Ängslighet styr på Sveriges Radio – inte ideal


PUPLIC SERVICE. Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna ställde sig bakom förslaget att ersätta tv-licensen med en skattefinansierad avgift. 

Anna Björklund. Bild från Sveriges Radio

Public Services budget ser för 2020 ut så här: De tre public service-företagen, SVT, SR och UR anslås via rundradiokontot – 8.563 miljarder kronor (varav SVT 5.041 miljarder kronor, SR 3.077 miljarder kronor och UR 445 miljoner kronor).

Sveriges Radio P3-profilen Anna Björklund fick i våras sparken från ”Tankesmedjan” i Sveriges Radio. Det bekräftade vd:n på produktionsbolaget bakom podden. – Det har varit för svårt att samarbeta under ett upprepat antal gånger, säger Lars Truedson, vd på Tredje Statsmakten Media.

Nu berättar Anna Björklund – Truedson är irriterad på mig för att jag har berättat vad som har hänt några gånger. Det är mellan mig och honom, att han tycker att jag är jobbig och en ”näbbgädda”

”Har till slut skrivit om hur det var att jobba med politik på P3 ett valår, om när folk avbröt inspelningen och ropade in i studion när jag pratade om migration, och om huruvida Sveriges Radio är vänster eller inte.”

Så skriver Anna Björklund på Twitter och länkar till en debattartikel hon skrivit i Göteborgs-Posten.

I artikeln berättar Björklund: ”Det var valår och migration var allt folk pratade om men när jag gjorde ett inslag om flyktingars utbildningsnivåer (en het fråga då) avbröt en medarbetare inspelningen, stack in huvudet i studion och ropade ‘hallå, Syrien är ju typ Barcelona?!’. Hon hade kandiderat till fullmäktige för ett mycket invandrarvänligt parti några år tidigare och tyckte inte kulturella skillnader mellan världsdelarna var något man pratade om, oavsett siffrornas giltighet och nyhetsvärde.”

Bland annat beskriver hon hur efter bara några veckor på den skattefinansierade radiojätten hotades med sparken via sms. Detta eftersom hon ville citera en nyhet om problem med hur utländska bärplockare hanterade eldningsförbudet – ett ämne som chefen tyckte var ”obehagligt”.

Enligt Anna Björklund är medarbetarna på Sveriges Radio främst ängsliga kappvändare utan fast ideologisk övertygelse. Deras politiska engagemang följer bara ”modet och gruppen”, uppger hon.

”På Sveriges Radio finns ingen fanatisk elit, utan välanpassade och trendkänsliga gruppmänniskor, alltid redo att byta tröja om en annan färg sägs funka bättre den här säsongen”, skriver Björklund i GP.

Anna Björklund sade år 2018 till Nyheter Idag att alla inslag i Tankesmedjan som hade stoppats av Sveriges Radio hade ”berört flyktingar, SD eller rasism”.

-Pettersson säger att public service, radio och tv i allmänhetens tjänst, behövs men är i behov av stora reformer som säkrar sakligheten och opartiskheten i bolagens programutbud. Jag har heller inget emot skattefinansieringen men budget borde kunna minskas med 50 procent.

Det verkar som vänstern marscherade in på redaktionerna efter 1968-rörelsen och har blivit kvar sedan dess. De måste hjälpas ut.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Ängslighet styr på Sveriges Radio – inte ideal

 • peter kostin

  För mig som har en låg sjukpension så tycker jag att slopande av TV-avgiften var utomordentligt bra. Jag är nog inte ensam bland fattigpensionärerna som tycker det. Det finns ju ett tak på hur mycket var och en ska betala, För 2019 kommer avgiften max vara 1300 kronor per person och år. Det betyder ungefär 110:- månaden. För 2017 var avgiften 2 400 kronor per år, nästan dubbelt så hög. Så i reda pengar tjänar alla på reformen. Men jag tror att de flesta som protesterar inte har satt sig in i hur det fungerar.

  Gilla

  • Gunnar Edlund

   I mitt hushåll är vi tre vuxna personer. Vi betalar nu 3900 kr istället för 2400 kr innan ändringen, så vi förlorar på kalaset.

   Gilla

 • gamgubben

  Varför ska vi betala för propagandakanaler då vi inte gör det för reklamkanaler? SR och SVT är ju ett sätt för Regeringen att informera och för vissa som gillar tramset ska bli glada och nöjda och låta dem behålla makten. Vi i Sverige lever lika bra förutan den dolda agitationen.

  Gilla

 • Mm

  Som om P3 skulle stå för kvalitet och granskning.

  Gilla

 • olofknuts

  Som jag skrivit tid
  igare sossar kan liksom muslimer ljuga hur mycket dom vill bara det gynnar tron.

  Gilla

 • Inger

  Det är väldigt mycket skattepengar, för att se repriser hela sommarhalvåret.

  Gillad av 1 person

 • Argus

  Jag är för Public Service, det låter som en god idé. Vi kanske borde införa det? 😉

  SVT, SR och troligen också UR är nerlusade med vänsterblivna vars enda merit är att ”tänka rätt” vilket mer troligt är ”känna rätt” med tanke på deras kognitiva förmågor. Thomas Gür hånade i dag ”Kulturnytt i P1” som hade hävdar att Gustav II Adolf startade trettioåriga kriget.

  Själv läser jag vidare på SVT att Erdoğan vill att Sverige lämnar över några bronsyxor som ska ha sålts till Sverige 1910 då det ”försäljning av kulturarvsföremål till utlandet förbjudet enligt turkisk lag”.

  Hmmm… Turkiet 1910? Få se nu. Mustafa Kemal Atatürk? Historia kan de inte de små vänsterliven men jag är övertygad om att de kan rabbla femtioelva könsidentiteter.

  Gilla

 • Vargas

  Älskar SvT och SR. Mycket väl använda skattepengar och helt utan reklam. Kan det bli bättre? För mindre än en kostnad av en kopp kaffe per dag får vi världens bästa media. Det kan du inte sticka under stolen Petsson!

  Gilla

  • Argus

   Berusad redan före 12:00?

   Gilla

  • Maja 2

   Findus är hjärntvättad.
   Allt för regimen , Findus!

   Gillad av 1 person

  • Lellego

   Fel 1. Det är ej väl använda skattepengar.
   Fel 2. Det är massor av vänsterreklam (utan tydlig etikett)
   Fel 3. Världen bästa media är det inte (möjligen den ensidigaste, hel klass med RT).

   Att ängslighet styr på SR är nog fel uttryck. Ängsligheten är en följd av att det finns chefer med vänstertwist som styr.
   Varenda dag sänder SR inslag som är så ensidiga och partiska, att skulle inslaget haft ett diametralt motsatt perspektiv, skulle de varit anmälda direkt.

   Ängsliga (rädda) hundar är de farligaste hundarna.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: