Stäng

Blodiga strider mellan Indien och Kina

UTRIKES. Minst 20 indiska soldater dödades i dagens våldsamma strider med Kina, uppger indisk militär. På den kinesiska sidan ska 43 personer ha skadats. Striderna ägde rum i Galwandalen, ett omtvistat gränsområde i Himalaya. Indien anklagar Kina för en ockupation av 38.000 kvadratkilometer i området och länderna utkämpade ett krig om området 1962 som Kina vann.

Senast strider i området mellan länderna ledde till dödsfall var 1975.

De ökade spänningarna mellan Kina och Indien längs den 350 mil långa gränsen vid Himalaya kommer troligen inte att leda till ett fullskaligt krig. Det skriver Archana Chaudhary i en analys i Bloomberg.

Konflikten går tillbaka till 1950-talet, då Indien beviljade Dalai Lama asyl efter upproret i Tibet. Sedan dess har den blossat upp med jämna mellanrum – som värst i kriget mellan länderna 1962.

”Ingen sida vill att det här eskalerar”, skriver Chaudhary. Särskilt gäller detta Indiens premiärminister Narendra Modi som brottas med ett allt värre virusutbrott och en ekonomi på nedgång i hemlandet.  En konflikt med Kina skulle innebära ytterligare ett problem för Modi.

The Guardian

-Pettersson kan inte mycket om utrikespolitik men vet så mycket som att Kina inte har i området att göra, för på andra sidan gränsen ligger landet Tibet som sedan början av 1950-talet olagligt ockuperas och styrs av Kina. Den centrala tibetanska administrationen, en exilregering ledd av Dalai lama, verkar från norra Indien för ett fritt eller åtminstone i högre grad än idag självstyrande Tibet. Det är fortfarande idag en olöst konflikt, och många ur ursprungsbefolkningen bor i grannländerna Bhutan och Nepal.

En konflikt mellan Indien och Kina är inte att leka med, båda länderna är jättelika och har kärnvapen.

Medan Sverige och FN med flera skriker i högan sky över Israels närvaro på Västbanken är man helt tyst om Kinas olagliga ockupation av Tibet och fördrivning av tibetanerna.

Tibet är till ytan ungefär tre gånger så stort som Sverige

Varför så tyst om Kinas ockupation och utomrättsliga avrättningar Margot?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: