Svenskarna fjärde fattigast i Västeuropa och fattigast i Norden

EKONOMI. Enligt förmögenhetsrapporten Credit Suisse Wealth Report 2019 var de svenska privatpersonerna de fjärde fattigaste i hela Västeuropa (det som låg till väster om den gamla kommunistiska järnridån), och allra fattigast bland de nordiska länderna, skriver Cornucopia

Siffrorna avser alltså dollar, och är från Credit Suisse förmögenhetsrrapport från 2019. Siffrorna handlar om nettto inklusive realkapital som bostäder, dvs finansiella tillgångar + bostaden etc – minus skulder.
Svenska privatpersoner har i median en förmögenhet på 41 852 USD, inklusive bostaden, vilket placerar oss som fattigast i Norden och fjärde fattigast i Västeuropa. Portugal har gått om oss sedan 2017, när de var de enda som var fattigare. Samtidigt har nu reformerna för grekerna börjat ge effekt och de har blivit fattigare än svenskarna, även om italienare och spanjorer fortfarande är rikare, rejält. Nya fattigare än svenskarna är tyskarna och nederländarna. Man ska komma ihåg att utvecklingen på bostadsmarknaden och börsen spelar in här, och tyskarna sänks fortfarande av att ha absorberat DDR där befolkningen hade i princip noll.
Rikast i Norden är islänningarna med sina 165 961 USD i medianförmögenhet. Finanskrisens Island är som bortblåst och man har alltså ungefär 4x så stora privata förmögenheter på ön än i Sverige, trots ett starkt välfärdssamhälle och höga skatter. Norrmännen har i median 70 627 USD, Danskarna 58 784 USD och finnarna 55 532 USD, och är som näst fattigast i Norden fortfarande 34% rikare än svenskarna.
-Pettersson är inte förvånad, det kostar att ha en regering och politiker som har andra intressen än svenskarnas ekonomi och välfärd. Titta på Schweiz, som likt Sverige stod utanför andra världskriget och har haft liknande förutsättningar…
***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Svenskarna fjärde fattigast i Västeuropa och fattigast i Norden

 1. ”Peter Andersson2020-07-22 09:16
  Sossarna byggde folkhemmet.
  IKEA möblerade det.
  Bankerna och hyresvärdarna äger det.”


 2. …inte bara fattigaste, även dummast i huvudet i
  kända delar av universum…som tur är för dem,
  så är det inte brottsligt ha minst en skruv lös
  Vore det brottsligt, så skulle minst halva befolk-
  ningen sitta inlåsta på livstid i de lilla skitlandet
  Abzurdien…

  • Till viss mån rätt kan man som ”företagare” skattelagarna och nyttjar dem till 100% så betalar man inte mycket skatt i Sverige. Som knegare är det en helt annan sak då brandskattas man till det yttersta på grund av skattelagarna i värdens effektivaste skattesystem !

 3. Konstigt, Sverige är ju enligt uppgift från landsförädiska PK-familjen ett av världens absolut rikaste länder !

 4. Pettersson skriver i ett tidigare inlägg att det saknas pengar till skolor, bostäder, vägar, elförsörjning, järnvägsunderhåll, ålderstigna vattenverk, köer i vården, pensioner, polis, försvar, fulla häkten och anstalter, rån, skjutningar, våldtäkter, osv. Finns det pengar över till dem som genom sitt arbete bidragit till och bekostat skolor, bostäder, vägar, elförsörjningen, järnvägsunderhåll, etc, och som nu står arbetslösa? Eller är det meningen att allt ska gå till invandring, till EU, Sida, och till FN med t.ex. Löfvens toaletter för 20 miljarder, osv. Beträffande fattigdom så är arbetslöshet en starkt bidragande orsak till umbäranden och att man riskerar hamna på obestånd. Här endast 4 aktuella rubriker av många angående den ökande arbetslösheten:
  Svenska arbetslösheten nu 9 procent och väntas öka mer…(borsvarlden.com)
  Dramatisk ökning – arbetslösheten väntas toppa på 11,4 procent… (www.di.se)
  Arbetslösheten väntas öka till ”historiskt höga nivåer”… (www.svd.se)
  Allt fler unga i arbetslöshet – kan nå 15 procent… (www.dagensvimmerby.se)

  Forskning.se (som publicerar forskningsresultat från landets lärosäten och forskningsinstitut), december, 2019: .”– Vi kan nu visa att nedskärningar i arbetslöshetsförsäkringen har haft en stor inverkan på ensamhushållens ekonomiska situation”…”Andelen fattiga bland ensamhushållen har ökat kraftigt i Sverige…Medan fattigdomsrisken för ensamstående föräldrar länge varit känd, visar en studie från Stockholms universitet att även singlar utan barn har en dramatiskt ökad risk att hamna i fattigdom.”
  https://www.forskning.se/2019/12/04/fattiga-ensamhushall-okar/

  Löfvens toaletter, av Rebecca Weidmo Uvell
  https://uvell.se/2019/12/31/lofvens-toaletter/

 5. Alla med partibok måste blint följa sin ledare och hylla alla galenskaper som psykopaten ägnar sig åt. Så också nu när förräderiet blottläggs även för de mest indoktrinerade såsse-hönsen. SR sökte reaktioner till Stefans svek. Endast såssar fick uttala sig. Samtliga tyckte det var en bra uppgörelse. ”Sverige är ett rikt land”. ”Sverige har råd”…..så kraxar hjärntvättade zåzze-zombier.

 6. Det är därför vi ska betala så höga avgifter till EU.
  De stora länderna suger ut de mindre, i solidaritetens anda.

 7. Jämför dessa siffror med de nettokostnader varje land i EU har för att vara medlemmar. Tar vi sedan in siffrorna för hur länge varje arbetande lägger i arbetstid under ett liv så blir Leif Östlings fråga ”va fan får vi för pengarna” än mer relevant.

Kommentera