Stäng

När ska afrikaner och araber ställas till svars för slavhandeln?

SLAVERI & RASISM. Afrosvenskarnas riksförbund är kritiska till statyn föreställande Gustaf III vid Skeppsbron i Stockholm, skriver SVT Kultur. Den här personen var något annat också, han var personen som tog tillbaka Sverige in i den transatlantiska slavhandeln, säger Kitimbwa Sabuni, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund, och menar att det krävs en diskussion om detta. 

Har Kitimbwa Sabuni slavhandlargener i blodet? Foto Ulrika Djerw, Länsstyrelsen

Kitimbwa Sabuni, född 1977 i Burundi och uppvuxen i Stockholm, är känd som talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund (ASR) och Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK). Kitimbwa är bror till liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

-Pettersson säger att ska det diskuteras svenska statyer och slavhandel kan vi börja med att i stort sett alla kulturer har tillämpat slaveri. I Västeuropa började slaveriet avskaffas på 1200-talet. I Amerika avskaffades det under 1800-talet, i några fall efter att länderna blivit självständiga. I samband med att Afrika koloniserades i slutet av 1800-talet förbjöds slaveriet där. Slaveri var vanligt även i Asien – särskilt i Mellanöstern – långt in på 1800- och 1900-talen. Idag anses slaveri förekomma i bland annat Nordafrika.

I Afrika handlade araberna med slavar med början på 800-talet och man uppskattar att cirka 18 miljoner afrikaner skeppades via Sahara-rutten och via Indiska Oceanen mellan 1650 och 1905. Då islam förbjöd muslimska slavar blev man tvungna att importera eller fånga slavar ifrån icke-muslimska områden.

Under 1400-talets senare hälft började européerna handla med slavar längs Afrikas västkust och år 1867 hade mellan 7 och 10 miljoner slavar skeppas till Amerika.

De afrikanska slavar som såldes för att användas i Mellanöstern och Amerika fångades in av inhemska afrikanska slavjägare. Alltså utan afrikanska slavjägare ingen slavhandel. Jag hoppas  Kitimbwa Sabuni känner en kollektiv skuld och ber om ursäkt för miljoner människors död och lidande på hans förfäders vägnar och de minnesmärken över slavhandeln som finns i Afrika ska givetvis bort. Dessutom är Kitimbwa Sabuni muslim och västländernas slavhandel under 400 år är som en ljummen sommarvind jämfört med muslimernas som pågår än i våra dagar. Hoppas du skäms herr Sabuni och känner din kollektiva skuld. 

Det var det ena, en annan sak som Kitimbwa Sabuni har en kollektiv skuld för är biståndet. Sabuni är talesperson för afrosvenskarnas riksförbund, men pratar bara om rasism och kränkthet.

I decennier har hjälporganisationer matat oss med bilder på nödlidande afrikaner. Det har gjort att folk bara har en åsikt om människor i Afrika, och det är att det är synd om dem. Är det möjligt att somliga afrosvenskar har införlivat den felaktiga bilden så till den milda grad att de har gjort den till sin egen självbild? Varför är Afrika som är oerhört rikt en tiggarkontinent i stället för en av världens rikaste som den borde vara? Människor som tycker synd om sig själva är det svårt att ha ett jämlikt förhållande med.

I debatten vill de dominerande debattörerna att svarta människor skall vara offer och detta för att att fattigvård i form av socialbidrag i Sverige och bistånd i Afrika ska kunna fortsätta.

Jag tycker att Kitimbwa Sabuni ska tacka nej till de allmosor de organisationer han representerar får och flytta hem till Burundi där han är fött eller dåvarande Kongo-Kinshasa där föräldrarna kom ifrån och bygga upp landet och kontinenten.

Undrar om inte Sabuni har lite slavhandlarblod i generna, mamma, Amuri Zainabu Mgeni, var bara 14 år när hon födde sitt första barn, Kitimbwas syster…

Rasismen har blivit en jätteindustri, som göder tusentals personer, organisationer och bolag. Det är dags att lägga ned och att afrikanerna börjar arbeta och försörja sig själva i Afrika, bara så kan man bygga respekt…

Afrika är stort och oerhört rikt, det räcker åt afrikaner med råge.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

14 reaktioner på “När ska afrikaner och araber ställas till svars för slavhandeln?

 1. De kommer aldrig att ställas till till svars precis som Judarna somm ägde stora delar av slavflottan till Amerika samt ofta även besättningarna. Kampajen riktar sig enbart mot VITA!

 2. Är så trött på denna offermentalitet, trött på detta eviga tycka synd om samt de vita kvinnor som på ett destruktivt sätt vill riva samhället!
  Sverige har gått från något unikt samhällsbyggande till något unket söppel med diagnoser!

 3. ”Människor som tycker synd om sig själva är det svårt att ha ett jämlikt förhållande med”. Där slog Pettersson huvudet på spiken !
  Kitimbwa Sabunis utspel visar på en kronisk offermentalitet, ”tyck synd om oss.” Sverige ska alltså känna skuld, gå ned på knä och be er om ursäkt för sin historia. Men fortsätt i samma stil, bind ris åt egen rygg, skapa motvilja, skapa rasism genom era utspel för det kommer att bli resultatet !

  Läsvärt om Kitimbwa Sabuni på ”Purdahlsbloggen”:
  ”SVT Kulturnyheterna låter fullblodsrasisten Kitimbwa Sabuni lägga ut texten…Kitimbwa Sabuni är en av Sveriges grövsta rasister.
  Han ska likställas med vit makt-anhängare. Han har tagit Afrikas klanstrider till Sverige och bedriver hetsjakt mot Sveriges majoritetsbefolkning…..
  om Kitimbwa Sabunis antidemokratiska verksamhet”.
  http://purdahbloggen.se/2020/06/18/svt-kulturnyheterna-later-fullblodsrasisten-kitimbwa-sabuni-lagga-ut-texten-om-lampligheten-i-att-skriva-positivt-om-gustav-iii-pa-hans-staty-gustav-iii-ska-inte-forevigas-pa-ett-sa-okritiskt-satt-m/

 4. Hur i he……kan denna organisation överhuvudtaget få finnas i Sverige och än mer få uttala sig om vår svenska stolta historia och våra heroiska kungar ?
  Tänk om vi svenskar skulle uttala oss på liknande sätt om någon icke vit hövding i Afrika, vilket liv det skulle bli vänstermaffian skulle göra revolt och uppror.
  Man mår ta mig f….illa varje dag numera.

 5. Frågor till kitimbwa sabuni som med rasistkortet i högsta hugg vill riva svenska statyer och göra om Sveriges historia mm.
  SVT Kulturnyheterna 18/7/2020

  1. Ska även islams historia behandlas på samma sätt som Sveriges historia?
  Ska islamska maktsymboler, som moskéer, minareter mm, också rivas eller förses med information om att islams grundare Muhammed var PEDOFIL*?

  2. Om Sverige är ett ’rasistiskt’ land, varför riskerar afrikaner sina liv över Medelhavet för att ta sig hit?!

  3. Det finns faktiskt en hel kontinent där det inte finns någon rasism alls och där nästan bara bor svarta människor i fred, harmoni och kärlek. Varför flyttar ni inte dit om ni lider så mycket här?!
  Kontinenten heter Afrika.

  ——————–
  * Googla Aisha

 6. bara en liten undran i ren nyfikenhet så här på kvällskvisten
  var i landet Abzurdistan kommer afrosvensken ifrån?
  själv kallas jag nog för sörmlänning tror jag

 7. Antirasiterna kom med rasismen, för innan dess visste inte svenskar vad det var.
  Vi dumsnälla , som låtit massinvandrinen av ulänningar från dysfunktionella sammhällen, massinvandra, och nu demonstrea mot vita i vitas land, det finns en minoritetsgrupp det är vita människor ca 7-8 procent av världens befolkning
  Så mörk mörka håll käft tack go home , ni sprider rassism , go home till mörkare länder tack.

 8. Många har ju kommit hit per båt. Åtminstone på den första etappen av resan. Men slavhandlarna är ju att finna bland den egna befolkningen i det land de kom ifrån. och de har ju själva betalat dyrt för att påbörja sin resa över det virvlande havet. Den resa som de frivilligt tog del av för att FÅ ett bättre liv i fjärran land. Så kom inte här och snacka om slavhandel och utsatthet. Känner ni er som slavar, trots ”all inclusive”, så står det er fritt att boka returbiljetten hem igen. Ingen tvingar er att vara här.

 9. Så mycket rasdiskriminering och rasism finner man i Afrikas länder, så mycket rasism mot annat folk av mörk mörka som kommit hit, för att enkelt bygga, tjäna och utnytja våra förmåner skatte pengar, sila ut socpengar som skulle gått till fattigsvensken gammal som ung.
  Jag säger håll käften åk hem till ditt land i Afrika.
  Vi behöver inte dig, inte dig heller, tack, nej tack,hej då

Kommentera

%d bloggare gillar detta: