsmuseet i Djuramossa. Beredskapsmuseet som är privat innehar upphovsrätten till verket “En svensk tiger”, en bild föreställandes en blågulrandig tiger, och tigern på på omslaget på Flams bok är likt det verket, men en karikatyr.

-Pettersson misstänker att det ligger politik bakom, normalt får Beredskapsmuseet stämma Aron Flam och får de rätt får Aron betala skadestånd till museet. Det borde inte vara ett polisärende, speciellt inte när polisen har svårt att beslagta kriminella bilmålvakter och andra kriminellas tillgångar.

Det privata museet Beredskapsmuseet har polisanmält Flam för upphovsrättsintrång för att de äger rättigheterna till tigern som illustrerar “En svensk tiger” och en åklagare har inlett förundersökning då upphovsrättsbrott faller inom allmänt åtal generellt, men då måste upphovsrättsinnehavaren polisanmäla.

Ägaren till museet heter Marie Andrée och hon råkar ha en advokatbyrå. Marie Andrée har en lång historia av rättshaverism bakom sig. Läs mer hos Uvell.se

Åklagaren som beslutat om beslaget är inte ens säkert på att det är ett upphovsrättsintrång.

En polis som inte kan utreda våldtäkter ägnar sig åt att med våld konfiskera privat egendom åt en rättshaverist. Det är politik.

Aron Flam är jude och jag minns en annan tid då makten beslagtog och jagade judiska tillgångar, det minns nog socialdemokraterna också…

Om Aron Flam på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Aron Flam får upprättelse – domstol häver beslaget

 1. Vi kommer att få se mer av sådana här tillslag och beslagtagande av regimkritiska verk.
  Att syna regimer är alltid lika med problem och eftersom Sverige och dess rätt att uttrycka sig är långt kommen i nedförsbacken så är vi i alla fall medvetna om att händelser som den ovan kan inträffa när som.

  Fy fan hur illa det kan gå med ett välutvecklat industriland, från välstånd till sakta upplösning. Hemskt.

  Men vi får väl göra👍👍👍!! för att Aron Flam tog hem en rond i arbetet för att avslöja mer om sosseregimens och de svenska bankernas tvivelaktiga metoder och handhavanden under världskrig II.

 2. Om det skulle handla om upphovsrätt så borde ju staten stämma sig själva för dom har använt denna bild åtskilliga gånger genom åren?

 3. Jag förstår inte hur någon kan ärva en upphovsrätt av den, som tillverkade bilden? Bilden och budskapet beställdes väl och såldes till Försvarsmakten ( staten )? Är det då inte folkets upphovsrätt? Illustratören Bertil Almqvist sålde väl bilden och därmed upphovsrätten till uppdragsgivaren? Jag vet inte så mycket om det regelverket. Hur, som helst, jakten på Aron Flam är en osannolik förföljelse och ett resursslöseri utan gränser. Dags ta itu med aktuell pågående brottslighet, som tillfogar stora stora skador och belastar samhället. Bilmålvakter är ett bra exempel på grov brottslighet, som tycks pågå störningsfritt.

 4. Frågan är om det inte snurrar i huvudet på Stefan Löfvén nu? Det var ju så nära att få ihop det: beredskap, Sverige, 30-tal, Hitler, nazism, bok som handlar om Sveriges beteende under 2dra världskriget, om än kanske inte en för Sverige och socialdemokratin önskvärd redogörelse, farligt avslöjande för S,beslagtagandet av böcker, kanske kommande bokbål av Flams alla utgivna och kommande utgivningar av boken En svensk tiger, samt dessutom kopplingar till en jude(= Aron Flam). Rasism åt och från alla håll och kanter! Vad är rasistiskt och vad är inte rasistiskt? Kanske det socialdemokratiska partiet (som försöker stävja yttrandefriheten?) eller är kanske Aron Flam rasistisk mot sig själv? I Stefans värld är allt möjligt och allt kan hända vad gäller 1930-talet, synd bara att det inte gick att koppla ihop Aron Flam och det förhatliga SD, det hade varit smaskens för SL.
  Stå på dig Aron Flam och tummen upp!!!!

 5. Skönt!

  Grundproblemet är nog innehållet i boken, inte användandet av bilden.
  Enligt vad jag hört så redovisar Flam det medlöperi och den dolda hjälp tyskarna fick.

  Många är exemplen på hur makthavare, adel och politiker sympatiserade med nazismen. Aftonbladet och många medier lyckönskade Tyskland i kampen mot bolsjevismen. Norska motståndsmän utlämnades till tyskarna och att en säker död.Tyska desertörer internerades tillsammans med norska och svenska moståndsmän.

  Åtalet sker nog med detta i åtanke.

  Det skulle behövas en kommission för att utreda Sveriges agerande under kriget.

 6. Jag passerade nyligen Beredskapsmuseet vid en utflykt i västra Skåne. Några vänner i bilen önskade att vi skulle köra in och titta. Jag sa nej.

  Berättade om hur illa man betett sig mot Aron Flam. De tackade och sa att med den vetskapen så försvinner allt intresse och nöje med ett besök.

 7. Det enda rätta om Sverige ska fortsätta kalla sig en demokrati.

  Härligt Aron. En svensk tiger kan även bita ifrån.

 8. Hoppas Aron Flam också får upprättelse för att motpartens advokat anklagat honom för att vara nazist trots att han är av judisk härkomst.

Kommentera