Stäng

Stefan Löfven säger nej till att riva historiska statyer

HISTORIA. Det är inte ofta som statsminister Stefan Löfven (S) säger något bra, men som ni vet kan även en blindhöna hitta ett korn ibland. I kölvattnet av Black lives matter-protesterna har en intensiv debatt om historiska statyer blossat upp. Men att riva monument över exempelvis Karl XII eller Carl von Linné är ingen bra idé, säger statsminister Stefan Löfven till Expressen.

– Nej, jag tror inte på det som något generellt recept. Vi har en historik. Ska man vart hundrade år börja tänka på vilka statyer eller andra monument som ska rivas för att vi nu ser det här i ett annat ljus? I USA och Storbritannien statyer har flera statyer plockats ner de senaste veckorna.

-Pettersson förstår statsministerns tvekan med tanke på historien…

Riksdagens högtidliga öppnande var en årlig ceremoni som hölls i Rikssalen på Stockholms slott, och som åtminstone sedan införandet av riksdagsordningen 1617 genomförts, och som ytterligare förtydligades genom riksdagsordningen 1723. Den hölls för sista gången den 11 januari 1974. Från och med Sveriges Televisions tillkomst direktsändes ceremonin i tv varje år. Ceremonin inledde högtidligt Sveriges riksdags arbetsår. Riksdagens högtidliga öppnande ersattes 1975 genom den nya riksdagsordningen 1974 med riksmötets öppnande, som hålls i riksdagshusets plenisal.

Jag tycker det är synd att Karl XI:s drabanter plockades bort 1975 från Riksdagens högtidliga öppnande, historien är viktig…

Nedan Svea Livgarde som firar sitt 400-års jubileum i centrala Stockholm år 1926. Orginalmusiken tillsatt av SVT var Hot Stuff av Blåsmasters, vilket i detta klipp ersatts av ett mer lämpligt stycke, Under Blågul Fana.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 reaktioner på “Stefan Löfven säger nej till att riva historiska statyer

 1. Ta ner August Palm och Branting, våldsamma vänsterextremister!

  Vi kan gå ut och riva ner vänsterns ”idoler” så får vi se hur mycket objektivitet det finns. Gör det olagligt med affischer på Marx, Lenin och Stalin. Det finns gott om antidemokratiska psykopater i vänsterns historia, det har också visat sig att deras empati för de fattiga bara varit en fasad.

  Men inom vänstern läser man inte böcker om verkligheten, man lever i Schlaraffenland där all är så elaka mot dem som inte vill arbeta eller sköta sig!

 2. 7 år grundskola..svetsarkurs..inget gick bra sägs det.
  Nu är individen statsminnister.
  Hur gick det till?
  Krimienlla nätverk som nazismen eller andra ,man undrar.?
  Fråga bara?

  1. Ingen sägen. Blev inte godkänd på kursen. Har aldrig gjort ett godkänt svetsprov. Fria fantasier att han kallar sig svetsare, lögn som allt annat.

 3. Vi ska kanske göra som i Ungern där har man samlat ihop en massa statyer från kommunisttiden i en park utanför Budapest till påseende.

 4. Plockats ner? Jo jo, mycket skall man höra innan öronen trillar av!

  Det var ett fint uttryck för att vandaler och terroristet har slagit sönder dom!

 5. Vem litar på det, han kommer ångra sig !
  Ingen inom den landsförädiska familjen 7 vågar eller vill gå emot anklagelser om att stödja något som har med rasism översitteri och förtryck mot dagens heliga icke vita och icke kristna.

 6. Att Englands två största städer har islamistiska borgmästare är verkligen illavarslande. Så galet är det inte i Sverige ännu tack o lov.
  Hur gick det till undrar man?

   1. Här i Sverige har dom ju det bättre! Dom stackarna i England måste ju engagera sig själva. Här gör nyttiga idioter det jobbet för dom.

 7. Jag blir orolig, för det är som Ebba Busch har sagt: lova inget Stefan för ännu har du inte hållit något löfte

 8. Det klokaste han har sagt, sen får vi se hur det blir när SVENSKARNA blir i minoritet i sitt eget land.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: