Nio år sedan terrorattacken i Oslo och på Utöya


HISTORIA/TERRORISM. Det är idag, onsdag, nio år sedan terrorattacken i Norge 2011 där bland annat 77 personer dödades och över 300 skadades på Utöya i samband med att det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet hade sommarläger.

Oslo straxt efter terrorattacken. Foto: N. Andersson

Terrorattentaten i Norge 2011 var ett tvådelat terrorattentat, dels riktat mot Regeringskvarteret i centrala Oslo och dels mot det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund årliga sommarläger, med 560 deltagare, på ön Utøya.

På eftermiddagen den 22 juli 2011 detonerade en bilbomb på Grubbegata i Oslo och cirka två timmar senare började skottlossning mot ungdomar och vuxna på Utøya.

Norrmannen Anders Behring Breivik har dömts som ansvarig för både explosionen i Oslo och massakern på ön. Sammanlagt dog åtta personer i explosionen och 69 dödsoffer är relaterade till dödsskjutningarna på ön.

Breivik valde att föröva sina terrorattentat den 22 juli – årsdagen av de första korsfararnas etablerande av Kungariket Jerusalem år 1099.

-Pettersson säger att Breivik mördade 77 människor, skadade 315 och förstörde livet för hundratals och uppnådde inte ett dugg, han är precis lika galen som andra terrorister. Hoppas han får sitta inne tills han dör…

Anders Behring Breivik. Bild Wolfmann CC-Licens

Anders Behring Breivik, född 13 februari 1979 i Oslo, är en norsk fängelsedömd terrorist och massmördare. Han utförde ensam terrorattentaten i Norge 2011, vars resultat blev 77 döda och 315 skadade. Breivik har erkänt och är dömd till Norges strängaste straff för brotten. 21 års fängelse och förvaring. Förvaring är en norsk specialitet som kan förlängas med fem år i taget efter att strafftiden gått ut! så länge han anses farlig för samhället.

Nåväl, föreställer att Breivik hade en familj som hyllade vad han gjort och för det fick en väl tilltagen livslång månadslön för vad Breivik gjorde.

Ni skulle med rätta bli rejält förbannade, men det är precis vad de palestinska myndigheterna gör. Familjerna till mördare och terrorister får rejält betalt när deras barn mördar judar och för detta betalar svenska myndigheter bistånd.

Ali Esbati, iranier och riksdagsman för vänsterpartiet var på plats på Utøya under terrorattentatet, han påminner om dagen för 9 år sedan. Att skriva på Facebook gick tydligen bra och först tala om att gärningsmannen var ljushårig och sedan be någon ringa mamma.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Nio år sedan terrorattacken i Oslo och på Utöya

 • Tony

  Ingen absolut ingen älskar en massmördare, men det märkliga
  för oss Svenskar är ju att vi är med och bekostar dom förmåner
  för palestinier som deras myndigheter premierar, genom våra
  feta bidrag till extremist organisationen Hamas

  Gilla

 • compulsoryunion

  Likheten med utöya är att Sveriges värsta massmördare var polis och mördade 9 pers (Tore Hedin)
  Och Akilov och Ali Esbati utvisades aldrig av svensk polis

  Gilla

 • Fyllfinnen

  Politiker och dom vänsterblivna pratar ofta om allas lika värde. Då ställer man frågan ifall Breivik har samma värde som Löfven eller någon annan av dom nu styrande?

  Oftast får man svaret om att man är dum i huvudet. Då ställer man åter frågan om varför dom pratar om allas lika värde ifall det inte gäller alla utan bara speciellt utvalda, om det inte gäller alla faller uttrycket allas lika värde då far man fram med osanning

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Allas lika värde existerar inte, det vet alla utanför begåvningsreserven är bara en klyscha som så mycket annat som makthavare gömmer sig bakom !
   Exempelvis det berömda och tårdrypande uttrycket Mänskliga Rättigheter som är så heligt för det svenska landsförädiska etablissemanget, vad betyder det i verkligheten ?
   Ingenting……..

   Gilla

  • Argus

   ”Allas lika värde” är en felöversättning som sträcker ända tillbaka till 1940-talet. Alla som tragglat sig förbi de första terminerna i nybörjarengelskan borde kunna översätta detta korrekt:

   ”All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.”

   som har blivit:

   ”Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter. De äro utrustade med förnuft och samvete och böra handla gentemot varandra i en anda av broderskap.” (Översättning: United Nations Information Centre, Denmark)

   Jag tror att ärkefienden pissar på oss för på danska blir det:

   ”Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder. De er udstyret med fornuft og samvittighed, og de bør handle mod hverandre i en broderskabets ånd.” (Översättning: United Nations Information Centre, Denmark)

   Om vi för ett ögonblick lallar med de vänsterblivna och låtsas att översättningen är korrekt så blir det ändå inte som de vill att det ska bli. Det står ”Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter och inte ”Alla människor äro lika i värde och födda fria” vilket är en gigantisk skillnad.

   Det innebär att det nyfödda människobarnet är ovärdeligt och okränkbart. Vad människan gör sedan påverkar ”värdet” och det går knappast att toppa det lilla barnet. Att det är värdighet och inte värde understöds ytterligare av att förklaringens togs fram under ledning av Eleanor Roosevelt vid tiden för Nürnbergprocesserna där de nationalsocialistiska svinen behandlas på ett helt annat och mänskligare vis än vad fångar i socialistiska läger och kommunistiska gulag behandlades.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: