Låt OS vara OS


De Olympiska Spelen ska göras till en arena för personliga åsikter i ämnet politik och religion.

I kölvattnet av BLM vill nu en rad svarta idrottsstjärnor att man under OS ska tillåtas vädra sina politiska och religiösa åsikter, så länge det rör sig om fredliga protester.

””Det viktiga med de Olympiska Spelen är inte att vinna utan att deltaga”

Så lyder det olympiska mottot som myntades av en amerikansk biskop inför OS i London 1908. Pierre de Coubertin, en av de moderna Olympiska Spelens grundare, tog fasta på orden och gjorde dem till det valspråk som följt med in i dessa tider.

Att få deltaga i OS kanske inte längre är en självklarhet om detta krav som nu läggs fram går igenom. Om du som svart visar dina personliga åsikter lär du hyllas unisont, men om du är vit och visar var du står i dina kanske ditt deltagande inte är lika självklart. Har muslimska idrottsmän/kvinnor rätt att visa sin aversion mot Israels trupp och vice versa? Om journalister världen över, inte minst i Sverige, gräver djupt i atleternas historia och hittar icke-politiskt korrekta åsikter som på olika sätt framförts i sociala medier eller på privata fester, är deras medverkan då självklar? Att det finns gott om idrottsmän och kvinnor som inte lyder under socialistiska mantran kan vi utgå från, även om väldigt många aldrig skulle våga visa dem offentligt. Törs de visa sitt missnöje med exempelvis baksidorna av medlemsländernas migrationspolitik, att de inte fullt ut stöder BLM eller Metoo och att de kanske förespråkar nationalstaten framför den mångkulturella? Svaret på samtliga frågor är självklart nej.

Nu verkar inte IOK falla för trycket från svarta stjärnor och socialistiska delegater. Åtminstone inte än, men om media lägger manken till och utövar påtryckningar kanske man till slut tvingas ge vika.

Stefan Holm, f.d. höjdhoppsstjärna och socialdemokratisk väljare, är försiktig i sitt uttalande. Han sitter själv med i IOK och hävdar den enskilda idrottarens rätt till åsikter utanför tävlingsarenorna, men hänvisar samtidigt till de Olympiska Spelens regel 50 som värnar spelens neutralitet från politiska, religiösa och personliga åsikter.

Låt OS får vara OS. Vill idrottens stjärnor visa sina åsikter, låt dem göra det på sin fritid. Historien har lärt oss att inget splittrar så mycket som åsikter som bygger på politik och religion. Meningsskiljaktigheter inom dessa ämnen har t.o.m. splittrat familjer och startat krig. Låt därför OS få vara OS.

TT


7 responses to “Låt OS vara OS

 • Argus

  Jag fattar inte att de får hålla på och tävla mot varandra. Någon kan bli ledsen och kränkt. Gör istället som i Sverige, alla får medalj. Det är dessutom billigare att dela medaljer till alla som har anmält intresse än att bygga jättelika arenor och ordna tävlingar. Tänk dessutom släpps det ut en massa koldioxid på kuppen. Inte minst från alla tävlanden som pustar, stönar och flåsar. Håll istället BLM-möten, obligatoriska, i varje stad där vi tar varandras latexklädda händer och sjunger kumbaya, alternativt We shall overcome om Birgit är med. 😉

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Och så kommer det att bli om BLM vill det !
  Får man sluta titta på OS också….

  Gilla

 • gamgubben

  Fick våra styrande bestämma så blir det som di sorte vill, men hoppas att det internationellt finns personer med annan vilja.

  Gilla

 • Maya

  Nu tycker jag att vi löper linan ut.Varför bara halvmesyrer ? Nu kör vi på.Varje idrottstilldragelse börjar med att det klargörs vad varje deltagande person har för politisk hemvist.Samma sak vid varje konsert och teaterföreställning.Inför varje nytt tv program skall alla medverkande redovisa var dom står politiskt.Sedan stiftar vi någon ny och värdegrundsbaserad lag som innebär att vi alla och i alla sammanhang måste redovisa vad vi röstar på.Om inte lagen efterföljs väntar dryga böter alternativt samhällstjänst som städpersonal i riksdagshuset och/eller i Sagerska palatset.

  Gilla

 • centurion

  Det var väl en ovanligt korkad begäran. T.o.m. med BLM-mått mätt. OS var ju en gång tänkt att förbrödra över gränserna. Både politiskt och religiöst.
  Ingen har väl glömt vad som hände i Munchen 1972, då palestinska terrorister skulle sprida sin politiska agenda och illgärningar. Fullständigt kaos med en massa israeliska dödsoffer som följd. Och hemska tanke om Absurdistan skulle arrangera OS. Då skulle propaganda-apparaten fullständigt gå i spinn och Nordkorea blekna i jämförelse.

  Gilla

 • Kent

  Alla sorters vänsterextrema kufar som har gömt sig sedan berlinmurens fall vädrar tydligen morgonluft nu.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: