Problem med flyktingmottagandet


Sverige, precis som många länder i väst, har haft ett stopp i mottagandet av kvotflyktingar sedan pandemin stängde Europas gränser.

Det är ett problem, ropas nu från många kommuner.

I bl.a. Falun väntar man på cirka 100 av de 5 000 kvotflyktingar som Sverige beslutat ta emot varje år. Det har kommit tre, säger ansvariga i kommunen besviket och tillägger att man nu kan tvingas skära ned i organisationen. Runt 2 000 kvotflyktingar väntar på att få komma till Sverige och problemet enligt kommunerna, ligger i att den statliga ersättningen inte erhålls förrän dessa är på plats.

Så kommer den väl inövade floskeln. Enligt många kommuner behöver man ett stort flyktingmottagande p.g.a. den utflyttning som skett under ett antal år. Flyktingarna är viktiga, säger man från bl.a. Lycksele. Som vanligt får vi inte veta varför det skett en utflyttning från kommunen, en fråga som reportern heller inte ställer.

Så sent som igår kunde vi läsa hur arbetslösheten i Sverige nu är uppe i 9,3%  och väntas öka rejält det kommande året. Här kommer problemet kommunansvariga väljer att undvika. Finns det verkligen jobb i kommunerna? Kvotflyktingar tillhör sällan de mest välutbildade, så vilka jobb är det då som väntar på outbildade afrikaner som varken har arbetslivserfarenhet eller kan språket? Som alla vet vid det här laget vilar ansvaret på staten i två år när det gäller flyktingar. Därefter ramlar detta ansvar över på kommunerna. Något som jublande kommunpolitiker i Filipstad fick erfara när det i medierna nästan grät över den usla ekonomi kommunen drabbats av sedan staten lämnat över ansvaret.

Tittar vi på just Lycksele är arbetslösheten stigande och låg i juni på 7,3% och har säkerligen stigit ytterligare sedan dess, precis som i övriga landet. Bland kommunens utlandsfödda låg arbetslösheten på hela 24,6%. Så frågan återstår. Vilka jobb förväntas outbildade och icke språkkunniga kvotflyktingar erbjudas i Lycksele och andra kommuner? Den frågan borde SR:s reporter ställt.

SR


15 responses to “Problem med flyktingmottagandet

 • Anders Lundin

  Tur för kommunerna att Sverige – exklusive de s k kvotflyktingarna – tagit emot ca 40 000 (januari-juni i år) s k flyktingar i form av s k asyl, anknytning etc.
  Mao pågår massinvällningen precis som vanligt, oavsett det kinesiska viruset!
  Vinsten kommer lite längre fram, hälsar den smått efterblivne Svetsaren.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Vad är det för allvarligt fel på dessa kommunalpolitiker?, först skriker de efter migranter för att få tillgång till statliga bidrag, efter två år gnäller samma politiker när pengarna tar slut. Att de inte fattar att det är samma sak som att kissa på sig, i början varmt och lite skönt, strax därefter vått och kallt samt ruggigt.

  Gilla

 • Kalle Bergström

  Flyktingarna kommer inte att arbeta, det är dom är sysselsättningen.

  Gilla

 • ruben

  Arbetslöshetssiffrorna är nog i underkant. Det har ordnats många fejk-
  anställningar, som betalas via biståndspengar eller andra skatter. Sverige har bland de högsta skatterna i EU. Svenskar jobbar längst innan pension men är ändå bland de fattigaste i EU. Skatterna höjs, staten blir starkare och det kan till slut ta död på inspiration och lust att skapa. Stat och kommuner hänger över axlarna på skötsamma, lönsamma och kreativa människor för att plocka ut mer skatter till olönsam invandrings- och miljöpolitik. Det är plågsamt att se och misstänkt olagligt på flera plan.

  Gilla

 • ruben

  Enda kommunen, som inte klagar är Malmö. Den kommun med sämst ekonomi av alla verkar vara mest nöjd. Men de får bidrag tillräckligt för hela konkursen på minus 6 miljarder varje år. Skötsamma kommuners pengar används för att stötta upp en så stor stad, som Malmö. Kommunpolitikerna i många kommuner verkar jobba på att bli, som Malmö av obegriplig anledning. Tyvärr går inte folk längre på falska löften från politiker om hur bra allt kommer att bli med okontrollerad invandring. Den krassa verklighet har visat sitt fula anlete och suger girigt sista skatteslantarna av en luttrad urbefolkning.

  Gilla

 • Maja 2

  På tal om arbetslösheten i Sverige.För någon vecka sedan läste jag att den har stigit till över 10 % .Undrar vem som har lyckats anställa folk nu under pandemin och semestertider.

  Gilla

 • Kungen

  Det enda problemet med flyktingmottagandet är att det existerar överhuvudtaget…

  Gillad av 1 person

 • Anders Nilsson

  Tvärt emot vad man tror så tillfaller inte kommunalskatten den kommun där den betalas. All kommunalskatt samlas ihop och fördelas efter bl.a. invånarantal. Med fler invånare, mer intäkter av kommunalskattehögen. När dessutom staten betalar för de första två åren så har kommunen en vin-vin situation. Tidigare så flyttade de flesta invandrare till sina släktingar i en större kommun inom två år så några jobb behövde kommunen inte bry sig om. Filipstad och andra kommuners problem har uppstått då lägenhetsbristen i storstäderna blivit så stor att det inte är möjligt längre att flytta dit så efter två år blir det dags för kommunen att betala ut försörjningsstöd till invandrarna.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Två år, då räcker ju pengarna till nästa val precis som beräknat!

  Politikerna kan skryta om kommunens fina ekonomi, dumsvensken jublar och röstar fram dom fyra år till!

  Gilla

 • age

  Pandemin har viss nytta med sig!
  Vi gör en del vinster?

  Då kanske vår pensionskassa
  räcker några dagar till?

  – och kanske någon av våra
  uteliggare kan få en säng att
  sova i – inomhus?

  – och någon svensk kvinna
  slipper bli våldtagen?

  – och någon åldring kanske inte
  blir rånad?

  Gilla

  • Kulan

   Och utomförskapsområdena har många avlidet i Pandemin när 20 personer bor i 4 rum o kök och hänger på Forex för skicka hem hyresbidraget. Tur Pandemin skördat några som inte skulle va här.

   Gilla

 • MrR

  ”Kan tvingas skära ned i organisationen.” Ja det är ju det allra bästa så svenska skattebetalare slipper betala för saker de inte har samtycke med !

  Gilla

 • Maya

  Gnäll och åter gnäll från kommuner i Sverige.Ordna dit företag med generösa etableringsvillkor så stannar nog många av våra egna invånare kvar.Vi lever i ett digitaliserat samhälle så vissa arbeten kan skötas var helst i landet utan större problem t.e.x.telefonväxlar.Men,nej.Bländverket av statens ersättning i två år ter sig mer lukrativt.Så resonerar man om man inte kan tänka längre än näsan räcker.Vad man ska erbjuda för jobb till dessa nya outbildade och språklösa flyttfåglar efter två år har inte föresvävat dom.Eller förväntas det att mer statliga medel fortsättningsvis skall trilla in till den tomma kommunkassan ?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: