SAAB vill sälja 88 Gripen E till Kanada


FÖRSVAR. Saab lämnade idag, fredag, in en offert till Kanada om att köpa 88 Jas Gripen E-plan. Saabs erbjudande omfattar 88 Jas Gripen E med bland annat ett stöd- och träningsprogram, enligt ett pressmeddelande.

Jas Gripen E. Pressbild från SAAB

– Gripensystemet uppfyller alla Kanadas krav och erbjuder exceptionell prestanda samt avancerade tekniska förmågor, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, i pressmeddelandet.

I erbjudandet ingår även ett industriellt och teknologiskt paket. – Saab erbjuder nyckelteknologi, produktion i landet och support genom hela flygplanets livscykel.

Kanadas flygvapen ska ersätta sin befintliga flygplansflotta med 88 nya stridsflygplan och den svenska försvarskoncernen Saab hoppas att valet ska falla på Gripen E.

Enligt Saab skickade Kanadas upphandlingsmyndighet ut en anbudsförfrågan den 23 juli förra året.

-Pettersson kanske är hemmablind och jag vet att stridsflygplan köps inte bara efter pris/prestanda. Det handlar minst lika mycket om politik och påtryckningar.

Bortsett från det politiska finns det mängder av artiklar där SAAB Gripen framställs som en jämbördig konkurrent till de bästa amerikanska planen. Gripen är alltså ett av världens bästa stridsflygplan.

Världens bästa jaktplan kan mycket väl vara Gripen enligt Bill Sweetman, ledande internationell försvarsredaktör för Aviation Week & Space Technology.

Gripen kostar ungefär hälften av priset för en F-35 och driftkostnaderna är kanske 1/10 del.

Nu tror jag inte USA skulle kunna köpa svenska plan av politiska skäl men en liten order till USA är jättelik enligt svenska förhållanden och skulle innebära lägre kostnader för oss och 88 plan till Kanada vore inte dumt men, men…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “SAAB vill sälja 88 Gripen E till Kanada

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: